KARIŞIK

29 Şubat 2016 Pazartesi

Habib Baba Türbesi..

Habib Baba Türbesi..

erzurum





Ali Paşa Mahallesi’ndedir. Diğer bir adı da Timurtaş Baba olan Habib Baba Türbesini Erzurum’daki askeri komutanlardan Müşir Kemal Paşa 1844 yılında yaptırmıştır. Timurtaş Baba için yaptırılan türbeye dört yıl sonra vefat eden Habib Baba defnedilmiştir. Türbe, mescid ve mezarların yer aldığı iki bölümden oluşmaktadır.

Eyyup Peygamber Türbesi ş.urfa

Eyyup Peygamber Türbesi

ş.urfa






Eyüp Peygamberin metfun olduğu kabir Şanlıurfa'nın 80 km doğusunda Nebi Eyüp olarak bilinen bir köydedir.

EYYUP NEBİ KÖYÜ PEYGAMBER MEZARLARI (TÜRBELERİ)
Urfa-Mardin karayolu'nun 85. km.sinden ku­zeye sapan asfalt yolun 16. km.sindeki Eyyup Nebi Köyü"nde Eyyup Peygamber, Eyyup Peygamber"in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa Peygamber'in me­zarları bulunmaktadır. Bu köyün 400 yıldan beri Eyyup Nebi Köyü adıyla anıldığı vakfiyesinden an­laşılmaktadır.

Eyyup Nebi Köyü'ndeki peygamber türbeleri yüzyıllardan beri kutsal günlerde ve bayramlarda, yöredeki binlerce kişi tarafından ziyaret edilmekte­dir. Bu önemli inanç merkezinde, son yıllarda Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi  Okutmanlarından Mehmet Oymak'ın danışmanlı­ğında, Turizm Bakanlığı ve Şanlıurfa Valiliği'nce geniş ölçekli bir çevre düzenlemesi ve türbe restorasyonları gerçekleştirilmiş; her üç türbe arasında yaya yollarıyla bağlantı sağlanarak türbeler alanı ihata duvarlarıyla köy yerleşmesinden  ayrılmış ve ağaçlandırılmıştır. Eyyup Peygamber türbesinin batı yakınında bulunan ve O'nun otururken yas­landığına inanılan büyük bazalt taş, bu proje içer­sinde korumaya alınmıştır.

Eyyup Peygamber Türbesi
Şanlıurfa'ya 100 km. mesafede, Viranşehir ilçe sınırları içersindeki Eyyup Nebi Köyü'nde bulunan Eyyup Peygamber'in türbesi, köyün kuzey yönün­deki höyüğün güney eteğinde, kendi adıyla anılan caminin doğusundaki mezarlık içersindedir. Oldukça harap bir durumda olan türbe, son yıllarda Şanlıurfa Valiliği'nce tek kubbeli, beşgözlü revaklı ve revakların üzeri üç kubbe ile örtülü ola­rak yeniden inşa edilmiştir.
H. 1336 (m. 1918) tarihli Diyarbakır Vilâyet Salnâmesi'nde, türbenin kubbesinin çinko ile kaplandığı ve hademesine maaş bağlandığı kayıtlıdır.
Rahime Hatun Türbesi
Eyyup Peygamberin ağır hastalığı ve uğradığı musibetler,sırasında Ona büyük bir şefkat ve sabırla bakan hanımı Rahime Hatun'un mezarı Eyyup Peygamber türbesinin yaklaşık 500m kuzeybatısındadır. Kare planlı tek kubbeli bu mütevazi mezar anıtı köydeki diğer türbeler gibi geçtiğimiz yıllarda Şanlıurfa Valiliği'nce restore edilmiştir.

Cabir El-Ensar Camii ve Türbesi

Cabir El-Ensar Camii ve Türbesi




 Şanlıurfa
Cabir El-Ensar Camii ve Türbesi
Harran’ın 20 km. kuzeyindeki Cabir el-Ensar (Yardımcı) Köyünde Cabir Bin Abdullah’a (Cabir el Ensar'a) ait bir türbe (meşhed) ve yanında yine O’nun adını taşıyan bir cami bulunmaktadır.
Beşgen Mihrap duvarı olan üstü üç kubbe ile örtülü olan caminin doğusuna bitişik,dördüncü kubbeli Cabir el ensar hazretlerinin türbesi vardır.
Türbenin kuzey cephesi pencere pahlarındaki altı şeritli örgü motifi, çevresindeki kesişen daireler arasına yerleştirilmiş palmet ve lotüslerden oluşan bordür, portal üzerinde aşağıya sarkar vaziyetteki sapları örgülü palmet dizileri Şanlıurfa mimarisi taş süsleme sanatı içerisinde tek örnek olmaları bakımından önem taşımaktadır.
Cabir el-Ensar’ın hicretten 16 yıl önce (miladi 607) yılında Medine’de doğmuştur.Hz Peygamber efendimiz ile birlikte bir çok savaşa katılan hz peygamberin vefatından sonra 697 yılında Hz Ömer zamanında başta Harran'ın Şam'ın ve Urfa'nın fethi için bu bölgeye gönderildiği islam ordusunun kumandanı ve resulullahın sancaktarı olarak savaşıp şehit olduktan sonra burada medfun olduğu şehit düştüğü defnedildiği yere de bu türbenin (meşhed) ve caminin yapıldığı kaynaklarda geçmektedir.
Cabir el-Ensar türbe ve camii orijinal şeklini muhafaza etmekte olup 1992 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore ettirilmiştir.

Hayat El Harrani Türbesi (Harran)

Hayat El Harrani Türbesi (Harran) 






Şanlıurfa ili, Harran ilçesinde bulunan bu türbe, XII.yüzyılda Harran’da yaşamış ve 1185 yılında aynı yerde ölmüş bir İslam alimi olan Şeyh Yahya Hayat El Harrari’ye aittir. İbn-i Cübeyr Onunla ilgili bazı bilgiler vermektedir: 

“Allah bu şehri dindar, iyi kişilerin oturduğu, kendini Allah’a adamış seyyahların uğradığı bir yer yapmış. Bu kişilerden Ebü’l Berakat Hayat bin Abdülaziz’i kendi ismini taşıyan mescidin zaviyesinde ziyaret ettik. Onda zahitlerde gördüğümüz halleri gördüm. Şeyh Ebü’l Berakat’ın yanına vardık. 80 yaşını aşmıştı. Bizimle el sıkıştı, bize hayırlı dualarda bulunup oğlu Omar’ı görmemizi tavsiye etti.” 
İbn-i Cübeyr’in vermiş olduğu bu bilgilerden, şeyhin ölümünden önce burada kendisine ait bir mescit ve zaviyenin bulunduğu da anlaşılmaktadır. 

XVII.yüzyılda Harran’a gelen Evliya Çelebi de bu türbeden söz etmiştir: 

”Şeyh Yahya Ziyaret Yeri, Harran dibindedir. Kutupluğa ayak basmış ulu sultandır. Harran Kalesi’nin yanında çöl tarafında büyük bir kubbe içinde metfundur. Çöl Arapları bu sultana son derece bağlıdırlar hatta Araplar arasında mühim bir mesele için yemin ettirmek icap etse de Basra, Lahsa, Umman, Cezayir, Kurna’dan gelip bu sultanın üzerine Yahya Hayati’nin başı için deyip duvara el sürse Allah’a yemin etmiş gibi sayılır.” 



Şeyh Yahya Hayat el Harrani’nin türbesi camisinin yanındadır. Cami ve türbe değişik zamanlarda onarım görmüş ve bazı değişikliklere uğramıştır. İlk yapılışında kare planlı tromplu bir kubbe ile örtülü olan türbenin doğu tarafına sonraki yıllarda kubbeli ikinci bir bölüm daha eklenmiştir. Talbot Rice sandukanın bulunduğu kubbeli mekânın Eyyubiler zamanında yapıldığını ileri sürmüştür. 

Cami ile türbe birbirinden bir duvarla ayrılmıştır. Bu duvara iki onarım kitabesi yerleştirilmiştir. Kitabelerden birinde Şeyh Hayat İbn Kays’ın ismi ve Ebcet hesabı ile h.882 (1399); diğer kitabede ise cami ve makamın h.1168 (1755) tarihlerinde onarıldığı yazılıdır.

