KARIŞIK

23 Şubat 2023 Perşembe

 EMİR ALİ SULTAN TÜRBESİ – ÇİVRİL – İMRALLI KÖYÜ




Emir Ali Türbesi; Çivril ilçesi, İmrallı köyü mezarlığında, yol kenarındadır. İmrallı köyünden olan emekli öğretmen Halil Altıntaş, “Öğretmenin Not Defteri” adındaki kitabında, “Köyün adı, şimdiki Tekke denilen yerde türbesi bulunan Emir Ali’den gelmektedir. Emir ise, bir beyliğin veya bir topluluğun başında bulunan bey, kişi anlamına gelmektedir. Efsaneye göre Emir Ali, türbesinin bulunduğu yerde şehit düşmüştür. Bundan sonra köyün adı Emrallü, sonra ise İmrallı denmiştir.
Kendisi de İmrallı köyünden olan Levent Kurgu’nun araştırmalarına göre; köyümüze ilk yerleşen atalarımız Oğuz boyunun, Üçok kolunun, Dağ Han oğullarından, Eymir’den (Eymür) gelmektedir. İmrallı köyü ismi, 1530 yılına ait Muhasebe-i Vilayet-i Anadolu defterindeki “Eymür Alilü” şeklinde kayıtlara geçmiştir…” Eğer bu kayda dikkate alır isek, türbede metfun kişinin adı Oğuz boylarından birisi olan “Eymirli Ali” olması gerekmektedir.” demektedir.
“Şükrü Tekin Kaptan, Gönül Sultanları Denizli’de Türbeler ve Yatırlar” kitabında, “Türbesinde metfun “Emir Ali” Selçuklu uç beylerinden olup bir alperendir. Köye adını veren zattır… Selçuklu ve Bizans orduları arasında 1176 yılında Gümüşsu (Homa ) Kasabası yakınlarında meydana gelen Miryakefalon Savaşı’nda şehit olmuştur. Emir Ali’nin yirmi beş yaşında şehit olduğu rivayet edilmektedir. Buna göre 1147 tarihinde Horasan’da doğduğu sanılmaktadır…” demektedir.
Anlaşılan odur ki Emir Ali Sultan, Oğuz Türklerinin, Üçok kolunun, Dağ Han oğullarından, Eymirli boyundan ve İmrallı köyünün kurucu atalarındandır. Çal ve Çivril bölgesi topraklarının fethi veya Miryakefelon Savaşı sırasında mücadele etmiş, sonra da adını verdiği İmrallı köyüne yerleşmiş, tekke kurmuş ve ömrünün sonuna kadar insanlara hizmet etmeye devam etmiş alperen-gazidervişlerden bir büyüğümüz olmalıdır. Allah onların bu vatana ve millete yaptığı hizmetleri kabul etsin!..
Türbe; 430 x 550 santimetre ölçülerinde, dikdörtgen biçimli, ahşap kırma çatılı, Marsilya kiremidi örtülü, tek odalı, taş yapılı, sergili, basit bir yapı niteliğindedir. Mimari ve teknik her hangi bir özelliği bulunmayan yapının, 100 x 270 santimetre ölçülerinde ve 80 santimetre yüksekliğinde, üzeri yeşil çuha ile örtülü bir sanduka görülmektedir. İçerisi güneş enerjisi panelinden sağlanan elektrik ile aydınlatılmaktadır.