KARIŞIK

14 Haziran 2016 Salı

CENNET EFENDİ TÜRBESİ..istanbul


CENNET EFENDİ TÜRBESİ..istanbul



TÜRBE, AZİZ MAHMUT EFENDİ SOKAĞI ÜZERİNDE, HÜDAİ KÜLLİYESİ KARŞISINDA YER ALMAKTADIR. AHŞAP OLAN YAPI, SONRADAN GEÇİRDİĞİ YANGIN SONUCU YOK OLMUŞTUR. KAPISININ ÜZERİNDE YER ALAN, OSMAN ŞEMS EFENDİ'NİN HAZIRLADIĞI DÖRT SATIRLIK TA'LİK KİTABEYE GÖRE RABİA İSİMLİ HAYIRSEVER TÜRBEYİ (H.1287) 1870 YILINDA YENİDEN İHYA ETMİŞTİR. AHŞAP TÜRBENİN YOLA BAKAN CEPHESİ ÜZERİNDE BEŞİK KEMERLİ BEŞ ADET PENCERE BULUNMAKTA OLUP, DEKORATİF DEMİR PARMAKLIKLARI VARDI.TÜRBENİN DIŞ KAPISINDAN BİRİNCİ BÖLMEYE GİRİLEREK RABİA HANIM VE İKİ OĞLUNUN SANDUKALARINA ULAŞILMAKTA, SANDUKALARIN SOL TARAFINDAKİ AHŞAP MERDİVENDEN TÜRBEDAR ODASINA ÇIKILMAKTAYDI. SİCİLL-İ OSMANİ DE BELİRTİLDİĞİ ÜZERE BURASI CENNET EFENDİ ZAMANINDA ZAVİYE OLARAK KULLANILMAKTAYDI. TÜRBE ORTADAN İKİ KISIMA AYRILMAKTA VE ORTADAKİ KAPIDAN CENET EFENDİ TÜRBESİNE GEÇİLMEKTEYDİ. İÇİNDE YEDİ ADET SANDUKA MEVCUTTUR. ÖN SIRADA VE ORTADA CENNET EFENDİ YATMAKTADIR. SOLUNDA EŞİ, SAĞINDA İSE HULEFASINDAN BİR ZAT VARDIR. ARKA KISIMDAKİ SANDUKALARIN İSE CENNET EFENDİ'NİN KIZLARINA VEYA HANIMLARINA AİT OLDUĞU SÖYLENMEKTEDİR. DİĞER İKİ SANDUKADAN BİRİ ASİTANE ŞEYHLERİNDEN MEHMET RUŞEN TEVFİKİ EFENDİ'NİN EŞİ FATMA HANIMA AİTTİR. DİĞER SANDUKANIN ALTINDA İSE TEVFİKİ EFENDİ'NİN KIZI ŞERİFE HANİFE MÜNİBE HANIM, ASİTANE'NİN SON ŞEYHİ ABİD EFENDİ'NİN ANNESİ LEBBE HANIM VE İKİ YAŞINDA VEFAT EDEN LEBBE HANIM'IN OĞLU İBRAHİM ZAHİDDİR. ZAMANLA HARAP BİR HAL ALAN TÜRBE TAMİR EDİLMİŞ ANCAK 1961 YILINDA TÜRBENİN YANINDAKİ AHŞAP EVDE ÇIKAN YANGIN SONUCU KISMEN YANMIŞ DAHA SONRADA YIKILMIŞTIR. HÜDAYİ CAMİİ MİHRABI YANINDA YER ALAN ŞAMDANLAR VE SAAT CENNET EFENDİ TÜRBESİNDEN GETİRİLMİŞTİR. CENNET EFENDİ'NİN GERÇEK İSMİ MEHMET FENAYİ OLUP, AZİZ MAHMUT HÜDAİ'YE BAĞLANMIŞ VE DERGAHIN HELALARININ TEMİZLİĞİ İLE GÖREVLENDİRİLMİŞTİR. CENNET MAHLASININ ŞEYHİ TARAFINDAN VERİLDİĞİ SÖYLENMEKTEDİR. ASİTANE' NİN ÜÇÜNCÜ POSTNİŞİNİ OLMUŞTUR, AYRICA HÜDAYİ HAZRETLERİ'NİN ASADARI OLDUĞU DA SÖYLENMEKTEDİR.
Başlıca Kaynaklar
* HASKAN, MEHMET NERMİ. YÜZYILLAR BOYUNCA ÜSKÜDAR, CİLT:2, ÜSKÜDAR ARAŞTIRMALARI MERKEZİ SAYI: 3, İSTANBUL, 2001 * KONYALI, İBRAHİM HAKKI. ABİDELERİ VE KİTABELERİYLE ÜSKÜDAR TARİHİ C.1,TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ YAYINLARI, İSTANBUL, 1976

Kırklar Türbesi AFYONKARAHİSAR -Sandıklı -Tepekent

Kırklar Türbesi 

AFYONKARAHİSAR -Sandıklı -Tepekent

Afyonkarahisar İli Sandıklı İlçesi doğusunda bulunan günümüzde Tepekent olarak anılan ve eskilerin Hıdırlık Tepesi denilen yerde türbesi vardır.
Kırklar Türbesi
 Türbenin içinde bir zatın sandukası vardır. Bu kişinin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Günümüzden 40-50 yıl kadar önce burada kırk adet mezarın bulunduğu rivayet edilmektedir. Türk halk inancına uygun bir ziyaret yeridir. Üçler, Yediler ve Kırklar türbeleri, tekkelerine Anadolu’muzun bir çok yerinde rastlanmaktadır. 
Kırklar Türbesi Sandukası
Türbe betonarmeden sade yapılmış bir türbedir. İçinde tek bir sanduka mevcuttur.

Yöre insanları ve çevre illerden gelenler tarafından ziyaret edilen türbe genellikle çeşitli sorunlarına derman bulmak amacıyla dilek dilemek ve adak adamak için gelinir. Her türlü sıkıntı, dert ve hastalık için ziyaret edilmektedir. Türbede dilekleri için küçük taşlardan şekiller yapılmaktadır.