GÜNEYDOGUDA PEYGAMBER NESLİ

GÜNEYDOGUDA PEYGAMBER NESLİ


Arapça sâde fiilinden türetilmiş olup sahip, melik, efendi, büyük bir topluluğu idare eden, kendisine itaat edilen kişi anlamlarına gelen seyyid ile yine Arapça şerufe fiilinden türetilmiş olup yüksek konumda olan, onur ve asalet sahibi kişi anlamlarına gelen şerifkelimeleri terim olarak İslam dünyasının her yerinde Hz. Peygamberin soyundan gelen kimseler için kullanılır.1 Bununla birlikte, tarihi kayıtlar bize seyyid ve şerîf kavramlarının kapsamının muhtelif zaman ve fırkalara göre değişik şekiller aldığını, Fatımîler döneminde (910-1171) ise seyyid deyiminin Hasan ve Hüseyin'in evladına tahsis edilmiş olduğunu, daha sonra da Hasan evladına şerif ve Hüseyin evladına da seyyid denildiğini göstermektedir.2 Günümüzde Güneydoğu Anadolu'da hem Hasan hem Hüseyin evladı için seyyid kavramı kullanılmaktadır.

Seyyidlerin Bölgeye Gelişleri:

Değişik zaman ve vesilelerle İslam dünyasının her tarafına dağılan seyyidlerin Güneydoğu Anadolu bölgesine de gelip yerleştikleri görülmektedir. Bölgedeki seyyidlerin göçlerinin Bağdat'tan gerçekleştiği ve bunun orada yaşayan bir hükümda­rın yaptığı zulümlerden kaynaklandığı, Güneydoğu Anadolu'da halk arasında yaygın bir kanaattir. Kimi seyyid ailelerinin Harun Reşid döneminin tekabül ettiği miladi sekizinci yüzyılın sonları ile dokuzuncu yüzyılın başlarında Bağdat'tan bölgeye göç ettikleri anlaşılmaktadır. Abbasi halifeliğinin Moğollar tarafından ortadan kaldırıldığı 656/1258 yılına yakın veya onu izleyen tarihlerde de Bağdat'tan bölgeye kimi seyyid göçlerinin olduğu görülmektedir.3
Seyyidlerin bölgeye gelişlerini tek bir olaya bağlamak ve belli bir tarihle sınırlandırmak doğru değildir. İslamlaşma sürecinde bölgedeki Arap fetihleri neticesinde kimi seyyidler göç etmiş olabilir. Özellikle Abbasiler döneminde gerek Harun Reşîd döneminde, gerekse Moğol istilasını müteakip dönemde bölgeye önemli miktarda bir seyyid göçünün gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Bu göçlerin gerçekleşmesinde Şam'ın4 kuzeyinde ve Bağdat'ın da kuzeybatısında yer alan Güneydoğu Anadolu'nun buralara yakın bir konumda olmasının ve Şam ile Bağdat'ı bölgeye bağlayan işlek ticari yolların mevcudiyetinin de büyük etkisi olmuştur. Bu özelliğinden dolayı bugünkü Güneydoğu Anadolu bölgesi, Batı Anadolu ve Trakya'ya yerleşen seyyidler için bir geçiş noktası olmuştur. Bölgeye gelen seyyidlerin kültürel yapılarında zamanla büyük değişiklikler ol­muştur. Siirt ve Mardin gibi daha Emeviler zamanında buralara göç etmiş olan Bekr b. Vail'in soyundan gelen Arap kabileleri arasına yerleşenler dil ve geleneklerini koruya­bilmiş iseler de Erzurum ve Erzincan'a göç edenler Türkleşmiş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kalanlar ise Kürtleşmişledir.5

Bölgedeki Seyyid Profili:

1. Bölgenin seyyid profilinde göze çarpan en önemli öğe Becirman seyyidleridir. Halk arasında anlatıldığına göre Midyat yöresindeki Gir Beş mevkiine gelen ataları Seyyid Bilal'e, Arba Beyi (günümüzde Midyat'a bağlı bir köy) tarafından adı geçen mevki hibe edilir ve orada bir köy kurulur. Kendilerinden vergi alınmadığı için köye vergisiz anlamında Becirman adı verilir. Günümüzde Batman/Gercüş'e bağlı olan bu köyün adı Cumhuriyet döneminde Vergili olarak değiştirilir. Seyyid Bilal'in mezarı bu köydedir. Halk arasında anlatıldığına göre, Seyyid Bilal'in Şeyh Hasan ve Seyyid Ahmed adlarında iki kardeşi; Seyyid Ali, Seyyid Nasır, Seyyid Mirza, Seyyid Hacı Murad, Seyyid Hacı Haşim, Seyyid Kiça ve Seyyid İsmail adlarında 7 çocuğu vardı. Becirman seyyidlerinin bu isimlere nisbet edilen yedi kolu bulunmaktadır.
Becirman seyyidleri zamanla etrafa dağılırlar. Günümüzde Gercüş, Dargeçit, Nusaybin, İdil, Kızıltepe, Midyat Cizre ve Silopi civarında önemli miktarda Becirman seyyidleri yaşamaktadır.
Son yıllarda hızlı bir nüfus artışı sonucu il olan Batman şehir merkezine başta Becirman seyyidleri olmak üzere önemli bir seyyid nüfus akın etmiştir.

2. Bölgenin seyyid profilinde göze çarpan bir diğer öğe de, seyyid oldukları söylenen şeyh aileleridir. Seyyidler ve şeyhler arasında şüphesiz çok özel bir ilişki bulunmaktadır. Bunda seyyidlerin zühd ve takvaya meyyal olmaları, ehl-i tasavvufun öteki Müslümanlara nazaran Ehl-i beyt'i daha ziyade sevmesi6 ve seyyid birinin seyyid olmayandan daha hayırlı olduğu düşüncesinden hareketle, bir seyidin seyyid olmayan şeyhe biat etmemesi gerektiği ve böyle bir durumun seyyidlere layık olmadığı şeklindeki düşünceler7 etkili olmuştur.
Mevlânâ Halid'in halifesi Seyyid Taha en-Nehrî'nin ve Seyyid Sıbğatullah el-Arvasî'nin Nakşibendilikteki konumu ve bunların halk arasında seyyid olması8, bu aileyi bölgenin en kutsal görülen ailelerinden biri haline getirmiştir.
Şeyh Mahmud Nedim, Şeyh Güzel Barslan, Mu­hammed Şerif Sükuti, Kuddusi Münir ve Şeyh Sadık Diyarbakır'da yaşamış olan seyyid şeyhler olarak bilinmektedir.

Sosyal Yaşamda Seyyidliğin Etkileri:

