KARIŞIK

25 Ağustos 2018 Cumartesi

             Seyid Baba türbesi..divriği..akmeşe




Türbe sorumlusu Kanber Ocaklı, Bize şu bilgileri sundu:
 ‘’15 senedir bu türbenin görevlisiyim. Buraya gelip de derdine derman bulmayan görmedim. Yalnız itikat şart. Nice insanlar burada evlat buldu, derdine derman buldu, iş buldu.
8- 10 senedir evladı olmayan kişi buraya geldi, derdine derman buldu. Mesela Zara’nın Korkut köyünde çok insan geldi buraya.
Birini hiç unutmam kapıda duruyorlardı, 15 yaşında bir genç bayan vardı konuşamıyordu. Bayanı içeri götürdüm, dilim döndüğü kadar duasını yaptım. Sende şurada otur dedim inşallah düzelecek dedim. Yarım saat sonra geleceğim diyerek eve gittim. Aradan çok geçmeden o gelenlerden biri koşa koşa yanıma geldi ve bana o bayan kalktı etrafı süpürüyor ve konuşuyor dedi.
Hemen gittiğimde gördüğüm manzara şuydu:  O insanların bir kısmı ağlıyor, bir kısmı da sevincinden gülüyordu.
Korkut köyü Seyit Baba’dan 20 tane evlat aldı. Bunların adları hep Seyit. Gelenler için dilim döndüğü kadar dualarını yapıyorum. Buradan gittikten sonra hacıya hocaya doktora gitmeyeceksin diyorum. Bir başkasının anlatayım Divriği köylerinden bir hasta geldi rahatsızım dedi. Onu türbeye götürdüm dilim döndüğü kadar duasını yaptım, sen buraya yat dedim. İnşallah şifa bulacak dedim. 10 15 dakika sonra bağırtı duydum. Koşarak hastanın yanına gittim. Hasta kulağımdan bir şey ısırdı dedi. Çevreye baktım ki bir akrep, heyecana geldi m onu öldürdüm.
Ama daha sonra kendime geldim özür diledim. Bir hafta sonrau vatandaş düzemiş olarak geldi ve kurbanı burada kesti.
Sivas’ta 102 tane türbe var, ama herkesin görev ayrı. Ahmet Yesevi Hoca’nın sen Akmeşe Köyü’nde vazifelisin demiş. Üç Kardeşler bunlar Büyük olan Erikli Köyünde Koca Saçlı Resul Baba, küçük Ağababa köyünde. Bunlar Horasan erenleridir.
Türbenin içinde bir aile yatıyor : Seyit Baba, eşi Sultan, oğlu Abdurrahman, kızı Sakine en sondaki de Arap bekçileri .

Seyyit Baba, Selçuklular döneminde yaşamış ve bu yörede şehit düşmüş bir Alp-Erendir. Seyyit Baba yatırı, Divriği’ye 24 km. uzaklıktaki Akmeşe (Ziniski) köyündedir. Divriği yönündeki en önemli ziyaret yerlerinden biridir. Her Divriğili ömründe en az bir defa olsun burasını ziyaret etmiştir. Seyyit Baba türbesi kare planlı olup üzeri piramit külahla örtülüdür. Türbe etrafını başka yapılar çevirmiştir. Türbe içerisinde beş kabir bulunmaktadır. İlk kabir Seyyit Babaya aittir. İkinci kabir Seyyit babanın hanımına, üçüncü kabir oğlu Abdurrahman’a, dördüncü kabir kızı Sakine’ye ve beşinci kabirde hizmetçisi Arap’a ait bulunmaktadır. Bunlar tahta sandukalar olup üzerleri renkli kumaşlarla örtülüdür.

Akmeşe (Ziniski), Osmanlılar döneminde oldukça büyük bir kasabaydı. Sivas’tan Divriği’ye gelen(1650) Evliya Çelebi, Ziniski hakkında şu bilgiyi verir: “ … Sonra Karabel’i aşıp Yağbasan köyüne geldik. Bütün halkı Müslümandır. Meli Dede tekkesi adıyla büyük bir tekkesi vardır. Buradan yine doğu’ya gidip Zefeski (Ziniski) köyüne geldik. Kasaba büyüklüğünde bağlı-bahçeli, camii, hamamı, hanı ve pazarı olan güzel bir köydür. Fırat (Çaltı) nehrinin kenarında ise de yine Sivas tarafına düşer. İstanbul’ da Başbaki Kulu olan İbrahim Ağa nın köyüdür.”

