KARIŞIK

27 Şubat 2016 Cumartesi

Kolu Açık Hacım Sultan türbesi

Kolu Açık Hacım Sultan türbesi





Anadolu'da velayetnamesi bulunan iki erenden biri olduğu kabul edilen Hacım Sultan içinUşak Alevi Kültür Derneği iki yıldır anma etkinliği düzenliyor. Türbenin bulunduğu köyde gerçekleştirilen etkinliklere Uşak ve çevre illerden binlerce alevi vatandaş katılıyor. Etkinlikler için gelenler türbe ziyaretinde ise ilginç görüntüler oluşturuyor. Bazı vatandaşlar türbeyi ve türbenin tüm duvarlarını şifa bulacakları umuduyla öpüyor, bazı vatandaşlar da türbenin başucundaki kavuğu başına geçirerek baş ağrısından kurtulacaklarına inanıyor. Şifa aramak için kavuğu başına takıp duvarları öpen vatandaşlar bunun sevap olduğunu da iddia ediyor. Yetkililer ise bu tür hurafelerin doğru olmadığını belirtiyor. Etkinliklere katılan Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek de türbe ziyaretinde bu tür beklentilerin doğru olmadığını ifade etti.
ANADOLU ERENLERİ DÖNEMİN KANAAT ÖNDERLERİYDİ
Etkinlikler nedeniyle Kolu Açık Hacım Sultan Türbesi'ni ziyaret eden Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, "Hacım Sultan, Uşak için önemli türbelerden biri. Alevi vatandaşlarımız için çok önemli. Bu gibi erenlerin düşüncelerini halka anlatmak gerekiyor. Yaşadıkları dönemde yaymak istedikleri düşünceler toplum için faydalı ve birliktelik sağlamak amacını taşıyordu. Bu erenler büyük fedakarlıklar yaparak Anadolu'yu dolaşmışlar. Aslında o dönemin kanaat önderleri ve siyasetçileriydi onlar. Bugünün siyasetçileri de belki onlardan aldıkları düşünceyle Anadolu'yu geziyorlar. Topluma nasıl yön verebiliriz, insanlık adına daha iyi hizmetleri nasıl yapabiliriz düşüncesiyle geziyoruz bizlerde. Biz, toplumun saygı duyduğu kanaat önderlerinin unutulmamasını arzu ediyoruz. Bu şahsiyetlerin ve türbelerin doğmatik yanından ziyade insan temelinde, insanlığın geleceği açısından güzel şeyler için çalıştıklarını bilmek ve bu şekliyle yaklaşmak gerekir" dedi.
Alevi Vakıfları federasyonu Başkanı Doğan Bermek ise türbe ziyareti esnasında yaptığı açıklamada, "Hacım Sultan, Hacı Bektaş dergahında yetişmiş onun önemli halifelerinden birisidir. Hacı Bektaş dergahından zaman zaman önemli halifeler yetişmiştir. Bu halifeler Anadolu'ya dağılmışlardır. Hacım Sultan, hakkında velayetname bulunan iki Anadolu erenden birisidir. Bu yönüyle de önemli bir erendir. Bu nedenle her yıl anma törenleri düzenlemeye başladık. Vatandaşlarımızın bu tür erenleri unutmaması ve onların düşüncelerini gelecek kuşaklara yaymak için bu törenler yapılıyor. Ancak türbe ziyaretlerinde hurafelere dikkat etmek gerekiyor" dedi.
HACIM SULTAN KİMDİR
Büyük Türk mutasavvıfı olan Hacı Bektaş-ı Veli'nin halifelerinden olan Hacım Sultan'ın türbesi Uşak'ın Sivaslı İlçesine bağlı Hacım köyünde bulunuyor. Hacı Bektaş-ı Veli'nin müridi ve asıl adının Recep olduğu bildirilen Hacım Sultan'nın dergahtaki hizmeti ise "kilerci" idi. Bir adı da Kolu Açık Hacım Sultan'dır. Velayetnamesinde yazıldığına göre; Hünkar, batın kılıcını Hacım Sultan'a verir. "Erenler meydanında cellatlığı sana verdik. Fakat haksız iş yapma, sana ziyanımız dokunur"der. Hacım Sultan kılıcını aldıktan sonra yürür. Tam o sırada meydan sakası merkebi ile mutfağa su getirmektedir. Hacım Sultan kılıcı denemek ister ve merkebe vurunca belinden ikiye böler. Hünkar bunu duyunca, "Kolları tutulsun" der ve Hacım Sultan çolak olur.
Çok üzülür, pişman olur. Arkadaşlarına affedilmesi için Hünkar'a gitmelerini söyler. Arkadaşları O'nun için yalvarıp af dilerler. Hünkar affedip: "Kolu açık olsun deyince kolları eski haline döner. