KARIŞIK

29 Mart 2022 Salı

 KAMİL DEDE TÜRBESİ, ACIPAYAM İLÇESİ, SIRÇALI KÖYÜ






Kamil Dede Türbesi, Acıpayam ilçesi, Sırçalı köyü mezarlığındadır. Kamil Dede hakkında yazılı kaynaklara yansımış bir bilgi yoktur. Köy halkı tarafından Oğuz Türkmen Yörüklerden olduğu, Yörük obasının şimdiki yerine yerleşmesinden sonra, oba sancağını köyün halen bulunduğu yere diktiği, köyün kurucularından ve ermişlerinden olduğu rivayet edilmektedir.
Anlatılan bu rivayetlere göre Kamil Dede, Acıpayam Ovası’nın fethi sırasında emrindeki obası ile birlikte savaşlara katıldığı, savaş sonrasında kendisine ve mahiyetindeki obasına dirlik olarak verilen Sırçalı köyü arazisine yerleştiği ve burada bir köy meydana getirdiği, köyün kurulduğu yere oba sancağını dikmesinden, savaşçı bir alp-eren olduğu anlaşılmaktadır.
Kamil Dede Türbesi, 400 x 540 santimetre ölçülerinde, dikdörtgen planlı, tuğla yapılı, çelik çatılı, Marsilya kiremidi örtülü, tek gözlü, sergisiz bir yapı niteliğindedir. Eskiden iptidai bir yapı varken günümüz yapı teknikleri ve malzemeleri kullanılarak 2004 yılında, köylüler tarafından yapılan bir bina bulunmaktadır. Mimari ve teknik her hangi bir özelliği bulunmayan yapının içerisinde 160 x 240 santimetre ölçülerinde, Kamil Dede’ye ait olduğu söylenen bir kabir bulunmaktadır. Başucu ve ayakucu mezar taşlarının orijinal olduğu söylenmektedir. Tek gözlü türbe binasında kitabeye rastlanılmamıştır.
Anlatılanlara göre türbeye, daha çok çocuğu olmayanlar; hasta ve zayıf çocuğu olanlar; doğan çocukları yaşamayanlar; sara, sarılık, sıtma hastası olanlar; askere gidecek gençler; adak kurbanı kesmek; herhangi bir dilekte bulunmak; dua ve niyaz etmek; yağmur duası yapmak gibi amaçlarla ziyaret edilmektedir. Kamil Dede’ye bağlanıldığı takdirde dileklerinin gerçekleşeceğine inanılmaktadır. Buraya gelip çocukları olması veya yaşaması için bağlananların çocuklarına erkek olursa “Kamil”, kızı olursa da “Kamile” adını verdikleri söylenmektedir. Hayvanları için dilek tutanlar da, hayvanın kuyruğundan kıl keserek Kamil Dede’nin mezarına bıraktıkları söylenmektedir.
Genellikle dileklerinin kabulü için para atmak, taş koymak, elbise asmak, bez bağlamak, hayvan kılı veya tüyü asmak ve Kamil Dede’ye bağlanmak şeklinde olduğu söylenmektedir. Önceki yıllarda köy halkı tarafından, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki defa Kamil Dede Türbesi etrafında “mahya törenleri” yapılırmış. (Mahya: ihyâ” etmekten, “mahya”: Kutlu gece ve günlerde hazırlanan yemekler, tatlılar, şerbetler yenilip içildikten sonra, o geceyi veya gündüzü toplu halde ibadetle geçirmek.)
İBRAHİM AFATOĞLU..ALINTIDIR.TEŞEKKÜRLER