KARIŞIK

19 Şubat 2016 Cuma

KIRK KARDEŞLER..malatya..battalgazi






Battalgazi döneminde, bu bölgede yapılan bir savaşta şehit düşen, Battalgazi’nin kırka yakın arkadaşının mezarlığıdır. Mezar taşları karışmış birçoğu ise tahrip edilmiş, sağlam kalanlardan bir kısmı ise Malatya müzesine götürülmüştür.
  Önceki dönemde belediyece ihata duvarı ile çevrelenerek koruma altına alınan kısımda yeniden düzenlenme yapılması gereği vardır. Halkın inanışına göre ‘Bu mezar alanını üç sefer nefes almadan dolanan kişinin dilekleri kabul görür’ amacıyla ziyaret edilmektedir. Bu ziyaretler mezarlık alanı içerisinde yapıldığından, mezarların daha da yok olmasına sebep olmaktadır.
  Anlatılan efsaneye göre, çocuğu olmayan kadınlar, buradaki taş beşiği salladıklarında tutukları dileğin kabul edileceğine inanırlar. Buraya dikilen bir de dilek taşı vardır. Bu dilek taşına küçük taşlar temas ettirirler. Bu küçük taşlar yapışırsa tutulan dileğin yerine geleceğine inanılır. Ayrıca “ mezarlar arasında nefessiz üç tur koşabilen kişinin dileği kabul görülür.” İnancı hâkimdir.
  Şehitlik, 125x450 m alan üzerindedir. Yapılan incelemelerde Selçuklu taş işçiliği ve süslemesinin hâkim olduğu mezar taşları yanında, civar kısımlarda Osmanlı dönemi özellikleri gösteren mezar taşlarına rastlanılmıştır. 2011 yılında Müze Müdürlüğü başkanlığındaki KUDEB işbirliği ile hafriyat temizliği çalışmalarına başlanmış ve günümüzde bu çalışma devam etmektedir.13.yytarihlenen mezarlıkta yapılan motifli çalışmalarda üzeri yazılı birçok lahit ve mezar taşı ortaya çıkarılmıştır. Buluntular arasında Roma ve Bizans dönemi sikkeleri de mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.