Osmanlı dönemine ait  tahrir defterinde, zaviye için ise ayrı bir başlık altında vakfedilen köy,mezra,tarla ve bostanlar yazılmıştır: Ziniskiye bağlı Belmen(?),Yuvalar mezraları,Erüklü köyü,Ziniski köyündeki Mamaşlu,Kutbağı,Osman Bağı,Yahya Danişmend Bağı,Kara Balabansı,Hacı Hasan Vakfı,Garip Tarla adlarını taşıyan,bazıları isimsiz bırakılmış ceman 10 tarla (Garip Tarla,Yağlıca mezrasında) ile harap bir bostandan ibaret oldukça zengin bir vakıf tesis edilmiştir.

İbrahim Aslanoğlu,Seyyit Babanın menkibevi kişiliğini anlatan Menakıb-ı Seyyit Baba adlı bir eserinin olduğunu;fakat bu eserin I.Dünya savaşı yıllarında kaybolduğunu söylemektedir.

SEYYİT BABA
Sabah erdim vardım Seyyid Baba’ya
Yüzüm sürdüm şehitlerin taşına
Dolandım tecella kıldım dergâhına
Vardım düştüm sancağının başına

Bir ismi Hayder’dir, bir ismi ALİ
Sancağı Cennet’te geldi bu veli
Hak nazar eyledi doldu bu dolu
Canım kurban kadeh sunan eline

Ol Sultan Saçlı’yı yanına aldı
İsteyen kulların muradın verdi
Kızıl Elma’ya dek kâfiri kırdı
Yüz sürerek kümbedinin taşına

Laşker-i Abdal’a çıkıyor eli
Kimsenin kalmadı kendiye dili
İmam Hüseyin ile Bektaş-ı Veli
Canım kurban beratına,işine

Kara Pirbat Al-i Aba yarıdır,
Koca Leşker günahları arıtır
Sultan Ağu’çen cümlenin piridir
Yüz sürelim eşiğine başına

Fakir Edna’m der ki babına varsam
Yeşil sancağına yüzümü sürsem
Ölmeden açsam da görsem
Gör üstadım Hatayi’nin işi ne…

MENKIBE
Seyit babanın asıl adı Seyit Burhanettin’dir. Seyit babanın dedeleri hoca Ahmet Yesevi ‘den nasip aldıktan sonra Hacı Bektaş Veli ile birlikte Horasan’dan yola çıkıyorlar. Vilayetname, Ahmet Yesevi’nin 99 bin halifesi olduğunu yazar. Hoca Ahmet Yesevi’den nasip alan dervişlere Horasan erenleri denilmektedir. Bunlar Anadolu’ya, İran yoluyla gelmişlerdir.
Seyit babanın dedeleri de İran yoluyla Anadolu’ya gelirler. Bu dervişler 6 tanedir. Hünkâr,  Kırşehir’e, Baba İlyas Amasya’ya gider. Seyit Baba’nın dedeleri de bir müddet Tunceli ( dersim) de kalırlar. Bunlara o yörede Sarıoğlu askerleri denilmektedir. Sarıoğulları Tunceli’den göçüp Divriği’nin Ziniski köyüne gelip yerleşirler. Aynı soydan gelme Koca Leşker, Erzincan’a bağlı İliç beldesinin Bağıştaş Köyü yakınlarında şehit düşer. Türbesi, Bağıştaş istasyonu yakınlarındaki bir koruluğun içerisindedir.

Menkıbe

Yine menkıbelere göre erikli köyünde yatmakta olan Koca Saçlı ailenin en büyüğü, Seyit Baba ortancası, ağar köyünde yatırı bulunan ağar baba da en küçükleridir.

Menkıbe

Başka bir menkıbeye göre Seyit Baba, Hünkârın halifelerindendir. Hünkârın emri ile Ziniski yöresini feth etmek için sancağını çeker dervişleriyle birlikte yola çıkar. Erikli Köyü üzerinden Ziniski’ye gelirken bir takım kerametler gösterir.
Seyit Baba, Er-Kız Ana’dan uçarak erliğini belli eder. Sonra Uçan Kaya’ya konar. Kılıç-Meşe’de kılıncını kuşanır, sancağını alarak Diynenecek’e kadar gelir ve burada dinlenir. Daha sonra dervişleri ile birlikte Ziniskiye girer.

Menkıbe

Seyit baba, bir Alp-Eren’dir. Yani, Gazi-Derviş’tir. Sincan’a kadar olan yerleri Rumlardan alır. Yöre ahalisini Müslüman eder. Bir rivayete göre savaşlar sırasında şehit düşerek bugünkü kabrine gömülür. Bu savaşta şehit düşen gazi dervişlerde türbe civarına gömülürler.
Bu husus sefil Edna’nın şiirinde de belirtilmekte  Sefil Edna , Seyit Baba’nın Koca Saçlı ile birlikte ‘ kafiri, Kızıl Elma’ya dek kırdığını’ söyler.

