KARIŞIK

29 Ocak 2016 Cuma

KARAMAZAK-AŞIK YUNUS-YUNUS EMREM KABRİ

Karamazak-Aşık Yunus-Yunus Emrem kabirleri

 
 
 
KARAMAZAK-AŞIK YUNUS-YUNUS EMREM KABRİ
Karamazak Mahallesinde, şimdi apartmanlar arasında sıkışmış kalmış olan Yunus Emre, Aşık Yunus ve
Abdürezzak Efendinin gömûtlerinin bulunduğu yerdeydi. 1490 yıllarından itibaren mescit olarak kullanılmaya başlanmıştır. Büyük olasılıkla Bursalı Aşık Yunus un kızı Züleyha nın ölümü üzerine şairin evi mescide çevrilmiştir, baha sonra da Sadiye Tekkesine dönüşen türbe ve mescit birçok kez yanmıştır. I947 yılında Bursa  Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından onarılmasına rağmen bugün yağmalanmıştır. Yapılan apartmanlar nedeniyle yapı tümüyle yıkılmıştır. Bugün sadece Mescidin batı tarafındaki türbede bulunan mezarlarla, 1943  yılındaki türbenin tamirat kitabesi bulunmaktadır.
Aşık Yunus, Yunus Emrem ve Kara Abdurrezzak Hazretlerinin Bursadaki kabirlerinin bulunuşunda Niyazi Mısri nin büyük rolü olmuştur. Zikredilen yer zamanla harabe haline gelmiş ve git gide mahallenin mezbelliği olmuştur.
Niyazi Mısri hazretleri, Emir Sultan Hazretlerini ziyarete giderken Karamazak sokak başına geldiğinde "Buradan Yunusun kokusu geliyor" derlrmiş. Yine mutad ziyaretlerinden olan bir Cuma günü ziyarete giderlerken beraberinde bulunan ihvân; "Efendim, burada Yunusun kokusunu aldığınızı ifade buyuruyorsunuz. Bu yüce makamlarını gösterseniz de bu talebeleriniz de ziyaretleriyle şereflensinler."dileğinde bulunmuşlar.
Niyazi Mısri Hazretleri, Sadi Tekkesi denilen yere gelerek, "İşte Yunus un kabri ve işte Yunus Emrem " deyip ellerindeki asaları ile işaret buyurmuşlar. Derhal orası kazılmış ve üç kabir çıkmış ve mezar taşlarında da "Kara Abdurrezzak", "Aşık Yunus" ve "Yunus Emre" yazıları okunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.