Bölgedeki seyyidlerin sosyal statülerini belirleyebilmek için XVII. yüzyılda Bit­lis Emirliği örneğinden hareket edeceğiz.  
Seyyidlerin bölgedeki bu statülerini daha da belirgin hale getirmek amacıyla bu emirlikteki sosyal yapı ile ilgili şöyle bir sınıflandırmaya gidebiliriz.
1.Siyasi Elit: Bunlar Cumhuriyet öncesinde beyler ve ağalar, Cumhuriyet sonra­sında ise sadece ağalardır.
2.Dini Elit: Bunlar hem Cumhuriyet öncesi hem de sonrası için şeyhler, molla­lar ve seyyidlerdir.      
Öncelikle seyyidlerin siyasi elit ile özel bir ilişkilerinin olduğuna dikkat çekme­miz gerekir. Bitlis beylerinden Ebdal Han Osmanlı Paşası tarafından beylikten uzaklaştırılınca yerine geçecek oğlunun, aralarında Bitlis seyyidlerinin de bulunduğu özel bir meclis tarafından seçilmesi,9 beylerin seçiminde seyyidlerin önemli bir role sahip olduklarını göstermektedir. Seyyidlerin bu beylere ahlakî konularda da danışmanlık yapmış olmaları gerektiği hususu da gözden ırak tutulmamalıdır. Bölgedeki diğer beyliklerde de farklı olmayan bu yapının, hemen hemen Cumhuriyet dönemine kadar sürdüğünü söyleyebiliriz.
Seyyidler Cumhuriyet öncesinde ve sonrasında, sözleşmeli olarak toprak ağala­rının yanlarında barınan kimi insanların ağalar nezdindeki sorunlarının çözümünde de arabuluculuk görevi yapmışlardır. Seyyidler ağaların kendi aralarındaki anlaşmazlıklarının çözümünde de önemli roller üstlenmişlerdir. Seyyidler, kutsal sayılan yeşil bir simge sayesinde birbirleriyle çatışan, birbirlerini öldürmek hırsı ile bilenen insanları çatışmadan vazgeçirebilmişlerdir. Seyyidler sadece büyük çaplı çatışmaları durdurmakla kalmaz, kişisel husumet­leri de sona erdirir, küsleri barıştırırlardı.
Seyyidlerin sosyal yaşam içerisindeki bu etkinliğini gösteren hususlar;
l. Zevv Etkinlikleri: Seyyidliğin sosyal yaşam içerisindeki etkinliğinin en önemli tezahürü, türbeleri etrafından oluşturulan, sosyal ve kültürel bir mahiyet alan etkinliklerdir. Zew adı verilen bu etkinliklerde, senede bir defa belli bir yerde ve belli bir zamanda ölmüş seyyid için bir ziyafet merasimi tertib edilmektedir. Güneydoğu Anadolu'da en ünlü zew etkinliği Seyyid Bilal'in anısına Becirman köyünde yapılanı­dır.
Normal zamanlarda affedilmeyen kimi davranışlar, zew etkinliklerinde kendisi için zew düzenlenen şahsın hatırına affedilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda kız kaçırma olayına gösterilen tolerans zewlerin en bariz özelliklerinden biri olmuştur. Bölgedeki diğer zewler de hemen hemen bu çerçevededir. Birçok kimse için zevvler psikolojik açıdan rahatlamaya bir vesile olmaktadır. Bu etkinliklere katılanlar bir yükümlülükten kurtulmuş olduklarını düşünmektedirler.
2.Seyyidlerle ahiret kardeşliği tesisi yoluna gidilmesi. Kaynağını Hz. Muhammed (sav)'in muhacirler ile ensar arasında tesis ettiği "Muâkât"tan aldığını düşündüğümüz bu gelenek uyarınca, bölgede bazı kimseler kendilerinden daha üstün gördükleri seyyidlerle ahiret kardeşliği tesisi yoluna gitmektedirler. Seyyidlerle ahiret kardeşliği tesisinin en önemli nedeni, onların ahirette kendile­rine şefaatçi olacakları şeklindeki inançtır. Ahiret kardeşliğinin tesisi çok basit bir merasimden ibarettir. Seyyid kişi, kar­deşlik talebinde bulunan kimseye "Ben seni kendime ahiret kardeşi olarak kabul ettim." der, sonra birer Fatiha okunur ve böylece manevi kardeşlik başlar ve bu durum ölünceye kadar devam eder.
3.Seyyidlerin adları ile yemin edilmesi. Seyyidlerin sosyal yaşam içerisindeki et­kinliğini gösteren bir diğer önemli husus, günlük hayatta onların adları ile yemin edilmesidir. Yemin eden seyyidin kendisi de olabilir.
4. Seyyidlerin isimlerinin çocuklara verilmesi de toplumda sıklıkla görülen bir husustur.
Konuyu asıl önemli kılan husus şüphesiz ki teseyyüd hadisesidir.

Teseyyüd Hadisesi:

Abbasiler'den başlamak üzere Osmanlılar'a gelinceye kadar geçen bütün Müs­lüman devletlerde, seyyidlere Hz. Peygamberin soyundan geldikleri için farklı bir muamelede bulunulduğu bilinen bir husustur. Seyyidlere devlet tarafından maaş bağlanması  (ganimet ve  fey gelirlerinden belli bir pay almaları), vergiden muaf  tutulmaları ve askere alınmamaları bu kabilden sayılabilir.10  Seyyidlere tanınan bu tür ayrıcalıklardan yararlanmak için bir çok insanın teseyyüd teşebbüsünde bulunduğu tarihi bir gerçek olarak ortada durmaktadır. Nitekim II.Bayezid devrinde Nikabet teşkilatının yeniden ihdasının nedenlerinden biri de seyyidlik iddiasında  bulunan kimselerin varlığı olmuştur.11 Osmanlılar döneminde sıkı takibat ve teftişlere rağmen yalancı şahitlerle ve çeşitli yollarla ele geçirilen sahte siyadet hüccetleri (bir kişinin nikabet teşkilatından seyyid olduğuna dair bir belge alması) ile seyyid olduğunu iddia edenler olmuş, diğer yandan bir siyadet hüccetinin geçerliliğine delil olsun diye sahte tomarlar (bahrü'l-ensablar), siyadet silsileleri/şecereleri tertib edilmiştir.12
Müteseyyidlere mani olmak, haksız yere neseb iddiasında bulunanları ve seyyidler arasına  sızmak isteyenleri araştırıp, benzerlerini böyle bir teşebbüsten vazgeçirecek bir ceza ile cezalandırmak Nikabet Teşkilatı'nın başında yer alan Nakibu'l-Eşraflarm görevleri arasında yer almıştır.13  Her ne kadar günümüzde seyyidlere devlet tarafından bir takım ayrıcalıklar tanınmıyorsa da, güneydoğuda seksenli yıllara kadar devam eden şeyh-ağa temelinde­ki geleneksel yaşam tarzı içerisinde yerini bulan seyyid saygınlığından yararlanmak isteyen bazı kimseler seyyid oldukları iddiası ile ortaya çıkmaya başlamışlardır. Bu gibilerine tanıklık eden insanlar hala yaşamaktadır. Bölgedeki bazı Hristiyanlar'ın (Süryani ve Ermeni) Müslüman olduklarında, geçmişteki durumlarının kendileri üzerinde meydana getirdiği ezilmişlik psikolojisin­den kurtulmak ve bir rahatlama içerisine girmek için seyyid olarak ortaya çıkmış oldukları yaşayan tanıkları tarafından dile getirilen bir husustur.
Bir seyyidlik alameti olarak Osmanlı imparatorluğunun başından beri yaygın olan yeşil renk aynı zamanda bir teseyyüd aracı olarak da kullanılmıştır.
Bölgedeki seyyidlerin şecerelerine gelince, çoğunlukla seyyidlerde her hangi bir şecereye (nesebname, silsile, soykütüğü) rastlanmamaktadır.14 Birçok seyyid şecerelerinin var olduğunu ancak kendilerinde bulunmadığım ya da falanca yerde bulunduğunu ifade etmektedir. Cumhuriyet döneminde seyyidleri denetleyen ve teseyyüdü önlemeye çalışan bir kurum olmadığı için, seyyidlerin de ellerinde şecere bulundurma, şecerelerini güncelleştirme, ya da siyadet hüccetleri edinme gibi bir durumları söz konusu olmamıştır. Nikabet teşkilatının caydırıcılığının zirvesinde olduğu Osmanlı döneminde bile teseyyüd hadisesinin önüne geçilememişken, bu konuda hiçbir denetimin olmadığı Cumhuriyet döneminde teseyyüd hadisesinin önüne hiç geçilemeyeceği açıktır.
Peki seyyid ve müteseyyidlerin iç içe girdiği günümüzde gerçek seyyidlerin müteseyyid olanlarından ayıklanması mümkün müdür? Bu sorunsalın çözümünde başvurulacak ilk merci Osmanlı dönemindeki ilgili kayıtlardır. Bilindiği gibi Osmanlı döneminde her hangi bir nedenden dolayı (şecerelerin kaybolması ya da tutulmamış olması gibi) seyyidliklerini ispat etmek isteyenler; ya İstanbul'da bulunan Nakîbu'l-Eşraf'a ya da diğer yerlerdeki Nakîbu'l-Eşraf vekillerine müracat ederek, İstanbul'daki Nikabet Teşkilatı Merkez Dairesinde nakîbu'l-eşrafların tutmuş oldukları Türkiye'deki tüm seyyid ve şeriflerin isimlerini havi sadat defterlerindeki kayıtların esas alınmasıy­la, siyadetlerini ispat  edebiliyorlardı.15

