KARIŞIK

29 Temmuz 2016 Cuma

HALİFE SULTAN TÜRBESİ... seydişehir



Seydişehir’de Halife Sultan Türbesi içinde yer alan sır kitabe çözüldü. Kitabenin h. 1246/1830 yılında Seydişehir ayanı Derviş Ali Ağa tarafından yaptırılan Ağa Mescidi’ne ait olduğu belirlendi.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Şerafettin Yıldız; Seydişehir, Seyyid Harun Veli Camii ve Külliyesi hakkında birçok akademik çalışma ve kitap hazırlanmasına rağmen bu kitabenin dikkate alınmamasına şaşırdığını söyledi. Bu kitabenin değerlendirilmemesini ise araştırmacıların ya ihmalkârlığından ya da metni okuyamamalarından kaynaklanabileceğine dikkat çekti.
Yrd.Doç.Dr. Şerafettin Yıldız, kitabe hakkında “Halife Sultan Türbesi içinde yer alan kitabe, 14 mısradan oluşmakta olup manzûme, arûzun hecez bahrinin mefâîlün/mefâîlün/mefâîlün/mefâîlün vezniyle yazılmıştır. Son mısrânın ebced hesabı, kitabenin hicri yazılış tarihi olan 1246’dır. Kitabe, h.1246/1830 yılında Ali Ağa’nın yaptırdığı mescide ait olup hattatı ise Rüşdi’dir. Kitabede mescidin Seyyid Harun yakınında olduğu kaydedilmiştir.
Araştırmalarımız sonucunda kitabede adı geçen Ali Ağa’nın Seydişehir ayanı Akçalarlı Derviş Mehmet Ali Ağa (ö.h.1253/1838), Rüşdi’nin ise Derviş Ali Ağa’nın h.1249/1833 yılında yaptırdığı Ağa Çeşmesi’nin kitabesini yazan hattat-şair Mustafa Rüşdi (ö.h.1296/1878) olduğunu belirledik. Kitabede Seyyid Harun civarında olduğu belirtilen mescidin adı zikredilmemişti. Ancak 15 Kasım 1938’de Seydişehir’e gelen Mevlana Müzesi Müdürü Mehmet Yusuf Akyurt, o tarihte Seydişehir kalesinden yalnız harap bir duvar parçası ile yine harap olmuş bir büyük kapısından başka şeyi kalmadığını; bu kale kapısının önünde Ağalar Mescidi ve Derviş Ağa Çeşmesi’ni gördüğünü yazmıştır (Resimli Türk Abideleri IV, (Basılmamış Yazma Eser), Konya 1941, s.263).
Bu kale kapısı, Ulukapı Mahallesin’de Ağa Çeşmesi’nin yanında idi. Bu bilgi ışığında Ağa Mescidi yada diğer adıyla Ağalar Mescidi’nin yeri, Seyyid Harun Camii yakınındaki Ulukapı Mahallesi’nde yer alan, yine Derviş Ali Ağa’nın yaptırdığı Ağa Çeşmesi’nin yanıdır.
Ağa Çeşmesi hâlâ mevcut olup çeşme işlevini sürdürürken 1938 yılında ayakta olan Ağalar Mescidi’nin, daha sonraları yıkıldığı anlaşılmaktadır. 1955 yılında Seyyid Harun Camii ve Türbelerin tamiri sıranda yıkılan Ağalar Mescidi kitabesi, Halife Sultan Türbesi’nin Seyyid Harun Camii’ne bakan penceresine yerleştirilmiştir. Daha önceleri gerek Seyyid Harun Veli Türbesi gerekse kızı Halife Sultan Türbesi’nde Seyyid Harun Camii’ne açılan birer pencere vardı. Bu mescit kitabesiyle önce Halife Sultan Türbesi’nin camiye bakan penceresi kapatılmış, daha sonra ise Seyyid Harun Türbesi’nin camiye açılan penceresi imam odası yapılmak suretiyle kapatılmış, böylelikle türbeler ve camii arasındaki manevi bağ koparılmıştır.” dedi.

