KARIŞIK

14 Nisan 2016 Perşembe

ABDURRAHMAN DEDE TÜRBESİ

ABDURRAHMAN DEDE TÜRBESİ

ANKARA..KAZAN .. Peçenek Mahallesi

Abdurrahman Dede Türbesi
Abdurrahman Dede Türbesi, Ankara İli Kazan İlçesi Peçenek (Köyü) Mahallesi çıkışındadır.

Abdurrahman Dede Kimdir: Peçenek Köyü çıkışında türbesi bulunan zatın tabelasında Horasan Ereni, Hoca Ahmet Yesevi’nin talebesidir ibaresi vardır. Ayrıca tam adıAbdurrahman bin Halil olarak yazılıdır. Hakkında başka bir bilgi yoktur.  

Türbe üstü açık mezar şeklindedir. Yakın zamanda yenilenmiştir.

Abdurrahman Dede özellikle yağmur duası için ziyaret edilmektedir.

Kaynakça: www.facebook.com (Peçenek Sayfası)

KARA AHMET ZİYARETİ

KARA AHMET ZİYARETİ

ADANA ..Feke ..Kırıkuşağı Köyü

Kara Ahmet Ziyareti

Kara Ahmet Ziyareti Adana İli Feke İlçesi Kırıkuşağı Köyündedir. Mezar ve su ziyaretgâhıdır.

Hayatı hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığımız Kara Ahmet hükümdar Dakyanus döneminde korkudan dağa kaçmış, buradaki bir mağaraya yerleşmiş ve burada ölmüş.  

Kurak mevsimlerde yağmur duasına çıkılmaktadır. Buradan alınan toprak, su ıslatıldığında yağmur yağdığına inanılmaktadır.
Mağaradaki suyla yıkanan sıtmalı kadınların iyileştiği rivayet edilir.   

Menkıbeler: 1-) Hükümdar Dakyanus’un zulmünden kaçan Kara Ahmet dağa çıkar ve bir mağarada yaşamaya başlar, sonra da bu mağarada ölür. Mağaradan çıkan suyun şifalı olduğu söylenir.

Kaynakça: Nihat Aytürk - Bayram Altan – Türkiye’da Dini Ziyaret Yerleri – Altanoğlu -1992

ŞEYH MEHMED ABDAL TÜRBESİ

ŞEYH MEHMED ABDAL TÜRBESİ

 AMASYA ..Taşova ..Şeyhli Köyü


Şeyh Mehmed Abdal Türbesi, Amasya İli Taşova İlçesi Şeyhli Köyündedir.
Şeyh Mehmed Abdal türbesindeki yazıya göre bölgeye Horasan’dan gelmiş ve Mevlevidir. Bu tabelaya rağmen Alpaslan Kasabasında medfun bulunanSeyyid Nureddin Alparslan er Rufai’nin kardeşi olduğu da söylenmektedir. Zaman için ayrı mezheplere intisap etmiş olabilirler.

Türbe mimari özelliği olmayan üstü kapalı, basit bir türbedir.

Şeyhli Köyü halkı tarafından ziyaret edilen Şeyh Mehmed Abdal Türbesi etrafında ilginç uygulamalar görülmektedir. Mezarlıkta kadın ve erkekler ayrı yerlere gömülmektedir. Mayıs ayında Hıdrellez günü türbe ziyaret edilir, iki rekat namz kılan ziyaretçiler, türbede adaklarını keserek toplu olarak yerler. Türbe etrafında tavuk beslenmez, kadınlar yüksek sesle konuşmaz, davul zurna çalınmaz, eğlence tertip edilmez. Ufak tefek her türlü istek için ziyaret edilen türbede adaklar 6 Mayıs Hıdrellez günü gerçekleştirilir. Adağın illa türbede kesilmesi gerekmez. Yalnız kesilen adak eti kesen tarafından alınmadan tamamen fakirlere dağıtılır.

Menkıbeler: 1-) Köyde Şeyh Mehmed Abdal’ın vasiyetine rağmen bir düğünde türbe yanında eğlence tertip edilmiş. Düğünden sonra düğün sahiplerin evlerine koca taşlar yürümüş. Köylülerde bir daha bunu yapmamaya tövbe etmişler.
2-) Köyün yakınından geçen Zaptiye komutanı ve askerlerini, onların atlarını azıcık yemek ve samanla doyurmayı kerametiyle becermiştir.