Seyit Baba’nın Kutsadığı Adak Yerleri/Düşekleri

Yöre halkı bir veliye ait kutsal alanlara düşek adını vermektedir.
Düşek genellikle bir veli tarafından kutsanan, içinde yatır bulunmayan kutsal bir alandır. Kutsamış olduğu mekân bazan bir ağaç, bir koruluk,bir kaya parçası, bir ulu dağ, bir geçit , bir göl, bir su kaynağı, bir kapalı yerdir.
Bu Türklerdeki Yer-Su Kültünün/inancının Anadolu’daki devamından başka bir şey değildir.

Er-Kız Ana Düşeği:
Ziniski –Erkli arasında ve yol kenarında bulunan kurumuş bir ardıç ağacıdır. Seyit Baba, Ziniski’ye gelirken erliğini ispatlamak için ardıç ağacının bulunduğu yerden uçarak adlı mevkiye kadar uçarak, Uçan Kaya’ya konar.

Uçan Kaya:
Ziniski Köyü yakınlarındaki kaya. Er-Kız Ana’dan uçan Seyyit Baba, Uçan Kaya’nın üzerine konar. Yakın yıllarda bu kayanın bir bölümü parçalanıp düştüğü için köylüler, parçalanıp yuvarlana kaya anlamında da bu simi kullanmaktadırlar.

Kılıç Meşe:
Ziniski köyü yakınlarındaki meşe ağacı. Seyit Baba kılıncını kuşanmadan önce, bir müddet kılıncını bu ağaca asar. Daha sonra Kılıç Meşe de kılıncını kuşanır; sancağını da çekerek gazi-dervişleriyle birlikte Diynenecek adlı mevkiye kadar gelir.

Diynenecek/Seyit Baba Düşeği

Diynenecek , Erikli-Ziniski yolu üzerindeki tümsek bir kayadır. Kayanın alt tarafında susuz bir dere geçer. Adak yeri, köye beş dakika mesafededir. İnanışa göre. Seyit Baba, Ziniski’ye girerken yorgunluğunu gidermek için bu kayaya sırtını vererek bir müddet dinlenmiştir. Kaya, Seyit Baba’dan dolayı kutsallık kazanmıştır. Köylüler eski yıllarda hayvanları ile geçip dönerken, aşağı inerler, kayaya niyaz ederler; biraz uzaklaştıktan sonra tekrar hayvanlarına binerlerdi. Şimdilerde yaşlı köylüler, adak yerinden geçip dönerken, Seyit Babaya hürmeten kayaya niyaz etmektedirler. Şifa maksadıyla kayanın karşısındaki cöherlikten bir miktar toprak alıp şifa niyetine yemektedirler. Burası çocuk sahibi olmak isteyenlerin, hamile kaldığı halde düşük yapanların sıkça uğradığı bir yerdir.
Düşük yapan kadınlar, bu kayaya satılırlar, Seyit Baba ocağına mensup ocaklı bir kadında düşük yapan kadını satın alır.

Yağmur Duası
Kurak mevsimlerde yapılan yağmur duasında da Seyit Baba türbesi ziyaret edilirdi.1930 ‘lu yıllarda sabi çocuklar ve yaşlı kimselr bir kamyonla Seyit Baba türbesine gelir ,   burada yapılan ziyaret ve duadan sonra sırasıyla Hasan Paşa , Hüseyin Gazi ziyaret edilir.Divriği Ulucamii ve Kantepe Camisinde yapılan duadan sonra merasim biterdi.Kaynak şahsın ifadesine göre merasimden hemen sonra yağmur yağmaya başlardı.

Seyid Baba’nın Sancağı
Seyid Baba’nın yeşil sancağı Divrikliler tarafından büyük itibar görmüştür. İlçede çıkan salgın hastalıklar, toplu ölümler, yangın, sel gibi felaketlerde ve afetlerde sancak ocaklılar tarafından at üzerinde Divriği’nin etrafında dolaştırılır ve kurbanlar kesilirdi. Bu uygulama son defa 1. Dünya Savaşı sırasında uygulanmıştır. bu sayede koleraya bağlı toplu ölümlerin sonu alınmıştır.


