KARIŞIK

13 Mayıs 2016 Cuma

Emir Dede Türbesi

Emir Dede Türbesi

 ANKARA / ÇUBUK – Aşağı Emirler Köyü

Emir Dede Türbesi, Ankara İli, Çubuk İlçesi, Aşağı Emirler Köyü yakınındadır.
Emir Dede Türbesi
Aşağı Emirler Köyünün kurucusu olarak söylenmektedir. Soyu Cibali Sultan’a kadar uzanan bir Horasan erenidir.

Türbe 2004 yılına kadar etrafı taşlarla çevrili iken, köyün vakfı tarafından kubbeli betonarmeden bir türbeye dönüşmüştür.

 Emir Dede her türlü istek ve özel günlerde ziyaret edilmektedir. Gelinler için mani ve türküler söylenerek “Baş Bağlama” töreni yapılır ve Emir Dede türbesine getirilir. Hıdrellez günü köylüler topluca Emir Dede’yi ziyaret eder, kurban keser ve mahsullerin bereketli olması ve yağmur duası için toplu dua okurlar.

Menkıbeler: 1-) Türbe etrafındaki meşe ağaçları kutsal kabul edilmekte ve kesilmemektedir. Bu ağaçlar kesilirse yalnız türbe yakınında ihtiyaç için kullanılır. Buradan ağaç kesip götürenlerin başına gelenlerle ilgili bir çok hikaye anlatılmaktadır.
  
Kaynakça: www.gazi.edu.tr (Çubuk Yöresi Alevi Köyleri -Doç.Dr. İbrahim Arslanoğlu) /www.asagiemirler.com    

Taylan Köken

Kale Dede Türbesi

Kale Dede Türbesi 

ANKARA / ÇUBUK – Dağkalfat Köyü


Kale Dede Türbesi
Seyyit Hacı Mehmet Cemalettin Akça Türbesi
Seyyit Hacı Mehmet Cemalettin Akça Türbesi
Kale Dede Türbesi
Dağkalfat Köyü Alevi inancına sahip bir köydür. Köy yakında bulunan tepe üzerindeki mezarın Türklerin Dağa bağlı inançlarına göre kutsal kabul edilmekte ve sonradan bir mezar yapıldığını düşünmekteyiz. Kale Dede hakkında herhangi bir bilgi yoktur.
Dağkalafat Köyüne çıkan yol üzerinde Seyyit Hacı Mehmet Cemalettin Akça’nın türbesi bulunmaktadır. Merhum hakkında bilgimiz yoktur.  

 Kale Dede Türbesi, Ankara İli, Çubuk İlçesi, Dağkalfat Köyü yakınında bulunan Kale Mevkiindedir.

 Türbe Dağkalfat Köyünün kalkındırma Derneği tarafından mermer bir mezar şeklinde yaptırılmıştır. Mezarın etrafı bir kale gibi çevrelenmiştir.

Kale Dede, köy derneğinin organize ettiği Kale etkinliklerinde ziyaret edilmektedir.
  
Kaynakça: www.dagkalfat.com / www.panoramio.com (Sayın Murat Akça’ya resimler için teşekkür ederim.)

Taylan Köken

Meşeli Türbeleri

Meşeli Türbeleri 

ANKARA / ÇUBUK – Meşeli Köyü


Meşeli Köyü Ziyaret Tepesi
Meşeli Türbeleri, Ankara İli, Çubuk İlçesi, Demirci Köyünün etrafındadır.
 Meşeli Köyü Alevi inancına sahip bir köyümüzdür. Köyde üç adet türbe ve bir tepe ziyaret edilmektedir. Bu yatırlar köye 5km uzaklıktaki Eski Yaylada Eski Yayla Türbesi, yine köyün doğusunda ve batısında bulunan Horsan ereni iki vardır. BunlarKuzukıran ve Muradi veya Hacı Murat Türbeleri olarak anılmaktadır.
Ayrıca köyün yaslandığı tepe üzerinde “Evliya Nazarlaması” vardır. Burada bulunan kayalar evliya bir kişi tarafından toplanarak, “İşaret” konulmuştur. Bu alanın kutsal olduğuna inanan halkımız Hıdrellez zamanı bu tepeyi ziyaret eder. Yağmur duası içinde çıkılmaktadır.

 Hacı Murat Türbesi üzeri kiremitli bir çatıyla örtülüdür. Diğer iki türbenin üzeri açıktır.

Eski Yayla Türbesi haziran ayında hasattan dönen çiftçiler tarafından ziyaret edilerek, bereket için kurban kesilmektedir. Yıl içinde adağı olanlar bu türbeyi ziyaret eder.
Kuzukıran ve Muradi Türbesi değişik dilekler için ziyaret edilip, kurban kesilmektedir. Muradi Türbesinin yanındaki ağaçlar da kutsal kabul edilip kesilmezler.

Kaynakça: www.gazi.edu.tr (Çubuk Yöresi Alevi Köyleri -Doç.Dr. İbrahim Arslanoğlu) /www.facebook.com (Meşeli Köyü Sayfası)