KAYGUSUZ ABDAL TÜRBESİ

KAYGUSUZ ABDAL TÜRBESİ

ANKARA ..BEYPAZARI ..Kabaca Köyü

 Kaygusuz Abdal Türbesi, Ankara İli Beypazarı İlçesi Kabaca Köyünün mezarlığındadır.
Kaygusuz Abdal Türbesi
Kaygusuz Abdal Türbesi
Kaygusuz Abdal Türbesi
Kaygusuz Abdal Türbesi
Kaygusuz Abdal Türbesi
Kaygusuz Abdal Türbesi
Kaygusuz Abdal Türbesi
Kaygusuz Abdal Alaiye (Alanya) Beyinin oğlu iken Abdal Musa’ya intisap etmiş uzun yıllar hizmetinde kalmıştır. Gaybi mahlasıyla yazmış olduğu şiirleri meşhurdur. Mısır’a giderek burada vefat ettiği bilinmesine rağmen, bazı kaynaklara göre 1168 yılında Kabaca Köyüne gelerek burada vefat etmiştir.
Türbe içindeki güneydoğu köşede kalan sandukanın üzerinde Kaygusuz Derviş, bu mezarın solunda kalan sandukada Kaygusuz Musa, giriş kapısının yakınındaki sandukada yineKaygusuz Derviş adı görülmektedir. Burada medfun olan şahısların Hacı Bayram-ı Velihazretlerinin tarikatı olan Bayramiye tarikatına mensup oldukları, Abdal Musa’ya olan saygılarından dolayı türbenin bu adı aldığı düşünülmektedir. 
Türbenin Durumu: Türbe kare planlı 8,2x8,6m ölçülerinde 2,1m yüksekliğindedir. Yığma taştan iki oda olarak inşa edilmiştir. Saçtan, kubbeli biçimde çatısı vardır. Türbe içinde irili ufaklı 10 sanduka bulunmaktadır. İnşa tarihi olarak 16-17. yüzyıl olarak düşünülen türbe Osmanlı Döneminden kalma olduğuna göre Kaygusuz Abdal’ın burada medfun olması zor gözükmektedir. Türbe 1992 yılında Koruma Kurulu kararıyla 1.Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir. Türbe içindeki bezemeler 1997 yılında yapılmıştır.

Türbe özellikle hayır duası için, değişik dilekler için ziyaret edilmektedir. Sandukalar üzerine giysiler, yaşmaklar bırakılmaktadır. Bu türbeye yine deliler ve çocuğu olmayanlar getirilmektedir.

Kaynakça: Hikmet Tanyu –Ankara ve Çevresinde Adak ve Adak Yerleri –Ankara Üni.Basımevi -1967 / www.envanter.gov.tr / www.kbc-koyu.tr.gg / Tolga Bozkurt -Beypazarı'ndaki Türk Devri Yapıları -2004

SOĞUKKUYU TÜRBESİ

SOĞUKKUYU TÜRBESİ


ANKARA ..NALLIHAN ..Soğukkuyu Köyü

 Soğukkuyu Türbesi, Ankara İli Nallıhan İlçesi, Soğukkuyu Köyünün güneybatısında mezarlığa yakın bir konumdadır.

Soğukkuyu Türbesinde kimin medfun olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbenin varlığını çok güzel bir çalışmayla bize tanıtan Sayın Yard.Doç.Dr. Murat Çerkez’den öğreniyoruz. 14 veya 15. yüzyıl Anadolu Türk Eseri olan mezarın detaylı incelemesi yapılmış, projesi çıkarılmış, ufak çapta temizliği yapılarak, türbenin tüm detayları ortaya konmuştur. Türbe Soğukkuyu halkı tarafından cami olarak bilinmektedir.  

 Türbe az miktarda düzgün kesme taştan, çoğunluğu ise yığma moloz taş ve tuğladan inşa edilmiştir. Türbe harap durumda olup, çatısı yıkılmak üzeredir. Köyden uzak olması sebebiyle definecilerin yaratmış olduğu ağır tahribat türbeyi viran hale getirmiştir.

Türbe ne Selçuklu ne de Osmanlı Dönemi yapısı özelliği göstermez. Tam bir geçiş dönemi yapısı olan türbenin doğru kişilerin elinde restorasyonuyla ülkemizin kültür değerleri arasına katılması dileğiyle.  
Türbe 2007 yılında Koruma Kurulu kararıyla 1.Derece Anıt Eser olarak tescillenerek koruma zırhına alınmıştır.
Türbenin Eski Hali
Temizlikten Sonraki Hali

Türbenin Eski Hali
Temizlikten Sonraki Hali

Yusuf Baba Türbesi ANKARA / POLATLI / Tatlıkuyu Köyü

Yusuf Baba Türbesi 

ANKARA / POLATLI / Tatlıkuyu Köyü



Yusuf Baba Türbesi Yusuf Baba Türbesi, Ankara İli, Polatlı İlçesi, Tatlıkuyu Köyü Tekke Mevkiindedir.
Yusuf Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Bölgeye yerleşip burada Tekkesini açıp irşad görevine başlayan Kolonizatör Dervişlerinden biri olduğu düşünülmektedir.

Türbenin bulunduğu alan Tekke ve Kemikliye Mevkii olarak anılmaktadır. Sakarya Savaşında Sakarya Nehrinin üzerindeki köprü Yunan Birlikleri tarafından yıkılınca Türk Ordusu bayağı zayiat vermiştir. Bu alanda bol miktarda şehit kemikleri görüldüğü için Kemikliye olarak anılmaktadır.
           
Türbe betonarmeden yakın zamanda yenilenmiş olduğunu düşünüyoruz. Türbe etrafında antik dönem devşirme malzeme bulunmaktadır. Türbe Sakarya Nehrine hakim bir yamaç üzerinde olup hem eski bir yerleşim yeri üzerindedir, hem de yanında Müslüman Mezarlığı bulunmaktadır.

Yusuf Baba özellikle hayır duası ve değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.

Ali Rıza Dede Türbesi AFYONKARAHİSAR –Çay – Karacaören B.

Ali Rıza Dede Türbesi

 AFYONKARAHİSAR –Çay – Karacaören B.

 Afyonkarahisar İli Çay İlçesi Karacaören Kasabasında türbesi vardır.
Türbe betonarmeden yapılmış mimari değeri olmayan üstü kapalı bir türbedir.

 Çevre halkı tarafından özellikle çocuğu olmayan kadınlar tarafından ziyaret edilmektedir. Eğer çocuk olursa erkek çocuğuna Ali Rıza ismini, kız olursa da Sultan ismini verirler.

 Yerel evliyalardan olan Ali Rıza Dede hakkında elimizde herhangi bir bilgi yoktur.
Ali Rıza Dede Türbesi

Türbenin İçi