KARIŞIK

4 Ocak 2018 Perşembe

Nasip Baba Türbesi / MANİSA / KULA – Erenbağı Mahallesi



Nasip Baba Türbesi, Manisa İli, Kula İlçesi, Erenbağı Mahallesinin mezarlığındadır.

Nasip Baba Kimdir: Bölgeye gelip tekke açan bir velidir. Köyün eski ismi Tekke köyüdür. Yörük/Türkmen adetlerini yaşatan bir köyümüzdür. Nasip Baba ismi türbeye gelenlerin dileklerinin yerine gelmesiyle takıldığını düşünmekteyiz.


Mimari bir özelliği olmayan üstü kapalı betonarme bir türbedir. Türbe içinde betonarme iki sanduka bulunmaktadır.
Bölgede gözlemlenen ziyaretlerin bu köyde de uygulandığını düşünmekteyiz.

Kaynak: Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Manisa – Yenigün Matbaası -2013 / www.kula.bel.tr (Fotoğraf Kula Bld. Bşk. Hüseyin Tosun’un köyü ve türbeyi ziyaretinde 2017 yılında çekilmiştir.)

Börtlüce Türbeleri / MANİSA / KULA 


Börtül Ece Mezarı
  
 
Türk Mezarlığı

Türk Mezarlığındaki Kitabe

Türk Mezarlığındaki Kitabe

Börtlüce Türbeleri, Manisa İli, Kula İlçesi, Börtlüce Mahallesinin yakınındaki Doma ve Kuşaklı tepe üzerindedir.


Börtlüce Köyü üç kardeş tarafından kurulmuştur. En büyüğü Börkül Mustafa, diğerleri ise Börkül Ece ve Yaman Ece’dir. Börkül Mustafa veya Börklüce Mustafaköyün batısında bulunan Doma Tepesinin üstünde medfundur. Diğer kardeşlerin türbeleri ise köyün doğusunda bulunan Kuşaklı Tepenin üzerindedir.

Börkül Mustafa’nın Börklüce Mustafa olması ayrıca incelenmesi gereken bir konudur. Bilindiği üzere Börklüce Mustafa Simavna Kadısı Şeyh Bedreddin’in müridi olup Torlak Kemal ile birlikte Fetret Döneminde Osmanlı’ya karşı Karaburun Yarımadasında isyan etmiştir. Mezarının Karaburun’da olduğu söylenmektedir. Dolayısıyla Türklerin Dağ inancına uygun olarak tepelere yapılan bu mezarın, Börklüce Mustafa’nın makamı olduğu düşünülebilir… 
Türbeler üzeri açık, etrafı taşla çevrili mezarlardır. Börkül Ece mezarının bulunduğu tepede geç dönem bir Türk Mezarlığı da bulunmaktadır.


Börtlüce Köyü Yörük/Türkmen boylarındandır. İnançlarına uygun olarak özellikle hayır duası için bu türbeler ziyaret edilmektedir.

Kaynak: www.facebook.com (Börtlüce Köyü Sayfasından Sayın Muammer Güler’in bilgilerinden faydalanılmıştır. Kendisini teşekkür ederim.)

Rumi Hoca Türbesi / AMASYA –Merzifon 


Rumi Hoca Türbesi
Rumi Hoca Sandukası Rumi Hoca Türbesi, Amasya İli Merzifon İlçesi Diphacı Köyü Çamiçi Mevkiindedir

 Rumi Hoca Horasan Erenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bölgeye gelip yerleşmiş ve burada İslam’ı yaymıştır. Türbe kitabesine göre Rumi Hoca’nın ölüm tarihi 1794 yılıdır. Sanduka kitabesinde Hoca Rumi kutb-ül-arifin / Budur ol evliya-yı vasılîn / Sene 1208(1794) yazmaktadır. Sonradan ilave edildiği düşünülen satır da ise Şeyh-zade Seyyid Mehmed ibaresi yazmaktadır. Türbe 2004 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ANIT olara tescillenmiştir.      

 Türbe düzgün keskin taştan inşa edilmiştir. Türbe çatısı önceleri ahşaptan iken, günümüzde betondan yapılarak yenilenmiştir. Duvarlarında kalem işleri vardır. Türbe kare planlıdır, sanduka ise ahşaptan yapılmıştır. Türbe haricinde müştemilat da bulunmaktadır.

Türbeye özellikle fıtık olan çocuklar ve felçli hastalıklar getirilerek şifa aranmaktadır. 

Kaynakça: www.kurumsal.kulturturizm.gov.tr / Muzaffer Doğanbaş –Rumi Hoca Türbesi ( www.hbvdergisi.gazi.edu.tr ) / www.diphacikoycom.tr.gg