KARIŞIK

19 Şubat 2016 Cuma

ZEYNEL ABİDİN TÜRBESİ..battalgazi..malatya



Battalgazi ilçesi Atabey köyünde bir türbedir. Karakaya Baraj Gölünün oluşmasından sonra sular altında kalmasın diye yeri değiştirilmiş, baraja yakın betonarme olarak yeniden yapılmıştır.
  Hz. Ali’nin torunu olan Zeynel Abidin, On iki İmamdan birisidir. Türkiye’de, İran’da, Irak’ta birçok yerde mezarı bulunmaktadır. Anlatılara göre burada bir bacağı gömülüdür. Kendisinin H. 94(M. 712)tarihinde vefat ettiği bilinmekle birlikte bölgeye geldiğini gösteren belge yoktur. Kubbeli olan türbe iki bölümdür. Dış duvarda Hz. Ali’nin resmi içeride ise şecereler, On iki imam ve yine Hz. Ali’nin resmi duvara asılmıştır. Mezarın baş tarafında iki tahta kabın içinde ziyaretçilerin şifa için kullandığı tuz vardır. Sol yanda türbeden geçilen küçük bir mescit bulunmaktadır.
  Dört katlı bir sosyal tesis ve çevre düzenlemesiyle gelenlerin rahat edebileceği ortam oluşturulmuştur. Kurban kesimi, yemek pişirilmesi, cem dönülmesi için mekânlar mevcuttur.


  Ziyaretçiler büyük saygıyla dua ederler. Eşikten itibaren öpme, duvara el sürme, yüz sürme, mezarı öperek el ve yüz sürme gibi eylemler hep yapılır. Türbenin içinde, mezarın çevresinde dönenler olduğu gibi mescide geçerek iki rekât namaz kılanlar da olur. Çaput bağlama, mum yakma ritüeline az da olsa rastlanmaktadır. Hz. Zeynel Abidin’in Ehl-i Beyt’e mensup olmasından ötürü türbeye toplumda büyük değer verilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.