SEYYİD BİLAL HAZRETLERİ

             SEYYİD BİLAL HAZRETLERİ
                      batman
Anadolunun tanınmış ve Ehl-i Beytin silsilesinden olan , Hz.Muhammed (s.a.s) torunu ve Hz.Huseyin'in soyundan gelen Seyid Bilal Hazretleri, Bağdat'tan 1154 yılında Vergili (Becirman) köyüne göç etmiştir. Tarihi Selçuklular dönemine dayanan Vergili(Becirman) köyü, Bölgemizin Seyyid köyü olarak anılan ve adeta halk arasında kutsal bir mekan olarak bilinmektedir. Osmanlı dönemine kadar Hasankeyf sancağına bağlı bir yerleşim bölgesiydi. Cumhuriyet tarihi ile birlikte ilçe statüsüne geçen Gercüş ilçemize bağlanan Vergili köyünde bulunan Seyid Bilal Hazretlerinin Tarihi Türbesi çeşitli dönemlerde restore edilerek günümüze kadar gelmiştir. Türbedeki Kitabede Seyid Bilalin doğumu 1132 Vefatı 1212 olarak yazılmış bulunmaktadır. Becirmandaki tarihi türbenin yanısıra çok sayıda mağara tarihi hanlar,ve değirmenler mevcuttur. Her yılın Eylül ayının ikinci Perşembe günü yüzyıllardır süre gelen Seyid Bilali anma etkinlikleri çerçevesinde yapılan şenliklere ,başta seyid Bilal Hazretlerinin torunları olmak üzere yurdun dört bir köşesinde onbinlerce vatandaşın akınına uğruyor.. Vergili (Becirman)köyünde çok zengin kireç taşı yatakl arı bulunmaktadır.Ulaşım: Batman İl merkezine 80 km,Mardin iline ise107 Km uzaklıktaki Tarihi Seyid Bilal türbesi ve Becirman köyü İnanç Turizmine musait bir yerleşim birimidir.
            Nakib-ül Eşraf''(seyyidlik şeceresini takip etme) :
Seyid Bilal Hazretlerinin torunu olan Seyidlere her dönemde olduğu gibi Selçuklu ve Osmanlılar döneminde de büyük değer verilmiştir. Osmanlı Devlet teşkilatında Seyid ve Şeriflerin doğum ve ölüm kayıtlarını tutan ve bu işleri ile ilgilenen kişilere ''Nakib-ül Eşraf'',Bu işi yapan müesseselere de 'Nakib-ül Eşraflık '' deniliyordu. Hz.Ali ve Hz.Fatmanın çocukalarına Hz.Huseyin'in soyundan gelenlere 'Seyyid'' Hz.Hasanın soyundan gelenlere de ''Şerif'' denilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığının bilgileri doğrultusunda Evlad-ı Resul peygamberimizin çocukları olan bu kıymetli insanlara Osmanlı döneminde çok değer verilmiş,hürmet gösterilmiştir. Sırf bu hürmet ve saygının işareti olarak ve onların işlerini görmek üzere görevli memurlar tayin edilmiştir. Bu amaçla Osmanlı Devletinde ilk tayin edilen ''Nakib-ül Eşraf '' Emir Buhari'nin talebelerinden olan Seyid Ali bin Muhammettir. Sultan Yıldırım Beyazid Zamanında tayin edilmiştir. Bu müessese Osmanlının son dönemine kadar devam etmiştir. Seyid Bilal Hazretlerinin Soyağacının da sözü edilen memurlar tarafından tutulduğu ve geniş bilgi doküman, Osmanlı arşivlerinde yer almaktadır.. Seyid bilal hazretleri,Becirman köyüne gelişinden bu yana sulhçu faaliyetleriyle yöredeki beylikler arasında Huzur,güven ve adalet timsali olarak nam salmıştır.
VERGİLİ KÖYÜ TARİHÇESİ: Hazreti Ali'nin neslinden gelen Seyit Bilal adındaki bilge bir kişi İkamet ettiği Bağdat şehrinin karışması üzerine 1154 tarihinde anadoluya göç eder. Rivayete göre Dargeçit ile gercüş bölgesinin bağlı olduğu Arbaye beğliğinin hüküm sürdüğü topraklarında mola verir. Bölge yöneticisi Beg,Avlamak için mahiyetiyle bölgede gezinirken bir tavşanı yakalamaya çalışır. Girebeş denilen mevkide Seyit Bilal ile namaz kılarken karşılaşırken ayni zamanda ilginç bir tabloya da şahid olur. Tazıdan kaçan tavşan Seyid'in ardına sığınır. Tazı da beride çömelir vaziyette beklemeye başlar. Durumu gören Beg Bu zatın ermiş bir kişi olduğuna kanaat getirir. ve kendisiyle ilgili bilgi edinir. Bu sohbetten etkilenen Arbaye beyi,El işaretiyle görünen tepeciklerden bir farazi sınır çizerek bu toprakları kendisine bağışlar. Burada kurulacak köyden Vergi alınmayacak manasında ''Becirman'' adı konur. Bunları yeterli görmeyen Emir daha sonra biricik kız kardeşi Fatima hanımla evlendirir.. Bu evlilikten doğan, Murat,İsmail,Haşim,Mirza,Nasır Ali ve Kılıç adındaki evlatlarından Çoğalan kişiler büyük bir aile oluşturdu. Zamanla köyden göç edip başka köylere yerleşenler de oldu. Her hangi bir aşirete mensüb olmayan seyidler ailesi yaşadıkları muhitlerde insanlar arasında arabuluculuk yapmayı tabii bir göerev saymış ve islamı öğrenip öğretip yaşamak ve yaşatmayı seçip bu yönde hareket etmişlerdir. Cumhuriyetin ilanından sonra Becirman yerine Vergili köyü adını aldı. .
FESTİVAL :
Her yıl Eylülün ikinci haftası Perşembe günü,Seyid Bilalı Kutlama adıyla düzenlenen Festival büyük rağbet görmektedir. Civar il ve ilçelerde çok sayıda aile hem Ziyaret hem de piknik amacıyla köye akın edip Geceyi burada geçirip bu etkinliğe katıl- maktadır. Seyid Bilal Türbesi Halk arasında Psikolojik Hastalara Manevi direnç verdiğine inanılmaktadır. Eskiden Civar köylerden gelen aileler köyde misafir edilme adeti bulunuyordu. Ancak şu anda herkes kendi tedarikini kendisi yapmaktadır. 1999 kurulan ve Seyid Bilal Türbesinin bakımını amaçlayan Vakıf faaliyete başlamış fakat başarısız kalmıştır. ilk olarak köye 60 yataklı bir konukevini hizmete açmıştır. 
GEÇİM KAYNAKLARI:
Vergili köyün geçim kaynaklarıoldukça kıttır. Bağcılık ve Hayvancılık ön plana çıksa da yeterli olmamaktadır. Bazı aileler Batı anadoludaki mevsimlik işlerde Çapa ve pamuk toplama işlerinde çalışıp geçimini kazanmaktadır. Sulu arazi olmadığı için Köye harcanan emek verimli olamamaktadır. Öteden beri Mardin vilayetine bağlı olan Vergili köyü,1990 tarihinde İl olma hakkını kazanan Batman 'ın sınırları içinde yerini aldı.
VERGİLİ KÖYİLE İLGİLİ GENEL BİLGİ: Hazreti Alinin Neslinden gelen kişilere seyyid adı veriliyor. Kerbeladan sonra seyidler Bağdatta yaşamaya başladı. 1154 da Meydane gelen iç karışıklık seyidlerin Bağdattan göç etmesini sağladı. Seyid Bilal adındaki Zat da Anadoluya geçerek Dargeçit bölge- sinde bulunan Arbaye Beyliği topraklarına sığınır. Halk arasında yaygın olan rivayete göre,Arbaye bey'i Mahiyetiyle birlikte ava çıkarken şu anda girebeş denilen tepecikte Seyid Bilal ile karşılaşır. Tavşanın ardına düşen bey'in tazısı bir tarafında çömelirken,tavşan da seyidin arkasında sığınmış vaziyetinde görür. Duruma şahit olan bey,Bu şahsın ermiş bir kişi olduğu kanaatına vararark kendisine saygı gösterir ve kendisi hakkında bilgi edinir. Bağdattan Techir edilen sulaleden olduğu anlayan Bey,Sohbet ettikleri Girebeş mev- kiinden elinin işaretiyle bir daire çizerek ,bu toprakları kendsine bağışladığını ve biricik kız kardeşini ona nikahlamayı teklif eder. Seyid Bilal kendisine bağışlanan toprakları işleyerek geçimini sağlar,ayni zamanda çevredeki köylerin barış içinde yaşamaları ve birbiriyle toprak konusundaki münazaları ortadan kalkmasına katkıda bulunur. Kendisinden çoğalan 7 erkek çocuk delikanlı olur. Her biri halk arasında bir sülale ile adlandırılır. Şu ana kadar Yurdun her tarafına dağılmış Becirman Menşe'li Seyidler bu 7 çocuktan çoğalmıştır. Bunlar şöyle sıralanır. Murat,İsmail,Nasır,Ali,Mirza,Haşim ve Kılıç'tır. Seyid ailesi. bir aşiret değil,hiçbir aşiretle de bir bağlantısı mevcüt değildir. Seyid Bilalın inşa ettiği köy Osmanlı Sultanlarının dikkatını çeker ve Diyarbakır Bölgesi yönetici paşalara talimatlar verilip bu köyden vergi alınmaması ve seyid sülalesine ömür boyu maaş bağlanması emri verilir. Vergisiz köy anlamında olan Becirman kütüklere işlenir. cumhuriyet döneminde ise bu isim kaldırılarak yerine Vergili adı konur. Öteden beri Mardin vilayetine bağlı olan köyümüz 1990 da Batmana bağlanmış oldu. 1999 yılında kurulan seyidbilal ve becirmanlar derneği kurulur ama yetersizdir.AHMET SAKAR BATMAN


