KARIŞIK

14 Mart 2016 Pazartesi

DUMLU BABA..erzurum

DUMLU BABA..erzurum




Rivayete göre; Maverünnehirden gelen bir göç kafilesi, "Güngörmez-Kırkgöze-Akdağ" köyleri üzerindeki yaylada konaklamış. Başlarında "Dumlu Baba" adında bir Türk evliya varmış.

Göç kafilesi yaylaya yerleşince su aramaya başlamış. Küçük bir gözenin başına gelmiş, elindeki bakracı göğe doğru kaldırıp "Allah’ın hazinesi boldur verir" demiş. O niyazda bulunurken, havada tuttuğu bakraç’ın su dolup taştığı görenler, Allah’a şükür secdesi yaparken gözede de su kaynama başlamış sadece bu göze değil, yaylada bulunan kırk göze yaylaya su akıtmaya başlamış.

O günden sonra bu dağın adı "Dumlu Dağı" suyun adında "Dumlu Baba" suyu olarak tarihe geçmiş.
Dumlu Baba suyunu "Gözesini" görenler bilirler. Suyun kaynağı görünmez ama göze çıkışından bir evlek suyun aktığı görülür.

Evliya Çelebi bu sudan bahsederken "Ab-ı hayattan nişane veren bir Kevser-i cennettir" demiştir. Bu suyun cennetten geldiği inancı halk arasında da mevcuttur. Çocuğu olmayan kadınlardan tutunda muhtelif hastalıklara duçar olanlar, bu suda yıkanmaktan şifa ararlar. Halkın inancına göre; çok soğuk olan bu suyun içerisine girip "Yasini Şerif" okuyarak 7 defa dolaşanlar sudan çıktıktan sonra bi de adak keserlerse bütün dertlerinden kurtulmuş olurlar.

Dumlu gözesine yakın yerdeki 10-15 mezarda her hangi bir kitabe yoktur. Bu mezarların buraya gelen hastaların orada vefat etmeleriyle gömüldüğü tahmin edilmektedir. Dumlu Baba ne zaman ölmüştür, nerede gömülüdür? Bilinmemektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.