KARIŞIK

12 Temmuz 2016 Salı

KARYAĞDI TÜRBESİ  ..ANKARA

Kitabeyi yazıp 7 kişiye okutuyorlar 
  
Karyağdı Türbesi, Ankara İtfaiye Meydanı yakınındaki Esenlik ve Güneşcik sokağının kesiştiği noktada yer alıyor. Rivayete göre, 15. yüzyılın ortalarında Ankara'nın en güzel kızlarından biri gelin olduktan sonra vakti gelince hamile kalır. Bu dönemde genç kadının canı Ağustos sıcağında kar ister. Herkesin uykuya daldığı bir gece, bahçeye çıkıp Allah’tan lapa lapa kar yağdırması için dua eder. Duası kabul olur ve lapa lapa yağar Ankara yağan karla bembeyaza bürünür. Kardan avuç avuç yiyen hamile gelin, bir süre sonra hasta olur ve ölür. Görenler der ki; türbenin üstüne her gece, herkesin derin uykuya daldığı saatlerde bir şey yağar. Yağan şey yere düşmeden kaybolur. Karyağdı Türbesi'ne gelenlerin çoğu, eş bulabilmek için dua ediyor ve adak adıyor. Duvarda bulunan Karyağdı Türbesi Kitabesini okuyan kadınlar, kağıda yazdıkları kitabeyi yedi kişiye okuturlarsa, dileklerinin kabul olacağına inanıyor. Dilekleri kabul olanlar ise daha sonra türbeye gelerek şeker dağıtıyor.
ÇİFTE GELİNLER TÜRBESİ ...İSTANBUL

İki yeni evli gelin burada yatıyor  
İstanbul’daki Çifte Gelinler Türbesi, Eyüp Sultan Cami avlusundaki hazirede yer alan türbelerden biridir. Kitabesi bulunmayan türbenin yapı ve süsleme tarzlarına bakılarak 16. yüzyıl başlarına ait olabileceği tahmin ediliyor. Düzgün sekizgen planlı olan yapı iki katlıdır. Türbenin içinde kimlerin yattığı konusunda da kesin bir bilgi yoktur. Ancak mezar kitabelerinde ‘Şatuh Binti Han" ve "Say Han" gibi Türkiye'de kullanılmayan ve tanınmayan isimler bulunuyor. Türbede yatanların Kırım Hanı Giray Han hanedanı mensubu olduklarına inanılıyor. Başka bir rivayete göre ise, Fatih Sultan Mehmet’in ordusu ile Fetih‘e katılıp şehit olan, iki yeni evli gelinin burada yattığı söylenir. Günümüzde hala birçok yeni gelin evliliğe adım atar atmaz soluğu burada alır ve mutlu bir evlilik için dilek tutar. Ayrıca çocuğu olmayan kadınlar da türbeye gelip evlat özlemlerini son bulması için dua ediyor. 
TELLİ BABA TÜRBESİ ..İSTABUL

İstanbul Sarıyer’de bulunan Telli Baba Türbesi, en çok bilinen türbelerden biridir. Rivayete göre asıl adı İmam Abdullah Efendi olan Telli Baba, Fatih Sultan Mehmet devrinde orduda tabur imamı iken şehit oldu. 80 yıl önce hastalıklı bir genç kızın onu rüyasında görmesiyle birlikte mezarı ortaya çıkarıldı. Üsküdar'da Aziz Mahmud Hüdayi, Beykoz'da Yuşa, Beşiktaş'ta Yahya Efendi ile birlikte boğazın dört bekçisinden biri olduğuna inanılıyor. Türbenin ziyaretçileri arasında kadınlar büyük bir yer tutuyor. Özellikle evlenmek isteyen genç kızlar, Cuma günleri türbenin yolunu tutuyor. Kimi İyi bir kısmet, kimi de evliliğinin mutlu geçmesi için türbede dilekte bulunuyor. Türbede önce bırakılmış olan gelin duvaklarından tel alıp hayırlı bir kısmet için dua eden ziyaretçiler, dileklerinin kabul olması halinde ise bu kez hem duvaklarından tel bırakıyor.