batman vergili köyü



Batman Becirman (Vergili) Köyü Seyyid Bilal türbesi

HUNAD HATUN TÜRBESİ

HUNAD HATUN TÜRBESİ


Türbeler


















Hunat Hatun Külliyesi içinde, medrese ile caminin arasında 1238 yılında eklenen Türbe, I. Alaaddin Keykubat'ın eşi, II. Keyhüsrev'in annesine aittir.

Türbe'ye medreseye ait bir odanın merdivenlerinden geçilir. Kesme taştan, piramidal başlıklı sekizgen türbe, altı sıra mukarnaslı mermer kaide üzerine oturtulmuştur. Gövdenin her köşesinde sivri konik başlıklı tamamen işlenmiş sütunlar yer alır. Bu tarz köşe sütunları Osmanlı Türbelerinde de kullanılmıştır. Üst kenardaki mukarnaslı saçağın altında yer alan kabartma sülüs yazılı kitabe türbeyi bir kuşak gibi sarmaktadır. Ortada mermer sütuna dayanan altı adet kemerli çift pencerelerin cephesi düz ve süslemesizdir. Ancak, bu yüzeylerin etrafı iki sıra geometrik motiflerden oluşan kemerli bordürlerle çevrilmiş, köşe boşlukları da sivastika motifleri ile doldurularak cephelerde zenginlik kazandırılmıştır. Gerek köşe sütunlarında gerekse cephelerdeki süslemeler birbirinden farklı motifleri içermektedir. 

Türbenin iç kısmı yarım kubbeli, beş sıra mukarnas nişlidir. Beş köşeli mihrabın her yüzü sekizgen yıldızdan oluşan geometrik motiflerle süslenmiştir. İçerdeki üç sandukadan en büyük olanı ve antik dönemin lahit kapağından yapılmış olan Hunat Mahperi Hatun'a aittir.  