AĞA MESCİDİ’NİN KİTABESİ
1- Hûşa mescid ki olmuşdur ibâdethâne-i ra‘nâ
2- Ki kesb-i tîbden kılmış binâsın sâni‘-i yektâ
3- Aceb revnak fezâdır bundaki a‘mâl ü tâ‘âtın
4- İder şevkinden ağûşun küşâde künbed-i hadrâ
5- Husûsan misk ü efzerden sirişte tînet-i pâki
6- Dinilse şânına lâyık anınçûn cennetu’l-me’vâ
7- Urub bir zat-ı âlî menkabet himmetle bûnyâdın
8- Ki kıldı Seydişehrin mürde cismin sıdk ile ihyâ
9- Odur hem nâm-ı Haydar hem Alî sîret bir ağadır
10- Dimen derviş-i rabbâni anın şânı da pek zîbâdır
11- Makâmında binâ itmen ne tevfik-i ilâhîdir
12- Civâr-ı Seyyid-i Hârunda olûb bunyân-ı mustevfâ
13- Fakat bir ben değil Rüşdî gelip üçler didi tarih
14- Sezâ bu mescidin şânında dirsen mescidü’l-aksâ sene 1246

Cinli Mescit Türbesi..izmir






İzmir – Bayındır , Kalburcu mahallesi Mescit Sokak üzerinde yer alan Hacı İsmail Ağa Mesciti yanında
Halk arasında cinli mescit  türbesi olarak da anılmaktadır. Mescit, ve türbe  Bayındır vakıfları içinde 464 ağaca sahip en büyük vakıftır. Hacı İsmail Ağa mescidi (cinli mescit ) Bayındırın ilk süreç yapılarındandır.Tarih olarak da Hacı Sinan Cami ile aynı dönem eseridir.  (1530-1540 )
Cinli mescidin haziresine 3 adet büyük, 3 adet küçük çocuk mezarları bulunmaktadır.Özellikle bahçesinde yer alan çocuk mezarları, baninin kutsiyetini ifade etmektedir. Ölen çocuklar Hacı İsmail in koruyuculuğuna teslim edilmektedir. Hacı İsmail Tire de de Hisar Camisinin (Tahtakale Camisi ) de banisidir.

KEFÇE DEDE TÜRBESİ.üsküdar




Türbe, Ahmediye Camii'nin mihrab duvarı önündedir. 947 (1540) yılında vefat eden ve Ahmediye Camii yerindeki ilk mabedin bânisi olan Kefçe Dede'nin kabri üzerine 1722 tarihinde yaptırılmıştır.
Türbe, Ahmediye Camii'nin mihrab duvarı önündedir. 947 (1540) yılında vefat eden ve Ahmediye Camii yerindeki ilk mabedin bânisi olan Kefçe Dede'nin kabri üzerine 1722 tarihinde yaptırılmıştır.
Bir halk söylentisine göre, şimdiki Ahmediye Camii'nin bânisi Tersane Emini Ahmet Ağa, kendisine bir türbe yaptırmak istemiş fakat gördüğü bir rüya üzerine bundan vazgeçerek Kefçe Dede namıyla şöhret bulan Mehmet Dede'nin kabri üzerine görülen bu türbeyi yaptırmıştır.

 İSMAİL AĞA TÜRBESİ



   üsküdar..istanbul



Türbe, Ağahamamı mevkiindeki Ağa Camii minaresi kaidesinin içindedir. Tipik bir mimarî özellik gösteren bu türbe bugün ardiye olarak kullanılmaktadır.
AĞA TÜRBESİ
Türbe, Ağahamamı mevkiindeki Ağa Camii minaresi kaidesinin içindedir. Tipik bir mimarî özellik gösteren bu türbe bugün ardiye olarak kullanılmaktadır.
Tamamen kesme taştan yapılmış olup avluya bakan klâsik demirli bir penceresi ile cami sahnına açılan bir kapısı vardır. Minare, bu türbe odasının üzerine oturtulmuştur. Malatyalı İsmail Ağa, Rodos Adası'nda vefat ettiği için türbe boştur. Kabri oradadır.
Cami hazîresine bir makam taşı dikilmiştir. Hadîka yazarının, Ağa'nın Malatya'da gömülü olduğunu söylemesi doğru değildir.