KARIŞIK

3 Şubat 2016 Çarşamba

KOCA HAYDAR TÜRBESİ..DİVRİĞİ

 KOCA HAYDAR TÜRBESİ

Seyyid Koca Haydar Beylikler döneminde yaşamış çok ulu bir derviştir. Sivas'ı Divriği üzerinden Malatya'ya bağlayan Sarıçiçek Yaylası'nda bir tekke açmış yöre halkını aydınlatmıştır.
Duruköy'den Koca Haydar yatırına giderken dağ yolunun çeşitli yerlerinde kaldırım taşlarından yapılmış yol izlerine rastlarsınız. Halk buraya "Sultan Murat Caddesi" adını vermiştir. Yine türbeye yakın olan düzlüğe de "Ordu Düzü" demektedirler. İnanışa göre IV. Murat, Sivas üzerinden (23 Mayıs 1635), Erzurum yoluyla (3 Temmuz 1635) Revan Seferi'ne (26 Temmuz 1635) giderken bu yoldan geçmiştir. O nedenle halk buraya "Sultan Murat Caddesi" ismini vermiştir.
1968 yılına kadar ahşap olan türbe, 1968 yılında yıkılarak kesme taşlardan yeniden yapılmıştır. Selçuklu kümbetlerine benzetilmeye çalışılan türbenin konik kubbesi sacla kapatılmıştır. Türbe içerisinde mezar taşı kitabesi bulunmayanbir sanduka bulunmaktadır. Türbenin duvarında ise, Koca Haydar'ın torunu Seyyit Dehman'a ait bir mezar taşı kitabesi vardır.
Kutsallığına inanılan mezar taşı kitabesine o kadar el sürülmüş,o kadar öpülüp koklanmıştır ki yazılar okunmaz hale gelmiştir. Kitabede "Şeyh Dehman İbni Seyyit Şeyh İsmail ibni Seyyit Şeyh Koca Haydar ruhuna fatiha" sözleri yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.