SİVAS’TA YATIRLAR

SİVAS’TA YATIRLAR 


Doğan KAYA Manevî üstünlüklere sahip bu kişilere ait yatırlar Anadolu'nun dört bir tarafına yayılmış durumdadır. Sivas da yatırların fazla olduğu yörelerimizden biridir. Yüzölçümü itibariyle Türkiye’nin ikinci büyük ili olan Sivas’ın ilçe ve köylerinde araştırılmayı bekleyen onlarca türbe ve makam bulunmaktadır. doğudan batıya, kuzeyden güneye uzanan istikametlerin güzergâhında bulunmasından, buna bağlı olarak, üzerinde tarih boyu birçok hadise ve faaliyetlerin yer almasından dolayı bu sonucu tabii karşılamamız gerekir. Bugünkü tespitlerimize göre, sadece Sivas merkez ilçedeki yatır sayısı 35’tir. Bunlardan bazıları hakkında bildiklerimiz efsane şeklindedir. Bazılarını ise tarihi bilgilerle ortaya koyabiliyoruz. İnsanlar, yatırları yalnız hacet ve dileklerinin Allah tarafından kabul edilmesi için değil, aynı zamanda çeşitli hastalıklardan kurtulmak maksadıyla da ziyaret ederler. Türbede yatan zatın özelliğini kerametleri, yaşayışı, yaşadığı devir, tarikati belirtmekle beraber halkın ziyaret amacı da onun diğer ulu kişilerden farklı yönünü ortaya koyar. Biz de Sivas’taki yatırları bu çerçevede gruplandırmaya çalışacağız. Tespit ettiğimiz yatırların başlıcaları şunlardır: 1. Abdülvahhab Gazi Kimliği : VIII. yüzyılda yaşamıştır. Asıl adı Abdülvehhab bin Buht-üs-Sünevî olan Arap’tır. Peygamberimizin sancaktarı ve Battal Gazi’nin silah arkadaşıdır. Ahmet Turan Gazi ile birlikte şehit olduğu, akarsuyun cesetini şimdiki mevkie getirdiği, bir rüya sonrası yerinin tespit edildiği anlatılır. Türbesi Yukarıtekke mevkiindedir. Sivas’tan başka İznik, Elazığ’ın Kale köyü, Bayburt, Akşehir gibi beldelerde kabir veya makamları vardır. Kerametleri : 1939 Erzincan depreminde türbesinden çıkıp gökyüzündeki kırmızı bulutları eliyle uzaklaştırarak, Sivas’ı zelzeleden korur. 93 Harbinde (1877/1878) diğer erenlerle birlikte uzun cübbesi ve yeşil sarığıyla, Anadolu’nun içlerine doğru ilerleyen Rusların karşısına çıkarak onları durdurur. Cami imamının rüyasına girerek, camiden eşya çalan hırsızı ihbar eder ve yakalanmasını sağlar. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Her türlü dileği olanlar, ev sahibi olmak isteyenler, sünnet olacak çocuklar. 2. Ahi Emir Ahmet Kimliği : XIII. yüzyılın ikinci yarısı ile XIV. yüzyılın ilk yarısında yaşamıştır. Ailesi, Horasan’dan gelip Bayburt’a yerleşmiştir. Sivas’ta Ahi teşkilatının en önemli temsilcilerindendir. Mevlevî’dir. Türbesi Paşabey Mahallesindedir. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : İşlerinin iyi gitmesini isteyen esnaf, çeşitli dileği olanlar, hasta ve huysuz çocuğunu yedi tekke dolaştıranlar. 2 3. Ahmet Turan Gazi Kimliği : Asıl adı Ahmeri Terran’dır. Kabri, Soğuk Çermik’in tepesindedir. Bir çarpışma sırasında bu mevkide şehit olduğu için, buraya defnedilmiştir. Battal Gazi’ye yenilince, Müslüman olmuş ve onun silah arkadaşlığını yapmıştır. Kerametleri: Çarpışma sırasında atı, karşıki tepeden yaklaşık 350-400 metrelik mesafeye sıçrar ve nal izleri hâlâ durmaktadır. Şehit düşerken kayalardan sular fışkırır ve bugünkü ılıca suyu ortaya çıkar. Ilıca suyunun şifalı oluşunun sebebi bundandır. Yukarıdaki tepeden aşağıdaki çermiğe (ılıcaya) kolunu uzatarak abdest alır. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Çocuğu olmayanlar veya olup da yaşamayanlar (Çocuk olursa adı Ahmet Turan / Ahmet Duran konulur.), ev sahibi olmak isteyenler. 4. Akarcullah Baba Kimliği : Ne zaman yaşadığı ve hayatı hakkında kesin bilgi yoktur. Mezarı Sabahattin Öztürk Spor Salonunun kuzey batısında idi. Şimdi arazi düzenlemesi sebebiyle ortadan kaldırılmıştır. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Akarcası (sulu yarası) veya kapanmayan yarası olan hastalar. 5. Ali Baba Kimliği : XVI. yüzyılda yaşamıştır. Mezarı, Ali Baba Mahallesindeki kendi adıyla bilinen camidedir. Soyca, Horasan erenlerinden olduğu söylenir. Ali Baba-i Kebir olarak bilinir. Kerametleri : Padişahın “Dünyanın en iyi üç nesnesi nedir ?” sorusuna Ali Baba; “Yemek, içmek, yellenmek” der. Öfkelenen padişah önce onu hapse attırır ancak ilerleyen birkaç gün içinde ona haklı bulur ve birkaç köyü kendisine bağışlar. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Başı ağrıyanlar, ağzı çarpılanlar, korkanlar, yedi tekke dolaşanlar. 6. Arap Evliyası /Uyku Evliyası Kimliği : Türbesi Ece mahallesindedir. Hayatı hakkında bilgi yoktur. Bağdatlı olduğu, Abdülkadir Geylanî’nin soyundan olduğu söylenir. Kerametleri : Cesetinin toprak altında kaldığı yer, zamanla çöplük olarak kullanılmış, mahalleli bir miralayın rüyasına girerek kendisini oradan çıkarttırmıştır. Türbesinden çıkarak zaman zaman mahalle sakinlerinin gözüne görünüp hayır dualar etmiştir. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Uyuyamayanlar, ağlaması durmayan çocuklar, yedi tekke gezenler, 7. Arap Evliyası Kimliği : Hakkında bilinenler azdır. Bir savaş sırasında şehit düştüğü, Sivas’taki diğer Arap Evliyası ile akraba olduğu söylenir. Türbesi, Gürsel Paşa Caddesindedir. Kerametleri : Dilek dilemeye gelenler, mezarın yanında yeni pişmiş ekmek bulur. 3 Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Çeşitli dileği olanlar. 8. Arap Şeyhi Kimliği : Mezarı Paşabey Mahallesindedir. Asıl adı Şeyh Abdullah el-Haşimî elMekkî’dir. Hz. Muhammed soyundan olup rifaî şeyhidir. Sivas Kongresine katılmıştır. 1922’de öldüğünde 100 yaşından fazladır. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Aile geçimsizliği olanlar, felçliler, diğer hastalar ve yedi tekke gezenler. 9. Aziz Baba Kimliği : Geçemini çubukçulukla sürdürdüğü için çevrede; “Çubukçu Aziz Baba” olarak tanınmıştır. Evlenmemiştir. 1944’te ölmüştür. Mezarı Halifelik Mezarlığındadır. Kerametleri : Hazine bulunduğu yere gidenler, orada Aziz Baba’nın bastonunun ucuyla altınları tek tek çıkarttığını görür. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri :- 10. Bun Baba Kimliği : Türbesi Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesinin bahçesindedir. Mezarın baş ve ayak kısmında XIII-XIV. yüzyıla ait iki şahide bulunmaktadır. Kim olduğu hakkında bilgimiz yoktur. Halk, Bun Baba söyleyişinin yanında Mum Baba, Bum Baba Bön Baba ve Dön Baba da demektedir. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Sıkıntısı ve dilekleri olanlar. 11. Çeltek Baba’nın Kardeşi Kimliği : Türbesi Eski Paşa Hamamının yanındadır. Halkın ifadesine göre Çeltek köyündeki Çeltek babanın ağabeyidir. Burada şehit düşmüştür. Kerametleri : Komşuların rüyasına girerek, türbenin temiz tutulmasını istemiştir. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Felç ve sara hasatları, başı ağrıyanlar. 12. Fettah Dede Kimliği : Akdeğirmen Mahallesinde yatmaktadır. Yanında dört mezar daha vardır ve bunlara “Fettahlar” denilmektedir. Nakşibendî tarikatinin önde gelenlerindendir. 1863’te vefat etmiştir. Sabırlı ve sakin yaradılışlıdır. Silsilename adlı bir manzum eseri vardır. Kerametleri : Şeyh İsmail Hakkı Toprak’ın rüyasına girerek, oldukça hor kullanılan türbesini mezbelelikten kurtarmasını istemiştir. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri :Sivas’tan Hacc’a gidenler. 13. Göz Evliyası Kimliği : Hakkında bilgi yoktur. Mezarı, Küçükminare Mahallesindeyken ev yapımı sırasında kaldırılmıştır. Şimdi yeri belli değildir. Kerametleri : - 4 Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Göz hastaları. 14. Güdük Minare Kimliği : Türbe Küçükminare Mahallesindedir. İçinde, genç yaşta ölen Eratna Devletinin kurucusu Alaaddin Eratna’nın oğlu Hasan Bey yatmaktadır (XIV. yüzyıl). Hasan Bey zeki ve yakışıklı biridir. Sivas Valiliği yapmıştır. Mardin Artuklu beyi Melik salih Şemseddin’in kızı ile evleneceği sıra Dabaz (Ürtiker / kaşıntı) hastalığından ölmüştür. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Vücudunda ürtiker / kaşıntı / dabaz olan kimseler. 15. İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Kimliği : Nakşibendi şeyhidir. 1881-1969 yıllarında yaşamıştır. Mezarı Ulucami avlusundadır. Yare Yadıgâr adlı bir mevlit kitabı vardır. Kerametleri : Sivas’ta iken Tokat-Amasya yolunda olan trafik kazasını bilmiştir. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri :- 16. İncili Hanım Kimliği : Türbesi Atatürk Sağlık Meslek Lisesi içindedir. XVII.-XVIII. yüzyılda yaşadığı tahmin edilmektedir. söylentiye göre Sokullu Mehmet Paşa’nın kızıdır. Sivas’a Sarıhatipler (Sarısözen)’e gelin gelirken, cehizinde inci ile işlenmiş yorgan da getirdiği için İncili Hanım olarak anılmıştır. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Dilek sahipleri. 17. I. İzzettin Keykavus Kimliği : Sultan I. Gıyaseddin Keyhusrev’in büyük oğludur. 1219’da akciğer vereminden vefat etmiştir. Türbesi Sivas Darüşşifası içindedir. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Dilek sahipleri. 18. Kadı Burhaneddin Kimliği : Kadı burhaneddin devletinin kurucusudur. 1345-1398 yıllarında yaşamıştır. On iki yaşındayken sarf, nahiv, lügat, mantık, hesap, aruz ve hat dersleri almış, bu alanlarda önemli mesafeler katetmiştir. Bunların dışında ok atma, kılıç kullanma ve ata binmede hünerini sergilemiştir. On dokuz yaşında Hacc’a gitmiş, yirmi bir yaşında kadı olmuştur. