KARIŞIK

24 Şubat 2016 Çarşamba

Seyid Ali Sultan Dergahı

                 Seyid Ali Sultan Dergahı..yunanistan


Gel Bu kapı erler kapısıdır Çiğ isen pişersin Aşk deryasından taşarsın 
Ya Hû Seyyid Ali Sultan
 ( Kızıldeli) Dergahı
Seyid Ali Sultan ya da bir başka söyleyişle Kızıldeli Sultan dergahı Yunanistan’ın Evros (Meriç) iline bağlı Ruşenler köyüne 3 km uzakta. Seyid Ali Sultan’ın şimdiki postnişini Mehmet Koç dede. Seyid Ali Sultan dergahı 12 kişilik koruma heyeti ile yönetiliyor. Heyetin başkanı Ruşenler köyünden Ahmet Karahüseyin. Dergaha bağlı 25 köy ve 23 ocak var. Yunanistan’da cem yapılan yere ocak deniliyor.
Seyid Ali Sultan Dergahı Balkanlardaki en önemli Alevi Bektaşi dergahı. Eskiden beri Balkanlardaki dedeler buradan icazet alıyorlarmış. Osmanlı imparatorluğu dağılıp sınırlar değişince bu gelenek kesintiye uğramış. Ama son yıllarda yeniden canlılık kazanmış. Seyid Ali Sultan’da her yıl kışın başlangıcında Kasım (bu yıl 11 kasım) kurbanı, 6 Mayıs’ta da yazın başlangıcı için kurbanlar kesiliyor.
Balım Sultan’ın babası Seyid Ali Sultan Gelibolu üzerinden gelerek 1385’te bu dergahı kuruyor. Osmanlı daha buralara gelmemiş. Ardından Osmanlı’ya haber gönderiyor. Buralar ikna oldu gelin diye. Seyid Ali Sultan Hacı Bektaş’ın ölümü üzerine 1387’de postnişin olarak Hacı Bektaş’a gidiyor. Yerine Resul Bali geçiyor. Seyid Ali Sultan’dan sonra oğlu Balım Sultan da Hacı Bektaş’ta postnişin olarak görev alıyor. O dönemde Rumeli Kazaskeri olan Şeyh Bedrettin Seyid Ali Sultan Dergahına vergiden muaf olduğuna dair belge veriyor. Seyid Ali Sultan 1402’de Hakk’a yürüyor.
Seyid Ali Sultan’ın oğlu Balım Sultan ayrıca Bektaşilik ve mücerretlik erkanını yazılı hale getirmesiyle de önemli.
&
Dergahın Bakımı Elif Ana’ya emanet.
Seyid Ali Sultan dergahının bakımından sorumlu ailenin en büyüğü Elif Çolak 84 yaşında.  Elif Ana Kamberler köyünde doğmuş. Alemdarlar diye bilinen aileden geliyor. Daha 11 yaşındayken o günlerde dergahtan sorumlu olan babasına yardım etmek üzere Ruşenler köyüne gelmiş. Elif Ana bir kaç yıl sonra Ruşenler’den Kamberler’e  gelin olarak geri dönmüş. Babası ölünce önce kardeşi dergaha taşınmış. Kardeşi Almanya’ya çalışmaya gidince de Elif Çolak eşiyle birlikte dergaha taşınmış. Elif Ananın 5 çocuğu var. Dergahın bakımı nöbeti şimdi Elif Ana’nın oğlu Müslüm ve çocuklarında.
Elif ana 1940’larda Dergah’ı Bulgarların işgal ettiğini hatırlıyor. Bulgarlar 3 sene kalmışlar. Daha sonra Yunanlılara geçmiş. Dergah son yıllarda köylülerin ve Gümülcine Konsolosluğunun yardımlarıyla tamir edilmiş ve canlanmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.