KARIŞIK

4 Ocak 2019 Cuma

Seyit Battal Gazi Torunları Türbesi - (Bornova)

Seyit Battal Gazi Torunları Türbesi - (Bornova)izmir






İzmir Bornova ilçesinde Büyük Caminin kuzeybatısında bulunan bu türbenin yapım yılını ve kime ait olduğunu belirten bir kitabe bulunmamaktadır. Yapı üslubundan Aydınoğulları döneminden, XIV. yüzyıldan kaldığı sanılmaktadır. Değişik zamanlarda yapılan onarımlarla özelliğinden kısmen de olsa uzaklaşmıştır. 

Türbe kesme taş ve tuğlanın almaşık biçimde sıralanmasından meydana gelmiş olup, sekizgen bir plan düzeni göstermektedir. Üzeri kasnaklı ve kiremitli bir kubbe ile örtülmüştür. Türbenin batı cephesindeki giriş kapısı ana yapıdan bir metre öne doğru taşırılmış, sivri tuğla kemerli dikdörtgen bir bütün halindedir. Girişin iki yanına birer mukarnaslı mihrapçık yerleştirilmiştir. Buradan basık kemerli bir kapı ile girilen türbede üç taş sanduka bulunmaktadır. Burada gömülü olan kişilerin kim oldukları da bilinmemekle beraber SEYİT BATTAL GAZİ nin torunları olan ALİŞİR - BEŞİR - ve NEZİR HAZRETLERİ nin olduğu söylenmektedir. Türbenin içerisi birer duvar atlayarak üç pencere ile aydınlatılmıştır.

Memidedeoğlu Ali Baba Türbesi – ( Urla )izmir

Memidedeoğlu Ali Baba Türbesi – ( Urla )izmir







izmir ili, Urla ilçesi, Musalla Mescid mahallesinde bulunan Musalla Mescidin hemen girişindedir.
Urla da en eski mescidin,Musalla mescidi olduğu söylenir. Cuma ve bayram namazları açıkta,namazgahta kılınırdı.Daha sonra mescid yapılmış. Kitabe olmadığından yapım tarihi ve yapan kişi hakkında bilgilere ulaşamadık. Mescid girişi eskiden mezarlık olduğu görülmektedir.

Ecik Dede Türbesi – Alibeyli Köyü - ( Bergama )

Ecik Dede Türbesi – Alibeyli Köyü - ( Bergama ) izmir








Ecik Dede türbesi, Bergama ilçesinin ,Göçbeyli’ye bağlı Alibeyli Köyü yakınlarındadır. Türbenin yönü kıbleye dönük olmadığından bir Hristiyan aziz mezarı olabileceği de ileri sürülür. Bununla birlikte halk sahiplenmiş ve dede mertebesinde görmüştür. Yanındaki sıcak su kaynayan ve iri balıkları olan havuz kurumuştur. Balıkların dedenin kahraman askerleri olduğu inancı vardı.

BODUR DEDE - FERİZLER-izmir

BODUR DEDE - FERİZLER-izmir





Bergama'nın Ferizler Köyü mezarlığında bulunan Bodur Dede mezarı hakkında yine hiçbir bilgiye rastlamadık. Sadece bu mezarın Bodur Dede diye birine ait olduğunu biliyoruz. Bodur Dede kimdir, ne zaman yaşamıştır bilinmiyor. Tahminimizce Horasan Evliyalarından olabilir diye düşünüyoruz. Yanlış da olabilir, kesin bilgi yok. Veya mezar üzerindeki Ay figürüne bakılırsa bir şehide ait de olabilir. Ama yaşadığı dönemlerde mübarek bir zat olduğu biliniyor. Muallim Dede mezarının çok yakınında bulunuyor. Köylüler tarafından korunma altına alınmış ve mezarı koyu Yeşil yani türbe rengine boyanmış. Allah rahmet eyleye..

Işılkavaklı Dede Türbesi – ( Selçuk )-izmir

Işılkavaklı Dede Türbesi – ( Selçuk )-izmir








Selçuk’a 12 km. mesafedeki Belevi kasabasını iki kilometre geçince yolun sağında yaşlı bir çitlembik ağacının dibindedir. İzmir-Aydın otoyolu ile Selçuk Tire karayolunun ortasında bulunan Işılkavaklı Dede yatırındaki ağaç karayolu yapılırken yol güzergahının değişmesine sebep olur. Anlatıldığına göre, karayolu yapılırken iş makinası gelip bu ağaca dayandığında arızalanır. Ağacın manevi değeri olduğunu düşünen yetkililer yol güzergahını değiştirir. Işılkavaklı Dede birçok insana umut olmuştur. Çocuk sahibi olmak, sevdiğine kavuşmak isteyenler bu ağaca dilekleri olsun diye mendil, çember benzeri bezler asmışlardır. Yatır kaçak kazı yapanlar tarafından birçok kez tahrip edilmiş ve daha sonra tekrar düzenlenmiştir.

ÖKSÜZ DEDE YATIRI - BELEVİ / SELÇUK-izmir

ÖKSÜZ DEDE YATIRI - BELEVİ / SELÇUK-izmir






Öksüz Dede yatırı Belevi beldesinin doğusunda aynı isimle (Öksüz Dede) anılan mevkide bulunur.
Sinan Dede, Işıl Kavaklı Dede yatırları gibi yol güzergâhında bulunmamasından dolayı çevre halkı tarafından pek fazla bilinmemektedir. Defineciler tarafından sıklıkla tahrip edilen yatır Belevi Beldesi halkı için büyük anlam ifade eder. Öksüz Dede kurak giden yaz aylarında Belde halkının uğrak yeri haline gelir, burada yağmur duaları yapılır. Halk arasından gönüllü kişilerden toplanan yardım ve malzemelerle pilav pişirilir, helvalar karılır. Birçok kereler yapılan hayır esnasında yağan yağmurdan pilav ve helva kazanlarına su dolduğu anlatılır.

Seydi Baba Türbesi - ( Gaziemir )izmir

Seydi Baba Türbesi - ( Gaziemir )izmir







Seydiköy (Gaziemir) adını Türklerin İzmir'e yerleşimi ile başlayan Aydınoğlu döneminde Gazi Umur Beyin komutanlarından Seyd-i Mükremüddün den adını alır. 
Emir Çaka Beyin İzmir i almasıyla başlayan İzmirdeki Türk yerleşimi Aydınoğulları döneminde artarak devam etmiştir.

Seyid ismi peygamber soyundan gelenlere verilir.Peygamber soyundan gelen Seyd-i Mükremüddün taifesinin Seydiköy e yerleşimiyle Türk hakimiyeti artmaya başlamıştır. Aydınoğulları döneminde Seydiköy, Birgiden sonra önemli bir yerleşim yeridir.
Günümüzde Seydiköy ün yerini almış olan Gaziemir adı; burayı Seyyid Mükerremüddin Zaviyesi”ne vakfetmiş olan ve babası Mehmet Beyin eski Türk devlet geleneği ve idare anlayışı doğrultusunda kendisine verdiği İzmirde ikamet ederek, hayatını savaşlarla geçirmiş olan Aydınoğlu Gazi Umur Beye izafeten verilmiş olan bir isimdir. Gaziemir ismi Gazi Umur un zaman içerisinde uğramış olduğu değişim sonucunda yaygınlaşan bir isim olduğudur.