KARIŞIK

20 Nisan 2016 Çarşamba

Demir Dede Türbesi ADIYAMAN -Merkez -Çamgazi Köyü

Demir Dede Türbesi

  ADIYAMAN -Merkez -Çamgazi Köyü




Demir Dede hakkında bilgimiz bulunmamaktadır. Cemevi yeni oluşturulmuştur.
 Adıyaman İli Merkez Çamgazi Köyünde türbesi vardır.
 Üstü kapalı olan türbeye bitişik olarak Cemevi bulunmaktadır.
Yöre halkı tarafından Cemevi’ne ibadet için gelindiğinde Demir Dede’de ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

YEL BABA TÜRBESİ..adıyaman

YEL BABA TÜRBESİ..adıyaman


Yel Baba Türbesi. Merkeze bağlı olan Musalla Mahallesi’nde bulunmasından dolayı kolay bir ulaşıma sahiptir.
Etrafı demir korkuluklarla çevrili olan Yel Baba Türbesi, yöre halkı tarafından sürekli ziyaret edilmektedir. Türbenin bulunduğu yapı ilk zamanlar bir köylüye aitti. Evin sahibi rüyasında burada bir zat yattığını görünce evini türbeye çevirmiştir. Türbeye vücuduna yel girmiş insanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Ziyarette bulunan kişiler türbe üzerindeki taşları vücuduna sürerler. 

Ali Baba Tekkesi..tire

Ali Baba Tekkesi..tire




Ali Baba ve Hasan Baba türbeleri eskiden günümüze gelen Anadolu’nun Türk yaşamına açılmasında öncülük eden Ahilik geleneğinin bir devamını yansıtan ve bugün de Anadolu´nun sayılı Bektaşi dergahlarından biridir.

Beylikler Döneminde özellikle zengin aşiret ve boy yerleşmesinin Tire´ye kültürel zenginlik, düşünce ve inanç özgürlüğü gibi temel boyutlar kazandırmış olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Çok yönlü aşiret yerleşimleri içinde kültürel transferler zamanla üretimde, sanatta ve düşüncede yeni boyutlara ulaşmış, bu kültürün öncüsü olmuştur.

sinin Tire´ye kültürel zenginlik, düşünce ve inanç özgürlüğü gibi temel boyutlar kazandırmış olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Çok yönlü aşiret yerleşimleri içinde kültürel transferler zamanla üretimde, sanatta ve düşüncede yeni boyutlara ulaşmış, bu kültürün öncüsü olmuştur.

Dışarıdan göçen dervişlerden özellikle Horasan grubu Ali Han Sultan, Buğday Dede ve Hacı Bektaşi Veli´nin arkadaşı Bahattin Sultan´ın oğlu Ali Baba yalnız Tire´nin değil bölgenin önemli adlarındandır. Bu yıllarda gelişme imkanı bulan başta Mevlevi, Rufai, Hurifi, Bektaşi, Nakşi, Havleti, Şazeli ve Uşşaki gibi tarikat mozayiğinin oluşmasını sağlamışlardır.

XIV. yüzyılda İbni Batuta´nın ifadesine göre, Tire bir Ahilik kentidir. Ahilik gelenekleri sonuncunda Tire´de birçok el sanatı gelişmiş, daha sonraları unutulmaya ve yok olmaya başlayan bu el sanatları Tire´nin ekonomik ve kültürel gelişmesinde önemli rol oynamışlardır.

Ali Baba Türbesi kitabesi yoktur. Ali Baba´nın XIV. yüzyılda yaşadığı kabul edilmektedir. Ali Baba, Evliya Çelebi tarafından müfessir ve muhaddis olarak belirtilmekte, kayıtlarda ise, Ahi Babası olarak geçmektedir.

Ali Baba Türbesi Tire´nin doğusunda, Boynuyoğun Köyü hudutları içerisinde, Ali Baba Türbesi diye anılan yerdedir. Plan düzenlemesi bakımından da ilgi çekicidir. İki bölümden oluşan, önde sekizgen meddal bulunan, sekizgen gövdenin yüksek kasnağa oturan bir kubbe ile örtülmesinden ibaret sıvalı bir yapıdır. Düzenli bir bahçe içinde ve türbe binasının dışında yer alan çeşitli mekanların oluşturduğu bir yapı topluluğu şeklindedir.

Türbe ibadetlerin yanısıra çeşitli dini vecibelerin yerine getirildiği ve içinde çeşitli Bektaşi babalarının mezarlarının (Hasan Baba vs.) yer aldığı bir kompleks şeklindedir.

Tire´nin en düzenli türbelerinden biridir. Yaklaşık 15.000 m2 miktarlı bir arazi üzerinde yer alır. Su pınarı, kuyusu, ağaçları ve havuzu ile Batı Anadolu´daki önemli bir dergah merkezi durumundadır.

Ali Baba Türbesi, daha önceleri Gökçen adını alan Fota adlı Rum Köyünde iken, 16. yüzyılda Tire'nin Hacıköy Mezarlığı sırtlarına taşınmıştır.

Halâ burada kendi adıyla anılan Dergâh, konumu ve bakımlı arazisiyle Tire'nin gözde bir mesire yeridir.

Hacı Bektaş-ı Veli'nin arkadaşlarından Bahaddin Baba'nın oğlu Ali Baba adına yaptırılan bu Dergâh, birçok ünitelerden meydana gelmiştir.

Kaynak: A. Munis Armağan