Taşkın Baba Türbesi.. alaaddin beldesi
Alaaddin Han, halk arasında bilinen adı ile Taşkın Baba Türbesi; Alaaddin beldesinde, adı ile müsemma Taşkın Mevkii’nde, Alaaddin’e 2500 metre uzaklıkta, dağ bayırında bir türbedir. Kasaba ve çevre halkı tarafından "Taşkın Baba" olarak bilinen Alaaddin Han’ın, yine Alaaddin'de türbesi olan Dona Baba ile silah arkadaşı veya kardeş olduğu, Oğuz köyünde türbesi olan Oğuz Baba ile birlikte 1200’lü yıllarda yaşadığı, bölgenin Türkler tarafından alınması sırasında Bizans güçleri ile yapılan savaşlara katıldığı, Horasan Türklerinden olup, kasabanın kurucularından olduğu rivayet edilmektedir. Kendisi, eşi ve iki çocuğunun bu çevrede yapılan savaşlarda şehit oldukları, Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın sülalesinden olması nedeniyle bu isimle tanındığı, adının da buradan geldiği söylenmektedir.
Ali Vehbi Aykota, “Acıpayam” adındaki kitabında, Alaaddin beldesi hakkında bilgi verirken “Bu köy halen Oğuz köyünde yatan Oğuz Baba boyundan bu topraklara yerleşmiş olan obanın önderliğini yapan Taşkın Baba lakabı ile yâd edilen Alaaddin Han’ın adını taşımaktadır. Bu zat köyün batısındaki Kuz Deresi’nin kuzey yamacı eteğinde medfundur. Senenin ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde, mahyalar (Aslı “muhayyâ – ihyâ” etmekten, “mahya” olarak değişmiştir. Kutlu gece ve günlerde hazırlanan yemekler, tatlılar, şerbetler yenilip içildikten sonra, o geceyi veya gündüzü toplu halde ibadetle ve zikirle geçirmek) tertip edilerek kabrine ziyaret yapılmak suretiyle ecdatlarının anılması ve zihinlerde yerleşen ananevi duyguları nispetinde, Alaaddin Han’ın yâd edilmesi ve tarihi öneminin belirtilmesi eski bir gelenek ve görenek halindedir.” şeklinde Alaaddin Han veya Taşkın Baba hakkında bilgi vermektedir.
Yukarıda da fotoğrafını yer verdiğimiz önceki türbe binası; kare biçimli, ahşap kırma çatılı, taş yapılı, Marsilya kiremidi örtülü, duvarları sıvalı, kireç badanalı, ahşap kapılı, tek pencereli, tek odalı, mimari özelliği olmayan, oldukça sağlam ve bakımlı bir binadır. Bu türbe, Kasaba halkından Kaykıların Mustafa tarafından 1974 yılında yaptırılmıştır. Daha önceleri Selçuklu mimari tarzında yuvarlak (çokgen) biçimli, kubbe örtülü, üzeri sac kaplamalı olan bir türbe olduğu ifade edilmektedir.
Bugünkü türbe binası ve sosyal tesisleri hayırseverlerin katkıları ve Alaaddin Belediyesi’nin koordinesi ile 2010 yılında yapılmış olduğu yazmaktadır. Türbe; giriş takı, şadırvan, yapma şelale, üstü çelik çatı ve teneke örtülü sığınma alanı ve sandukanın bulunduğu yapıdan oluşan bir sosyal tesisler alanı şeklinde düzenlenmiştir. Türbe, girişin sol tarafında en uç noktada yer almaktadır. Türkistan mimarisi imitasyonu şeklindedir. Güncel yapı malzemeleri ve yapı teknikleri kullanılarak yapılmıştır. Simetrik altıgen şeklinde tasarlanmıştır.