KARIŞIK

29 Nisan 2016 Cuma

Fatma Bacı Türbesi

Fatma Bacı Türbesi 

ANKARA / SİNCAN / Bacı Mahallesi

Türbenin Yeri: Fatma Bacı Türbesi, Ankara İli, Sincan İlçesi, Temelli Kasabası Bacı (Köyü) Mahallesinde bulunan Fatma Bacı Camisine bitişiktir.
Fatma Bacı Cami ve Türbesi
Türbe Kitabesi
Türbe Sandukaları
Fatma Bacı Kimdir: Bacı Köyü ve çevresi Antik Dönemlerden kalmış birçok yerleşime sahiptir. Bacı Köyü bölgede Türklerin ilk iskân yerlerinden biridir.
Bacım Sultan olarak da anılan Fatma Bacı Polatlı İlçesi Gedikli Köyünde medfun olan Hacı Tuğrul Baba’nın torunudur. Bacıyan-ı Rum olan Ahi Liderlerinin kadın olanındandır. 1310 yılında Bacı Köyünde vefat etmiştir. Ahi Fatma Bacı, Tımar Sahibi, Fütüvvet Ehli ve Ahi bir Veliyye’dir.
Başka bir rivayete göre Fatma Bacı, Taptuk Emre’nin kızıdır.
1530 yılı Osmanlı Kayıtlarında Fatma Bacı Köyü, Ahi Fatma Bacı Köyü olarak anılan köydeFatma Bacı Zaviyesi’ne ait birçok kayıt bulunmaktadır.

Türbenin Durumu: Türbenin yaklaşık 700 yıl önce Yunus Emre tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Bu tamamen rivayettir. Türbe duvarındaki kitabede “Vaktin neseb yönüyle dost ve yüce insanı Fatıma Bacı. 20 Muharrem sene 710 H./1310” yazmaktadır.
Türbe içinde Fatma Bacı, Eşi, İki çocuğu ve bir hizmetlisi medfundur.
Türbe yakın zamanda Vakıflar tarafından restore edilmiştir, çevre düzenlenmesi ise Belediye tarafından yapılmıştır.  

Ziyaret Nedeni: Fatma Bacı, özellikle hayır duası ve değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

Şeyh Mehmed Abdal Türbesi

Şeyh Mehmed Abdal Türbesi

 AMASYA –Taşova –Şeyhli Köyü


Şeyh Mehmed Abdal Türbesi

 Şeyh Mehmed Abdal Türbesi, Amasya İli Taşova İlçesi Şeyhli Köyündedir.

Şeyh Mehmed Abdal Kimdir: Şeyh Mehmed Abdal türbesindeki yazıya göre bölgeye Horasan’dan gelmiş ve Mevlevidir. Bu tabelaya rağmen Alpaslan Kasabasında medfun bulunanSeyyid Nureddin Alparslan er Rufai’nin kardeşi olduğu da söylenmektedir. Zaman için ayrı mezheplere intisap etmiş olabilirler.

Türbe mimari özelliği olmayan üstü kapalı, basit bir türbedir.

 Şeyhli Köyü halkı tarafından ziyaret edilen Şeyh Mehmed Abdal Türbesi etrafında ilginç uygulamalar görülmektedir. Mezarlıkta kadın ve erkekler ayrı yerlere gömülmektedir. Mayıs ayında Hıdrellez günü türbe ziyaret edilir, iki rekat namz kılan ziyaretçiler, türbede adaklarını keserek toplu olarak yerler. Türbe etrafında tavuk beslenmez, kadınlar yüksek sesle konuşmaz, davul zurna çalınmaz, eğlence tertip edilmez. Ufak tefek her türlü istek için ziyaret edilen türbede adaklar 6 Mayıs Hıdrellez günü gerçekleştirilir. Adağın illa türbede kesilmesi gerekmez. Yalnız kesilen adak eti kesen tarafından alınmadan tamamen fakirlere dağıtılır.

Menkıbeler: 1-) Köyde Şeyh Mehmed Abdal’ın vasiyetine rağmen bir düğünde türbe yanında eğlence tertip edilmiş. Düğünden sonra düğün sahiplerin evlerine koca taşlar yürümüş. Köylülerde bir daha bunu yapmamaya tövbe etmişler.
2-) Köyün yakınından geçen Zaptiye komutanı ve askerlerini, onların atlarını azıcık yemek ve samanla doyurmayı kerametiyle becermiştir.

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006 / www.tasova.gov.tr

Veysel Karani'nin Türbesi suriye..rakka

Veysel Karani'nin Türbesi

suriye..rakka
















Suriye'nin Rakka şehrinde bulunan Veysel Karani (ra) türbesi.

