KARIŞIK

27 Temmuz 2019 Cumartesi

ŞEYH-ÜL GARİP TÜRBESİ- BİTLİS



    Şeyh-ül Garip Türbesi Bitlis il merkezinde, üst katı cami olan tarihi bir binanın zemin katında bulunmaktadır. Giriş bölmesinden sonra iç içe iki odadan oluşan türbenin sanduka bulunan iç odası genellikle kapalı tutulmakta, ziyaretçiler dış odada dua etmektedir. Dış odanın duvarlarından birinde yer hizasının hemen üstünde yaklaşık 40 santimetre çapında yuvarlak bir delik ve arkasında yaklaşık 40 santimetre derinliğinde bir kovuk bulunmaktadır. 
     Türbenin ziyaretçileri psişik sorunu olanların, kekemelerin, ateşli hastalık geçirdikten sonra şuuru bulananların ve yaramaz çocukların başlarını bu deliğe sokmaları halinde iyileşeceklerine inanmaktadır. Deliğin yanında duvara çakılmış bir zincir yer almakta, başın deliğe sokulması sırasında sembolik olarak zincire vurma ve zincirden çözme uygulamaları yapılmakta, dualar okunmaktadır.
 HAYDAR BABA TÜRBESİ-ERCİŞ




Tarihi Haydar Baba Türbesi, Haydarbey Mahallesi’nin doğu kısmında yer alır. Mezarlıkta diğer mezarlıklarda gördüğümüz şahideli ve sandukalı mezar tipleri mevcuttur. Haydar Baba tahminen 12. veya 13. yüzyılda Erciş’te yaşamıştır. Erciş’in Haydarbey Mahallesi’nde türbesi olan ve mahalleye adını veren Haydar Baba’nın kim olduğu kesin olarak bilinmemesine rağmen onun Ahmet Yesevi Hazretlerinin müritlerinden biri olduğu tahmin edilmektedir. Selçuklular’ın Anadolu’ya giriş yaptıkları dönemde Erciş’e geldiği belirtilir. 1470 yılında Erciş’ten geçerek Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’la görüşmek üzere Tebriz’e giden Yeşbek, Baba Haydar Köyü’nden geçtiğini belirtir. Bu tarih dikkate alındığında Haydar Baba’nın bu tarihten en az 200 yıl önce burada yaşamış olduğu ortaya çıkar. Her yıl yaz aylarında gömülü olduğu yer çok sayıda insan tarafından ziyaret edilir. Ayrıca düğünü yapılacak gelin adayları önce buraya getirilir.