KARIŞIK

2 Haziran 2016 Perşembe

Seyid Burhaneddin Türbesi..kayseri

Seyid Burhaneddin Türbesi..kayseri




Ömrünün son yıllarını Kayseri’de geçiren Mevlana Celaleddin Rumi’nin hocası Seyyid Burhaneddin için yaptırılan türbe Kayseri’de Talas Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Türbe 1892 yılında Ankara Valisi Abidin Paşa’nın yardımı ile Kayseri Mutasarrıfı Mehmet Nazım Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı ve kesme taştan yapılan türbenin üzeri kubbe ile örtülmüştür. Türbenin güneyinde hemen bitişiğinde de Emir Erdoğmuş’ un türbesi bulunmaktadır. Seyyid Burhaneddin türbesi 19. yüzyılın sonunda yapılmıştır ancak yine de Selçuklu üslubunu yansıtmaktadır. Giriş kapısı üzerinde bulunan kitabesinde günümüz Türkçesi ile şu ifadeler yer almaktadır:
“Ey ihlas sahibi ziyaretçi! Burası, Hazretı Burhâneddin’in hürmete layık türbesidir. Eğer irfanının gözüne sürme çekmek istiyorsan, Burhâneddin Hazretleri’nın ayağına, alnını sürmelisin.”
Türbenin içerisinde, kubbe altında yarım silindir şeklinde Seyyid Burhaneddin’ in sandukası bulunmaktadır. Sandukanın başında Mevlevi şeyhlerinden Kayserili Ahmed Remzi Dede’nin Seyyid hakkında yazdığı manzum eseri vardır. Ayrıca türbede Hz. Muhammed’in torunlarından 1414 yılında Kayseri’de ölen Seyyid Zeynelabidin’in mezarı da bulunmaktadır. Girişte bazı Mevlevilere ait mezar taşları da bulunmaktadır. Türbenin yönetimi 1981 yılından itibaren Kayseri Müze Müdürlüğü’ndedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.