KARIŞIK

2 Haziran 2016 Perşembe

Sahip Ata Külliyesi..konya

Sahip Ata Külliyesi..konya




Konya Meram ilçesinde, Larende Caddesi’nde bulunan Sahip Ata Külliyesi Anadolu Selçuklularının Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırmıştır. Cami, türbe, hankâh ve hamamdan meydana gelen külliyenin yapımına 1259 yılında başlanmış, tamamlanması ise 1279–1280 yıllarında gerçekleşmiştir. Büyük bir yapı topluluğu olan Sahip Ata Külliyesi’nde cami, türbe ve hankâhın mimarı Abdullah bin Kölük’tür. Sahip Ata Camisinin ilk yapımından bugüne yalnızca çini mozaiklerle bezeli mihrabı gelebilmiştir. Bu cami, Anadolu Selçuklularından günümüze gelebilen en eski ağaç direkli camilerden birisidir. Caminin taç kapısının yanlarındaki derin niş halindeki sebiller ve işlemeler Anadolu Selçuklu ağaç işlemeciliğinin en görkemli örneklerinden birisidir. Bugünkü cami sonradan yapılmıştır ve kare planlı 12 ahşap direkle taşınan bir mekandır. Külliyenin giriş kapısının arkasında bir avlu içerisindedir.
Caminin mihrap duvarının sol köşesindeki bir kapıdan içerisine girilen koridorun sağında ise türbe bulunmaktadır. Türbe aynı zamanda caminin mihrap duvarına bitişiktir. Üzeri Türk üçgenleri ile desteklenmiş bir kubbe ile örtülüdür. Kubbesi ise bitkisel ve geometrik mozaik çinilerle zengin bir görünümdedir.
Külliyede ayrıca Selçuklu Beylikler döneminde gezginlerin ve yoksul dervişlerin misafir edildikleri bir hankâh ve kadın ve erkekler için bölümleri olan bir hamam bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.