KARIŞIK

15 Temmuz 2016 Cuma

Eyüp Sultan Kuyusu, Kısmet kuyusu


Eyüp sultan, Hz. Muhammed’in ordusunda sancaktar olup İstanbul muhasarasında şehit olan Hz. Ebâ Eyyüb-el Ensari Hâlid bin Zeyddir. Mezar, fetihten sonra bulunmuş ve türbe Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır.
Türbenin içinde duvar kenarında sandukanın ayakucunda bulunan bir kuyunun . Ahmet ( 1603- 1617 ) tarafından türbenin tamiriyle birlikte 1607- 1608 yıllarında ihya ettirildiği, üzerindeki kitabede belirtilir.
“Bu kuyu kim ol nezir suyu âlem içre zemzemân
Alemdar-ı Resulün ayağına yüz sürer zühreyân
(…)
Şu dem kim türbenin içini dışını kıldı Ahmed Han
Yapıp mermerler ile eyledi ihyâ ol şekker- güffâr
(…)
Halk, buradan çıkan suyu zemzem olarak kabul eder. Türbede bulunan bu kuyu yüzyıllarca akıl ve astım hastalarınca şifa olduğu gerekçesiyle ziyaret edilmiştir. Bu suyun şifa olduğu ve içenlerin tüm dileklerinin gerçekleşeceği söylenegelmiştir.
Rivayetlere göre bu kuyu kabrin keşfi sırasında mevcut olan bir pınardı. Vaktiyle Bizans imparatorlarından birinin kızı hastalanmış, bir gece rüyasında ancak bu pınarın suyuyla yıkandığı zaman iyileşeceği söylenmiş; ertesi gün pınarın yanına bir çadır kurulmuş ve hasta prenses o çadırda yıkanıp sıhhate kavuşmuş. Bunun üzerine kutsiyet kazanan pınar etrafı mermer bileziklerle çevrilerek kuyu haline getirilmiş. Bugün “Kısmet Kuyusu” olarak bilinen, türbe içerisinde kalan bu kuyu bir takım sıkıntılar yaşayanlar, kısmetini açtırmak isteyen kızlar, yeni evlenenler ve çeşitli dilekleri olanlar tarafından ziyaret edilir, dilekler dilenir ve adaklar adanır.

Zuhuratbaba Türbesi



EV, ARABA İSTEYEN  
Türbeye evlenmek niyetiyle gelen genç kızlar, kısmetleri açılsın diye ip makaralarını çözüyor, kimi kilit ve anahtarlık getirip açıp kapatıyor. Türbenin kenarlarına araba ve ev isteyenler anahtar, para isteyenler ise cüzdan bırakıyor ve hatta  hamile kadınlar türbeye erkek ya da kız çocuk çamaşırı da bırakıyorlar ( erkek çocuk istiyorsa erkek , kız çocuk istiyorsa kız çamaşırları !)
Kadınlar kadar olmasa da erkeklerin de ziyaret ettiği türbede, kimileri yanlarında getirdiği kilolarca  şekeri dağıtırken , Türbenin başka bir köşesinde sessizce dua edenler var … Bazıları oracıkta tanıştığı kişilere , evlenme yaşını geçen kızı ya da oğlunu  Zuhuratbaba sayesinde evlendirdiğini iddia ederek anlatıyor , yeni bir dilek için geldiğini söylüyor , . Türbenin çevresinde hayır yapmak için gelenler de ekmek ve pide dağıtıyor , tüm bunların amacı bu yaptıklarından sonra dileklerinin bir an önce kabul germesi . .Gelenlerin inancına göre dilekler yerine gelecek elbet !!