KARIŞIK

18 Mart 2016 Cuma

Alevi piri Ap Ezîz ..adıyaman

Pir Ap Ezîz ..adıyaman




ADIYAMAN - Adıyaman'da Kürt Alevileri için kutsal bir şahsiyet olarak kabul edilen Ap Ezîz'in (Aziz Dede) Şexmîr Köyü yakınlarında bulunan türbesinde bir araya gelen binlerce yurttaş 50. ölüm yıldönümünde Ap Ezîz'i anarken hep birlikte dualarla Semah'a durdu. 

Ap Ezîz'in Yedikoluk (Şexmîr) köyü yakınlarında bulunan türbesinin başında yapılan anıldı..

Lokmalar dağıtıldı Kürtçe deyişler okundu

Kendisinin de Hoca Seyit Ocağı'ndan bir dede kızı olduğunu belirten Kışanak, "Amed halkı beni böyle kabul etti. Belediye Başkanı seçti. İnşallah sizlerin de desteğiyle aday arkadaşlarımızı Ankara'ya göndereceğiz. Onlar da bize demokratik, eşit ve özgürlükçü bir anayasa yapacak. Alevilik inancını da diğer tüm inançlar gibi teminat altına alacak. Hızır hepimizin yoldaşı olsun. Ali yar ve yardımcınız olsun" şeklinde konuştu. 
Yapılan konuşmaların ardından lokma dağıtıldı. Daha sonra Kürtçe okunan deyişlerle birlikte binlerce kişi Cem'e katıldı. Cem'in ardından yurttaşlar hep birlikte Semah'a durdu. 

Ap Ezîz Kimdir ?

Adıyaman'da Alevi inancın önderlerinden biri olan, mütevaziliği ve bilgeliği ile tanınmış Ap Ezîz, Axuçan (Zehir içen) Ocağı'ndan bir Alevi piridir. 50 yıl önce yaşamını yitiren Ap Ezîz, vasiyeti üzerine Yedikoluk (Şexmîr) köyü yakınlarındaki bir tepeye defnedildi. Her yıl binlerce yurttaş türbeye dönüştürülen Ap Ezîz'in mezarını ziyaret ederek burada ibadet ediyor.

pir Gaib Baba Türbesi..adilcevaz

Pir Gaib Baba Türbesi:adilcevaz





 Çayır Mahallesi’nde, Paşa Cami yanındadır. İnsanlar, uzun ve sağlıklı bir ömür için, yeni gelinlerin ayaklarını açmak ve kayıp eşyalarını bulmak için buraya gelirler. Türbeye para, yüzük gibi cisimler bırakılır.(Para bırakılarak zenginlik, yüzük bırakılarak iyi bir kısmet dilenir.)
Bu zat’a Pir Gaib isminin verilmesiyle ilgili olarak şöyle bir kıssa anlatılır: Bir savaş sırasında Müslüman askerler kafir askerler tarafından kuşatılır. Bunun üzerine gölden yeşil sarıklı zatlar çıkar ve kafir ordusunu püskürttükten sonra tekrar göle dönerler. Fakat içlerinden biri burada kalıp göle geri dönmemiş. Bu kişide gaip’ten gelen Pir Gaib Baba imiş.  Bu mezarın üzerinde halkın “Kara Ağaç” dediği ağacın, Pir Gaib’in asası olduğu ve bu ağacın tek bir dalının bile koparıldığında, koparan kişinin başına birçok musibet geleceğine inanılır.