Efendimiz'i görmek için günlerce yol yürüyen ve O'nun Tebük Seferi'nde olduğunu öğrenip Resulullah'ı göremeden Karen'e tekrar dönen Veysel Karani'ye Efendimiz hırkasını bırakmış; Hz. Ali ile Hz. Ömer de vasiyet gereği Hırka-i Şerif'i Veysel Karani'ye teslim etmişlerdir. Efendimiz'in "Benim ümmetimden Üveys adında bir kişi vardır. Kıyamet gününde Rebia ve Mudar kabilelerinin koyunları tüyü sayısınca günahlı kişilere şefaat edecektir." buyurmuştur.

HZ.PEYGAMBERİMİZ İN ANNESİ HZ.AMİNE NİN KABRİ

HZ.PEYGAMBERİMİZ İN ANNESİ 
HZ.AMİNE NİN KABRİ



Hz. Muhammed'in (a.s.) annesi Hz. Amine'nin Suudi Arabistan'ın Ebva Bölgesi'ndeki kabri, Malatya'nın Darende ilçesinden giden bir grup hacı tarafından bulundu ve taşlarla etrafı çevrilerek belirgin hale getirildi. Umre ziyareti için bölgede bulunan Türkler kaybolmak üzere olan mezarı yeniden yaptı.

Umre ziyareti için 2003 yılında Suudi Arabistan'ın Medine kentinde bulunan Türk grup, Bedir kasabasına giderek buradan da Ebva'ya, Hz. Amine'nin mezarının bulunduğu alana ulaştı. Yolu bulunmayan mezarın bulunduğu yere yaklaşık 2 kilometrelik bir yürüyüşle ulaşan Türk umreciler, mezarın yer aldığı tepe üzerine çıktıklarında İslam Peygamberi'nin annesine yapılan saygısızlığı görerek hayrete düştü. Darende Somuncubaba Vakfı arşivinde bulunan bu fotoğraflar gün yüzüne çıkarıldı.

Hz. Muhammed'in, annesiyle birlikte 577 yılında, Medine'de Neccaroğulları'ndan olan dayılarını ve babası Abdullah'ın mezarını ziyaretten Mekke'ye dönerken Hz. Amine, Ebva bölgesinde hastalanarak vefat etmiş ve o bölgeye defnedilmişti. Osmanlı devrinde kabir bir türbe içine alınmış, 2 ucuna mezar taşları dikilmişti.

Hz. Amine'nin Mekke ile Medine şehirleri arasında bulunan Ebva'daki mezarının kim tarafından ve ne zaman dağıtıldığı tam olarak bilinmiyor.

Hac ve umre için giden vatandaşların geçmesine izin verilmeyen, yalnızca kraliyetin izni ile girilebilen bölgeye yabancı kimse geçemediği için olayın duyulmadığı sanılıyor.

Türk grup tarafından, yanlarında bulunan eski bir resim ile karşılaştırılan mezar alanının tamamen düzeltilerek yok edilmeye çalışıldığı tespit edildi.

Tepe üzerinde etrafı taşlık ve kayalık bölge içerisinde yaklaşık 3 metrekarelik sarımtırak topraktan oluşan mezar yeri, Türk umreciler tarafından taşlarla çevrilerek yeniden düzenlendi.

Ayrıca 88 yaşındaki bir Suud alimi Mescid-i Nebevi'nin genişletme çalışmaları yapıldığı sırada Hz. Muhammed'in babası Hz. Abdullah'ın mezarının da yok edilerek üzerinin kapatıldığı ve makberin Cennet-ül Baki yakınlarında mescidin sınırları içerisindeki alanın altında kaldığını belirtti.

Es Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Palakoğlu, Hz. Amine'nin kabrinin ihya edilip inanan insanların ziyaretine açılması gerektiğini söyledi.

Umre kafilesi içerisinde bulunan Palakoğlu, Hz.Amine'nin mezar yerinin taşlarla belirgin hale getirilmesinin küçücük bir adım olduğunu belirterek, devamının gelmesini dilediklerini kaydetti.

Palakoğlu, hicretinin altıncı yılında annesinin kabrini ziyaret eden Hz Peygamber'in, onun şefkatini hatırlayarak gözlerinin yaşardığını hatırlatarak, inanan insanların böyle bir validenin kabrini ziyaret edip imar ve ihyası için gayret göstermeleri gerektiğini söyledi.

2003 yılına ait bu görüntüler ve fotoğrafların Vakıf yetkililerince arşiv raflarından indirildiğini ve İslam dünyasının istifadesine sunulduğunu belirten Palakoğlu, "Miladi 577 tarihinde ve çok genç yaşta vefat eden annemizin mezarının son durumu ise içler acısı." dedi.