KARIŞIK

20 Kasım 2017 Pazartesi

BOLCA NİNE  TÜRBESİ ..BABAESKİ





Nine, Babaeski ilçesinin Mutlu köyünde bulunmaktadır. Yatır, Kırklareli ilinde veli kültü çevresinde gerçekleĢtirilen ritüellerin en canlı Ģekliyle uygulandığı merkezlerin baĢında gelmektedir. Yatırın çevresi köy muhtarlığı ve hayırsever vatandaĢların katkılarıyla donatılmıĢtır. Yatırın çevresinde adak hayvanlarının kesilmesi için kapalı kesim yeri, hayvanların yüzülmesi için üç ayaklı askılar, tuvaletler, çeĢmeler ve sabit masalı oturma yerleri bulunmaktadır. Mutlu Köyü Muhtarlığı tarafından yazılan tarihçeye göre Bolca Nine‟nin hikâyesi Ģöyledir: “Rivayet olunur ki 15. yüzyıl içinde Fatih Sultan Mehmet Edirne‟ye giderken askerleriyle birlikte burada konaklamıĢ. Bu konaklama esnasında bu kabirde yatan hatun kiĢinin bir kazandan o kadar çok kiĢiyi doyurmayı baĢarması askerleri hayrete düĢürmüĢ. Askerler yemeğin yetmeyeceğini söylemesi üzerine hatun kiĢi, „Yiyin evlatlarım, bolca yiyin.‟ demiĢ ve yemek hepsine yetmiĢ de artmıĢ. Bu hikmetli olay padiĢaha anlatılınca Fatih Sultan Mehmet yaĢlı kadının elini öper ve der ki, „Senin adın Bolca Nine olsun.‟ O zamandan beri bu hatun kiĢinin adı Bolca Nine olarak kalmıĢ.” Diğer bir rivayete göre, bu yaĢlı kadın padiĢaha Ģöyle der: “Atlarınızın kazıkları mola yerinde kalsın.” Bu isteği kabul edilir. Sabah olup kalktıklarında kazıkların yeĢerdiği fark edilince Bolca Nine‟nin ermiĢ olduğuna hükmederler. Bir mesire yerine dönüĢen bu ziyaret yeri her yıl hıdrellezden sonraki cuma günü ziyaret edilmeye baĢlar, ziyaret bütün yıl boyunca devam eder. (K.4, K43)
PİR ALİ BABA..ERZURUM

Pir Ali Baba 472 yıldır Şehrimizde devam etmekte olan Binbir Hatim geleneğini başlatan büyük zattır. Pir Ali Baba’yla ilgili bilgileri, Yunus Emre Mahallesinde bulunan Cemaliye Caminin emekli imamlarından Sayın İsmail Hakkı Çetres Hocaefendiden dinledik.“Pir Ali Baba’nın Dutçu Köyünde (Tuzcu Mahallesi) yaşamıştır. (1500-1600) Helveti, Rufai, Kadiri, ve Nakşibendi tarikatlarında şeyhlik makamına yükselmiştir. Dergahında yüzlerce müritler bulunmuş ve bu dergahtan nice alimler yetişmiştir. O tarihlerde Erzurum’da büyük depremler ve afetler yaşanmaktaymış. Şehrin ileri gelenleri dergâha giderek, Pir Ali Baba’dan felaketlerin bitmesi için dua etmesini istemişler. O gece dergâhta sabahlara kadar felaketlerin dinmesi ve daha beterlerinden Erzurum’un korunması için gözyaşlarıyla topluca dualar edilmiş. Sonrası gece, Pir Ali Baba rüyasında Peygamber Efendimiz (S.A.S.) görmüş. Rüyada Efendimiz Binbir Hatimlerin okunmasını tavsiye ediyormuş. Pir Ali Baba rüyasını ve Peygamberimizin tavsiyesini müritlerine anlatmış ve o günden itibaren de Dergâhta hafızlar tarafından hatimler okunmaya başlanmış.O dönemin Padişahları Dutçuyla Yarımca köyleri arasındaki ovayı Pir Ali Baba’nın Dergâhına bağışlamışlar.Pir Ali Baba tarafından başlatılan Binbir Hatim geleneği 1920 yılına kadar kesintisiz devam etmiştir. 1920 – 1950 yıları arası kesintiye uğramış. 1950’den sonra Erzurum Müftülerinden Solakzade Sadık Efendi tarafından tekrar başlatılmıştır. 1957 yılına kadar Binbir Hatimleri okuyan Hafızlara Erzurum Tüccarlarından toplanan bir miktar para hediye olarak verilirmiş. 1957’den sonra, Camilerimizde gönüllü imamlar ve vatandaşlar tarafından okunmaktadır.

https://www.erzurum.bel.tr/AltIcerikDetay/1045/I/1030.html..ALINTIDIR

ABBAS MEHDİ TÜRBESİ..ERZURUM

Erzurum'un Mehdî Abbas Mahallesine ismini veren bu mübârek zâtın Saltukoğulları devrinde yaşadığı tahmin edilmektedir. Türbenin yakınında Abbas Mehdî'nin yaptırdığı bir de mescid bulunmakta olup son yıllarda tamir görmüştür. Türbedeki dört kabirden yalnız birinin kitâbesi vardır. Bu mezarda Kağızmani medresesini yaptıran Hacı Mehmed'in torunu ve aynı zamanda medresenin ikinci vâkıfı Ahmed Ağa yatmaktadır. Vefâtı 1845 (H.1262)'dir. Medrese ise günümüze ulaşmamıştır.