Sen bir yatarsın uludan ulu
Hakdan yana Tanrı’nın kulu
Hacı Bektaş-ı  Veli’den biri
Yüz sürüp gel gör Seyit Baba
Cümle canlar ziyaretine geliriz
Seni Ali’nin nesli biliriz
Saf saf olup huzurunda dururuz
Manevi inancımızsın Er Seyit Baba

Akmeşe Köyü dört mahleden oluşur
Cümle canlar mahalinde buluşur
Cem olunca küsülüler barışır
Gönüllere güzellik ver Seyit Baba

Horasan’dan gelenlerden birisin
Ne ölüsün ne de dirisin
Candan sevenleri bilirsin
Sevenleri de seversin Er Seyit Baba

Yüz sürer gelir gelini kızı
Kimi koyun keser kimisi kuzu
Yarın mahşerde unutma bizi
Yardımın bekleriz Er Seyit Baba

Söylerim ismini alemler duya
Kimi araba ile gelir kimisi yaya
Çekeilen emekleri vermeyesin zaya
Hizmet edenleri gör Seyit Baba

Ziyaretçin gelir Divriği’den Cürek’ten
Çağırırlar sana candan yürekten
Kimi itikatten alır kimi dilekten
Bunların muradın ver Seyit Baba

Erlerin içinde sancaktar ersin
Üçyüz evliyadan birisin
Manevi gözlerin açıktır görürsün


http://www.sivastime.com..alıntıdır.teşekkürler

 ŞEYHBAL TÜRBESİ..batman..mardin



Şehbal Türbesi, Batman ili Sason ilçesine bağlı Aşağı Umurlu (Haydar) köyünün 4km güneyinde yer alan Ziyaret mezrasının 250m güneybatısındaki mezarlık alanın içinde bulunmaktadır. Aşağı Umurlu köyü, Batman il merkezinin 52km kuzeydoğusunda, Sason ilçe merkezinin 12km batısında yer almaktadır.

Türbe, dikdörtgen planlıdır. Türbenin kuzeyinde bulunan yuvarlak kemerli giriş ile türbeye geçiş sağlanmaktadır. Bu girişe bitişik durumda yakın dönemde modern malzeme ile yapılmış kare planlı bir mekân bulunmaktadır. Türbenin üst örtüsü mevcut olmayıp sadece bazı bölümleri demir ayaklar üzerine saçlarla kapatılmıştır.

Türbenin içinde Şeyhbal’a ve akrabalarına ait dört adet mezar bulunmaktadır. Mezarların baş ve ayak şahidelerinde herhangi bir yazı veya süslemeye rastlanılmamıştır. Şeyhbal’a ait mezarın üzeri yeşil bir bezle ile örtülmüştür. Türbenin güney duvarında, mihrap nişi bulunmaktadır. Bu mihrap nişinin doğu ve batı duvarında üzerinde kazıma tekniğiyle Arapça yazıların mevcut olduğu taşlar bulunmaktadır. Zemini fayans ile döşenen türbenin içinde Şeyhbala ait üç adet kılıç ve bir adet orak bulunmaktadır.

Seyyid Bilal Türbesi... mardin ..batman








Batman'ın hem tarihi hem de dini atmosferinin bir arada bulunduğu yerlerden biridir Seyyid Bilal Türbesi.

İnanç turizminde önemli bir yeri olan Seyyid Bilal Türbesi, hem halk tarafından sıkça ziyaret edilmekte hem de başka şehirlerden gelen turistlerin yoğun ilgisini görmektedir. Seyyid Bilal'in Hz. Muhammed (SAV)'in torunu Hz. Hüseyin'in soyundan geldiği biliniyor. Bu sebepten dolayı sürekli ziyaret ediliyor.

Kuş Baba (Kuşşeyh) türbesi..sahinler.amasya









Şahinler Köyü‘nde medfun bulunan Kuş Baba’nın aslen Horasanlı olduğu ve Anadolu Selçuklu Devleti dönemlerinde yaşadığı rivayet edilmektedir. Kabrin hemen kuzey-batı tarafına 16 metrekare kadar namazgah olarak üzeri örtülü bir mescit yapılmıştır. Şahinler Köyü’nün daha önceki ismi Kuş Baba’dan dolayı Kuşu, Koşu ve Kuşşeyh ve yerel ağızla Kuşuf’tur.
Şahinler Köyü halkı tarafından kutsal kabul edilen “Kuş Baba” için her yıl Mayıs ayında kutlanan hıdırellez vesilesi ile 700 yıldır kurbanlar kesiliyor. Köy halkı tarafından verilen paralarla alınan koç kurbanlıklar Kuş Baba türbesinde kesilip, kurbanların etinden  pişirilen pilav köy halkına ikram ediliyor. 1250-1300 yıllardan günümüze kadar gelen bu gelenek, ertesi günü toplu olarak piknikle devam ediyor.

Koca İbrahim Hoca türbesi..taşova ..amasya

Koca İbrahim Hoca Alucra’da bulunan Zihar Tekkesi’nde yetişmiştir. 1877-1878 Rus Savaşında (93 Harbi) tekkeden ayrılarak Amasya Taşova’ya gelmiş ve Durucasu Köyü‘ne yerleşmiş, burada medfun olmuştur. Koca lakabı hem ailenin büyük çocuğu olmasından hem de ilminden kaynaklanmaktadır.