KARIŞIK

9 Şubat 2018 Cuma

KEREBİ GAZİ TÜRBESİ..çorum





Çorum hıdırlık cami batısında bulunan Peygamber Efendimizin sahabilerinden Kerebi Gazi nin türbesi;
kitabesinden alıntıdır...;
Kerebi Gazi , Hz Peygamberimizin huzurunda Hz Ali delaleti ile Müslüman olmuştur.Şair ,hatip ve pehlivandır.Hz Ömerin bin atlıya bedeldir diye göndermiş olduğu Kadisiye muharebesinde büyük yayarlar göstermiştir.Fillere karşıda savaşmış bir kahramandır.Hicretin 40. senelerinde İstanbula fethe giderken buralarda şehit olmuştur. 

YUSUF BABA TÜRBESİ

ANKARA / POLATLI / Tatlıkuyu Köyü


Yusuf Baba Türbesi
Yusuf Baba Türbesi, Ankara İli, Polatlı İlçesi, Tatlıkuyu Köyü Tekke Mevkiindedir.
 Yusuf Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Bölgeye yerleşip burada Tekkesini açıp irşad görevine başlayan Kolonizatör Dervişlerinden biri olduğu düşünülmektedir.
Türbenin bulunduğu alan Tekke ve Kemikliye Mevkii olarak anılmaktadır. Sakarya Savaşında Sakarya Nehrinin üzerindeki köprü Yunan Birlikleri tarafından yıkılınca Türk Ordusu bayağı zayiat vermiştir. Bu alanda bol miktarda şehit kemikleri görüldüğü için Kemikliye olarak anılmaktadır.           

 Türbe betonarmeden yakın zamanda yenilenmiş olduğunu düşünüyoruz. Türbe etrafında antik dönem devşirme malzeme bulunmaktadır. Türbe Sakarya Nehrine hakim bir yamaç üzerinde olup hem eski bir yerleşim yeri üzerindedir, hem de yanında Müslüman Mezarlığı bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Yusuf Baba özellikle hayır duası ve değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.

DUT DEDE TÜRBESİ / ANKARA / BALA / Afşar Beldesi


Dut Dede Türbesi (Eski Hali)
Dut Dede Aile Efradı

Dut Dede Yağmur Duası

Dut Dede Yağmur Duası Dut Dede’nin asıl adı Şeyh Duran olduğu, Osmanlı Döneminde II. Muratdevrinde bölgeye Horasan’dan gelip Hacı Bayram-ı Veli’nin kızıyla evlenmiş ve ona intisap etmiş bir velidir. Afşar Kasabasının manevi lideridir.
 Dut Dede Türbesi, Ankara İli Bala İlçesi Afşar Beldesinin kuzeyinde kalan Dutdede Tepesinde türbesi vardır.
Türbe dikdörtgen planlı, üstü kapalı bir türbedir. Yığma taştan inşa edilen türbe 2009 yılında çevresiyle birlikte restore edilerek sıvanmış ve orijinal görüntüsünü kaybetmiştir. Türbe ve etrafı piknik yeri gibi düzenlenmiştir. Türbe etrafında aile efradının mezarları bulunmaktadır.

Türbe özellikle yağmur duası için toplu olarak ziyaret edilmektedir. Yaklaşık 3000-4000 kişi toplu olarak yağmur duası için her yıl ziyaret eder, eğer yağmur yağmışsa “Şükür Duası” yapılmaktadır.  ve her seferinde sonuç alınmaktadır. Yine değişik dilekler için kadınlar tarafından ziyaret edilen Kartal Dede’yi çocuğu olmayanla ziyaret etmektedir. Mum yakılarak, bez bağlanarak şifa aranmaktadır.

Kaynakça: Hikmet Tanyu –Ankara ve Çevresinde Adak ve Adak Yerleri –Ankara Üni.Basımevi -1967 / www.facebook.com / www.tr.wikipedia.org  

HACI ENBİYA TÜRBESİ 

ANKARA / ŞEREFLİKOÇHİSAR 


Hacı Enbiya Türbesi
Hacı Enbiya Türbesi
 Hacı Enbiya Türbesi, Ankara İli, Şereflikoçhisar İlçesi, merkezi Tuzla Mahallesi, Bağlararası, Harmanyeri Mevkiindedir.
Enbiya Dede olarak da anılan zat bölgede zaviye açmış bir velidir. Kayıtlarda türbede medfun olan diğer veli Derviş Noktalı ile birlikte anılmaktadır. 1476 yılı Karaman İli Evkaf Defterlerinde Enbiya Dede ve Derviş Noktalı Zaviyesi kaydı görülmektedir.
Sayın Ali Savaş Atılgan’ın vermiş olduğu bilgilere göre: “Hacı Enbiya, Aziz Mahmut HüdayiHz.’nin torununun oğlu ve sıralamada Aziz Mahmut Hüdayi Hz., Fakrullah Baba, Fazlullah Baba ve Hacı Enbiya Hz. olarak aktarıldı . Celvetiye Ttarikatı’nın ilçemizdeki Mürşid-i kâmili olan Hacı Enbiya Hz. İlçemizin yetiştirdiği Allah dostu bir şahsiyet olarak anılmaktadır.”
 Türbe eskiden yığma taştan, dikdörtgen formda, iptidai bir damla örtülü iken, günümüzde bu türbe yakılarak mezarlar açılmıştır. Türbe içinde dört mezar, dışında da dört mezar bulunmaktadır. Türbe içindeki mezarlarda baş taşları devşirme sütun parçalarından oluşmuştur. Bunların üzerine de taş gülleler konulmuştur.
Türbenin restorasyonuna 2013 yılında Belediye imkânlarıyla başlanmş ve tamamlanmıştır. 
Türbe Koruma Kurulu kararıyla 1992 yılında 1. Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir.  

Kaynakça: İbrahim Hakkı Konyalı –Şereflikoçhisar Tarihi / www.envanter.gov.tr / www.baskentlilerhaber.com