KARIŞIK

29 Mayıs 2016 Pazar

Zerban Suyu Ziyareti ADIYAMAN -Çelikhan -Pınarbaşı Beldesi

Zerban Suyu Ziyareti 

ADIYAMAN -Çelikhan -Pınarbaşı Beldesi

Adıyaman İli Çelikhan İlçesi Pınarbaşı Kasabası’ndadır.
Köylülerin yardımına koşan uzun boylu, sarışın ve renkli gözlü bir kızdır. Zerban adındaki kız su kaynağının etrafında göründüğünden bu kaynağa Zerban adı verilmiştir.

Makam veya Türbe olarak belirtilen yerde yuvarlık planlı üstü kapalı bir türbe mevcuttur.

Halk günahlarından arınmak için, çocuk sahibi olmak için, kısmet açmak için, hastalıklarından kurtulmak için ziyaret etmektedir. Ziyaret eden kişiler türbe denilen yerdeki taşları öperler, toprak alırlar ve çaput bağlarlar. Ayrıca suyun başında yatarlar.  
Zerban adına son yıllarda şenlik düzenlenmektedir. Bu şenliklerde halk kurban kesmektedir.



Menkıbeler: 1-) Zerban siyah elbiseli, mavi gözlü, sarı saçlı ve uzun boylu bir kızdır. Bugün adını verdiği kaynağın yanında arada bir görünürdü. Geçmiş devirlerde kasaba halkını üzerine Kav Aşireti saldırır. Aşiret adamları Zerban’ın yanına geldiğinde üzerine ateş püskürdüğü, bomba atıldığı ve bu yüzden Kav aşiretinden birçok kişinin burada öldüğü rivayet edilir.

2-) İki Çingene kadını kasabada hırsızlık yapar. Kasabalı bu iki kadını yakalar ama ellerinde delil olmadığından kasabalılar “Eğer hırsız değil iseniz Zerban üzerine yemin edin” derler. İki Çingene yemin eder ve ertesi gün ölürler. Bu yüzden yöre insanı haklı haksız Zerban üzerine yemin etmezler.

Kaynakça: Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu - 1992 / www.celikhannet.com