KARIŞIK

19 Mart 2016 Cumartesi

Şeyh Cüneyd piri ..azerbeycan

Şeyh Cüneyd piri ..azerbeycan


Bağımsız Safevi devletini kurmak isteyen Şeyh Cüneyd Şirvanşah I. Halilullahʼa yenilerek, 1460 yılında vefat etmiştir. Onun mezarı Kusar ilçesinin Hezre köyünde bulunan pirdedir. Köyün adı muhtemelen Şeyh Cüneyd’in “Hazret” lakabı ile ilgili olarak ortaya çıkmıştır. Erdebil valisi Sultan Şeyh Cüneyd Sefevinin türbesini (h. 951 / m. 1544-1545 yılında) I. Şah Tehmasbʼın emriyle onun veziri Hace Fahreddin Ahmed Ferehani oğlu Hace Ziyaeddin Nizamül-Mülkʼün oğlu Ağa Muhammed yaptırmıştır. Dikdörtgen plana sahip türbe pişmiş tuğladan inşa edilmiştir. Şeyh Cüneyd’in mezarı üstünde çerçeve içerisine alınan sert ağaçtan yapılmış olan sanduka bulunmaktadır. Türbenin üzeri büyük günbezle kaplanmıştır. Türbenin batı kapısında Arapça yedi satırlık nesh hattı ile yazılmış kitabe mevcuttur.

Mirmövsüm ağa ziyaretgahı ..AZERBEYCAN

Mirmövsüm ağa ziyaretgahı ..AZERBEYCAN





Mirmövsüm ağa ziyaretgahı Baküʼnün Şüvalan kasabasında bulunmaktadır. Bu kişinin asıl adı ve soyadı Mirbüyük Ağa Mirabutalıb oğlu Mirmövsümzadeʼdir. Babası Mirabutalıbʼın soykökü VII. imam Museyi Kazıma (as) dayandırılmaktadır. Ulu dedeleri Kerbela’da doğmuştur. XIX. yüzyılın sonlarında Mirabutalıb ağa Azerbaycan’a yerleşmiştir. Ağanın 3 oğlu ve 3 kızı olmuş, oğullarından Mirmövsüm ağa 1883 yılında İçerişehirʼde doğmuştur. Ağa hasta olduğu için kardeşi Gonca Sekine hanım aile hayatı kurmamış, ömrü boyunca kardeşine hizmet etmiştir. İşte kardeşinin vefatına dayanamayan Mirmövsüm ağa da kısa sure sonra, 1950 yılında hak dünyasına kavuşmuştur. Şimdi muhteşem ziyaretgahlardan olan Mirmövsüm ağa ziyaretgahı ziyaretçilerin sığındığı en kutsal yerlerden birisidir.

BUHARİ TÜRBESİ....muğla.. milas

Şenköy'deki Türbe























ŞEYH BUHARİ TÜRBESİ....muğla.. milas
Türbe bölgesi diye anılan mevkiisinde yer alan tarihi türbenin geçmişi Kanuni Dönemine tarihlenmektedir. Türbenin giriş kapısın üzerindeki kitabedeki bilgilere göre, türbe miladi 1549 yılında yapılmıştır.
Türbenin etrafında çok eski tarihli mezarlar da olduğuna göre, köyün kuruluş tarihinin 700 yıldan fazla olduğunu tahmin etmek hiçte zor değildir. Türbe Es Seyyid Muhamed el Buhari’nin Halifelerinden Buhari’nin türbesidir.
Daha önceki tarihlerde köyün adı belki de bu türbe nedeniyle Şeyhler Köyü'yken, Cumhuriyet Döneminde Şenköy olarak değiştirilmiştir.