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Hastalar, dilek sahipleri, geçimsiz eşler 19. Karakaş Baba Kimliği : Gülyurt Mahallesindedir. Yanında dört mezar daha bulunmaktadır. Hakkında bilgi yoktur. “Uyku Tekkesi” veya “Çat Baba” adıyla da bilinir. Kerametleri : - 5 Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Sinir hastaları, dilek sahipleri, korkan çocuklar. 20. Kılavuz Baba Kimliği : Mezarı Kılavuz Camii girişinde soldadır. Yanında birkaç mezar daha vardır. Abdülvahhabi Gazi’nin yanında yer aldığı, birliklere kılavuzluk ettiği, yapılan savaşta şehit düştüğü söylenir. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Dilek sahipleri. 21. Kırkkızlar Kimliği : Türbe, Abdülvahhabi Gazi türbesinin güney batısındadır. XVIII. yüzyılda inşa edilmiştir. Türbede yatanın kim olduğu hakkında bilgi yoktur. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Evde kalmış kızlar, çeşitli dilekleri olanlar 22. Kırklar Kimliği : Eskiden Çayırağzı Mahallesinde olduğu söylenir. İnanca göre, “kırk papaz”ın burada bataklığa gömülüp ölmüş yahut “kırk kız”ın burada taş kesilmiştir. Kırklar adı da buradan gelmektedir. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Başında yedi cin dolaşan gelinler. 23. Mur Ali Baba Kimliği : 1805-1882 yılları arasında yaşamıştır. Asıl Adı Mehmet’tir ve Kerkük’te doğmuştur. Kadirî şeyhlerinden Şeyh Halis’in yanında yetişmiştir. Çalışkanlığından dolayı “Mur” (karınca) lakabıyla anılmıştır. Bu söz halk arasında “Mor” olarak telaffuz edilir. Şeyhinin emri üzerine Sivas’a gelmiş ve buraya yerleşmiştir, burada vefat etmiştir. Türbesi Kızılırmak Sağlık Ocağının karşısındadır. Tenbihü’sSalikin adlı bir eseri olan Mur Ali Baba aynı zamanda şairdir. Kerametleri : Hastalığına şifa bulamayan Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa’ya mektup gönderir ve mektup eline geçince iyileşeğini yazar ve dediği gerçekleşir. Türbedeki ona ait tesbihi çalanın eli-kolu tutulmuş, tesbih kendiliğinden tekrar tekkede görülmüş. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Dilek sahipleri. 24. Numan Sabit Kimliği : 1692’de Sivas’ta doğmuş, 1764 yılında yine burada vefat etmiştir. Uluanak Mahallesindeki aile kabrinde yatmaktadır. Şeyh Ahmet Efendi’nin oğludur. Müderrislik yapan Numan Sabit aynı zamanda âlim ve şairdir. Bir divanı vardır.. Buraya “Yılancık Evliyası” da denir. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Yılancık hastalığına tutulanlar. 25. Nur Baba 6 Kimliği : Mezarı Selçuk İlköğretim Okulu bahçesindedir. Divane derviş olduğu,pişmiş ekmeğe rağbet etmeyip karnını fırınlardan aldığı hamurlarla doyurduğu söylenir. Hakkın bilgi bulunmamaktadır. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Dilek sahipleri. 26. Sarılık Tekkesi (Emir Arif) Kimliği : Pulur mahallesindedir. Türbede Ahi Emir Arif yatmaktadır. Bir savaş sırasında sarılık hastalığına yakalanan Emir Arif ölürken; “Sarılık olanlar mezarımı ziyaret etsin.” diye vasiyette bulunmuştur. Söylentiye göre Emir Ahmed’in kardeşiymiş. Kerametleri : Eskiden evin yanında bulunan evdeki tandırdan her sabah sıcak ekmek çıkarmış ve bu ekmek gelenlere verilirmiş. Birgün hizmetçinin, ekmeklerin o evden çıktığını söylemesi üzerine, tandır artık ekmek vermez olmuştur. Tekkeyi ortadan kaldırmak isteyen kişi hemen oracıkta ölmüştür. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Sarılık hastaları. 27. Sıtma Tekkesi Kimliği : Tekke, Çayyurt Mahallesindedir. Halk burada yatanı Şahap Dede olarak bilir. Mevlevî şeyhi olduğu söylenir. Ne zaman yaşadığı bilinmemektedir. Mezarının yerini kendisi tayin etmiştir. Kerametleri : Beddua etmesi üzerine Pepe Ahmet adındaki bir çocuğu sıtma tutmuştur, fakat Şahap Dede’nin okuması üzerine çocuk tekrar sağlığına kavuşmuştur. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Sıtma hastaları. 28. Süt Evliyası Kimliği : Demircilerardı Mahallesindedir. Türbede toplam dört sanduka vardır. Velinin kimliği hakkında bilgimiz yoktur. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Doğum sonrası göğsüne süt gelmeyen hanımlar. 29. Şah Hüseyin Kimliği : Mezar, Atatürk İlköğretim Okulunun bahçesindeyken yol yapımı dolayısıyla ortadan kaldırılmıştır. Aslında evin sahibi olan kişi, ölünce evinin bahçesine defnedilmek istemiş. Zamanla halk orada yatan kişiyi erenlerden biri olarak nitelemiş, mezar yatır haline gelmiştir. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Hastalar ve dilek sahipleri. 30. Şehitler Kimliği : Şehitler Camiinin karşısında beş mezar olarak bulunmaktadırlar. Eskiden on mezar olduğu söylenir. Bir rivayete göre, Timur zamanında burada şehit düşmüşlerdir. 7 Kerametleri : Kabirlerin bulunduğu yere dükkân yapmak isteyen adam, rüyasında kendisine defalarca ikaz edilmesine rağmen isteğinden vazgeçmeyince, çalışırken düşüp ölmüştür. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Dilek sahipleri. 31. Şemseddin Sivasî Kimliği : 1520’de Zile’de doğmuş, 1597’de Sivas’ta vefat etmiştir. Asıl adı Ebü’s-Sena Şeyh Şemseddin Ahmed Es-Sivasî’dir. Sivas’ta “Karaşems” olarak bilinir. Babası Ebulbereket Mehmet Efendi, Halvetî tarikatindendir. Kendisi de Halvetiye tarikatinin Şemsiye kolunu kurmuştur. Sivasî, Amasya, Tokat ve İstanbul’da ilim ve tarikat yolunda mesafeler almış, müderrisliğe kadar yükselmiştir. Manzum ve mensur 30 eseri vardır.Meydan Camii avlusundaki bugünkü türbe 1600’de yapılmıştır. Türbede diğer aile fertlerine ait yirmi sanduka bulunmaktadır. Sivas’ta yakın zamana kadar, Hacc’a gidenler Şemseddin Sivasî’nin türbesi önünden uğurlanırdı. Kerametleri : - Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Hasta çocuklar, dilek sahipleri. 32. Şeyh Akbaş Baba Kimliği : Türbesi Demircilerardı Mahallesindedir. Türbenin XVIII. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Hakkında bilgi yok denecek kadar azdır. Halkın inancına göre Akbaş Baba , Peygamberimizin sancaktarıdır. Sivas’ta şehit olunca sancağı elinden Abdülvahhabi Gazi almıştır. Akbaş Baba’ya “Küt Evliyası” da denilir. Türbede kendisinin haricinde Akbaş Baba’nın yakınlarına ait olduğu tahmin edilen dört mezar daha vardır. Kerametleri : Türbenin yanındaki çeşmeden abdest alıp tekrar türbeye girermiş. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Üç-dört yaşına geldiği halde yürüyemeyen çocuklar. 33. Şeyh Çoban Kimliği : Türbesi Şeyh Çoban Mahallesindedir. Türbede Şeyh Çoban’ın sandukasının haricinde bir sanduka daha vardır. XII. yüzyılda yaşadığı sanılan Şeyh Çoban’ın asıl adı Şeyh Hüseyin Raî’dir. Babasının çok sayıdaki sığırını güttüğü için raî “çoban” olarak tanınmıştır. Büyük mutasavvıf Ebü’l-Vefa’nın yedinci halifesidir. İslâmı yaymak ve gönüller fethetmek için Horasan’dan Sivas’a gelen bir Alperen olduğu söylenir. Kerametleri : Mezarının başında bulunan tokmak, bir savaş çıktığından ortadan kayboluyormuş. Bu tokmak Gökmedrese’ye götürülmüş daha sonra tamamen kaybolmuştur. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Hastalar, çocuğu olmayanlar, felçliler, işinde bereket umanlar. 34. Şeyh Erzurumî Kimliği : Sivas Otogarının doğusunda bulunan türbenin XIII. yüzyılın sonlarında inşa edildiği sanılmaktadır. Erzurumî, halkın ifadesine göre, din uğruna çarpışan cengaver bir yiğittir. Türbenin yanında bulunan kuyu, bugün kapanmıştır. 8 Kerametleri : Erzurumî’nin 40-50 adamı muhtelif zamanlarda türbenin etrafına çadır kurar ve onu yalnız bırakmazlarmış. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Gözü şaşı çocuklar, dilek sahipleri. 35. Yüğrük Şah Kimliği : Türbe şimdiki PTT Başmüdürlüğünün bulunduğu yerde iken bugün yoktur. Hakkında bilgi yoktur. Kerametleri : Birgün hanımına helva yaptırıp bir anda, o sırada Hac’da bulunan efendisine ulaştırır. Ziyaret edenler ve ziyaret sebepleri : Yürümesi geciken çocuklar. Bu zatların halkın gönlüne taht kurmalarında, onların hayattayken gösterdikleri birtakım olağanüstülüklerin yani kerametlerin rolü büyüktür. Ne var ki hepsinin keramet sahibi olduğunu söylememiz mümkün değildir. Nitekim yukarıda işaret ettiğimiz gibi, Sivas’ta yatmakta olan zatlar sadece bir din adamı, bir mutasavvıf değil bunların dışında bey, paşa, kadı, âlim, şair yahut sıradan insanlar da olabilmektedir. VII. yüzyıldan XX. yüzyıla kadar muhtelif yüzyılllarda yaşamış olan bu kişilerin şöhreti, insani yaşayışı veya talihsiz hayatı onların sevilmelerinde önemli rol oynamıştır. Bir kısmı hakkında bilgi bulunmamakla beraber halk onun yattığı yeri kutsal, içinde yatanı aziz ve mübarek bilmiş, hakkında menkabeler vücuda getirmiştir. Tekkelerin ziyaret edilmeleri, onların vasıtasıyla Allah’tan şifa ummaları geleneği Anadolu’da yüzylıllardır sürdürülen bir gelenektir. Ancak önceki yüzyıllara oranlar günümüzde, tekkelerde yapılan bu ameliyeler pek azalmıştır. Buna rağmen yatırların toplum üzerindeki etkileri hâlâ sürmektedir. Halk, gerek şehir merkezinde gerekse - pekçok beldede olduğu gibi- yüksekçe bir tepede mekan tutmuş olan mübarek şahısların o beldenin koruyucuları olduğuna, inancı tamdır. 

Beynul Haremeyn Türbesi


Beynul Haremeyn Türbesi 

1. İslam Peygamberi Hz.Muhammed(sav)'in kızının ve amcasının oğlu Hz.Ali'nin evlatlarından Hz.Hüseyin'in Kerbela şehrinde bulunan türbesi her yıl milyonlarca insanı ağırlıyor.


İslam Peygamberi Hz.Muhammed(sav)'in kızının ve amcasının oğlu Hz.Ali'nin evlatlarından Hz.Hüseyin'in Kerbela şehrinde bulunan türbesi her yıl milyonlarca insanı ağırlıyor.

2. İslam Peygamberi'nin torunu Hz.Hüseyin ve Emevi Hükümeti'nin hükümdarı 1.Yezid'in ordularının savaşması, Hüseyin ve beraberindeki erkeklerin şehit olması ile sonuçlanan savaşın ardından Hz.Hüseyin'in şehit olduğu yerde yapılan türbenin ismi Beyn'ul Haremeyn'dir.


İslam Peygamberi'nin torunu Hz.Hüseyin ve Emevi Hükümeti'nin hükümdarı 1.Yezid'in ordularının savaşması, Hüseyin ve beraberindeki erkeklerin şehit olması ile sonuçlanan savaşın ardından Hz.Hüseyin'in şehit olduğu yerde yapılan türbenin ismi Beyn'ul Haremeyn'dir.
Arapça'da iki türbe anlamına gelmektedir.İkinci türbe Hüseyin'in kardeşi Abbas Bin Ali'ye aittir.

3. Daha sonra yapılan ilk mezarlar yine Emevi Hanedanlığı tarafından yıkılıp tahrip edilir.


Daha sonra yapılan ilk mezarlar yine Emevi Hanedanlığı tarafından yıkılıp tahrip edilir.
Birkaç zaman sonra bölge halkı ve Müslümanlar tarafından tekrar tek bir bina üzerine kubbeli şekilde türbesi yapılır.

4. Yine Emeviler tarafından tahrip ve yıkıma uğrayan türbe inatla sevenleri tarafından tekrar yapılmıştır.


Yine Emeviler tarafından tahrip ve yıkıma uğrayan türbe inatla sevenleri tarafından tekrar yapılmıştır.
Yeni yapılan türbeye birde minare eklenmiştir. Türbenin etrafı çitlerle çevrilip türbenin içine süslemeler yapılmıştır.

5. Yıllar sonra türbenin kubbesi başka renk yapılmıştır ve büyütme çalışmaları başlamıştır.


Yıllar sonra türbenin kubbesi başka renk yapılmıştır ve büyütme çalışmaları başlamıştır.
İnsanlar enselerindeki Emevi baskısına rağmen bu yapıya karşı ilgilerini kaybetmiyordu. Belki de Peygamberlerinin torununa yapılan bu zalim saldırıya susmuş olmalarının verdiği vicdan azabını bu şekilde hafifletiyorlardı.

6. Üzerinden pek zaman geçmemesine rağmen şehir gelişmiş, şehrin etrafına surlar eklenmiş ve ilk kez Hz.Hüseyin'in türbesinin karşısına erkek kardeşi Hz.Abbas'ın türbesi yapılmıştır.


Üzerinden pek zaman geçmemesine rağmen şehir gelişmiş, şehrin etrafına surlar eklenmiş ve ilk kez Hz.Hüseyin'in türbesinin karşısına erkek kardeşi Hz.Abbas'ın türbesi yapılmıştır.

7. Bu fotoğraf 1915-20'li yıllara ait. Solda görünen Hz.Abbas'ın sağdaki ise Hz.Hüseyin'in türbesidir.


Bu fotoğraf 1915-20'li yıllara ait. Solda görünen Hz.Abbas'ın sağdaki ise Hz.Hüseyin'in türbesidir.

8. Türbeler Saddam Hüseyin zamanında sürekli olarak deforme edilmiştir.


Türbeler Saddam Hüseyin zamanında sürekli olarak deforme edilmiştir.
Yok edilme çabalarının en belirgin örneği fotoğraftakidir. Böylesine kutsal bir mekan ve içindeki şehitlere saygısızlığın yanı sıra böylesine güzel bir mimari eseri yok etme çabası nedendir hiç bilinmez.

9. Gelelim mimarisine. Türbelerin kubbe, minare ve kapıları saf altındandır. İki türbe birbirine çapraz bir şekilde bakmaktadır.


Gelelim mimarisine. Türbelerin kubbe, minare ve kapıları saf altındandır. İki türbe birbirine çapraz bir şekilde bakmaktadır.
Hz.Hüseyin'in türbesinin iki minaresinin arasından bakıldığında Abbas'ın türbesinin kubbesi gözükmektedir.

10. Her yıl onlarca anma törenine, Kur'an okuma merasimlerine ev sahipliği yapan türbe yılın her dönemi ihtişamlı ve inanılmaz görüntüleri bizlere sunuyor.


Her yıl onlarca anma törenine, Kur'an okuma merasimlerine ev sahipliği yapan türbe yılın her dönemi ihtişamlı ve inanılmaz görüntüleri bizlere sunuyor.

11. Hz.Hüseyin'in mezarının bulunduğu yer burası. Altın kubbenin altı.


Hz.Hüseyin'in mezarının bulunduğu yer burası. Altın kubbenin altı.
Gümüş ve altın kaplı olan mezar kısmının bulunduğu bölüme Zerih-i Şerif denilmektedir. Dünya üzerinde Kur'an-ı Kerim'in bütün ayetlerinin üzerinde bulunduğu tek yapı Hz.Hüseyin'in Kerbela'daki mezarıdır.

12. Bu bölüme Sahn-ı Şerif denilmektedir.


Bu bölüme Sahn-ı Şerif denilmektedir.
Ziyarete gelenler bu avluda namaz kılarlar, Kur'an okurlar ve ibadet ederler.

13. Hz.Hüseyin'in türbesinin minareleri, kubbesi ve kapısı tamamı altındır.


Hz.Hüseyin'in türbesinin minareleri, kubbesi ve kapısı tamamı altındır.
Fakat resimde görmüş olduğunuz Hz.Abbas'ın türbesinin kubbesinin yarısı altındır. Minaresinde motifler vardır. Kapısı da altındandır.

14. Her yıl Muharrem ayının 10.gününde Hz.Hüseyin'in şehit olduğu günde Kerbela'ya akın ediyor.


Her yıl Muharrem ayının 10.gününde Hz.Hüseyin'in şehit olduğu günde Kerbela'ya akın ediyor.
Sayımlara göre geçen yıl Aşura Günü (10 Muharrem) Kerbela'ya gelenlerin sayısı 25 milyon kişiyi geçmiştir.

15. Türbelerde sürekli olarak kırmızı ve yeşil ışıklandırmalar kullanılıyor.


Türbelerde sürekli olarak kırmızı ve yeşil ışıklandırmalar kullanılıyor.
Büyük bir titizlikle türbeler her sabah kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Eşşiz maneviyat ve gözyaşları eşliğinde ziyaretçilerin naklettiğine göre Hz.Hüseyin "Hoş geldiniz" diyormuş.

16. İnanılmaz derecede büyük bir hissiyatı olan türbelerde Hindistan'dan Kanada'ya Nijerya'dan İtalya'ya kadar her renkten ve dinden insanlar ibadetlerini yapabiliyor.


İnanılmaz derecede büyük bir hissiyatı olan türbelerde Hindistan'dan Kanada'ya Nijerya'dan İtalya'ya kadar her renkten ve dinden insanlar ibadetlerini yapabiliyor.
Özellikle bölge Hristiyanları sıkça gelip gözyaşları eşliğinde Müslümanlar ile birlikte İmam Hz.Hüseyin ve beraberinde şehit olanları anıyor.

17. Her ne kadar Irak gönüllü orduları türbeleri ve çevresini korusa da bölgedeki İşid tehlikesi geçerse ve yolunuz Irak taraflarına düşerse bu eşsiz tecrübeyi tatmanızı tavsiye ederiz.


Her ne kadar Irak gönüllü orduları türbeleri ve çevresini korusa da bölgedeki İşid tehlikesi geçerse ve yolunuz Irak taraflarına düşerse bu eşsiz tecrübeyi tatmanızı tavsiye ederiz.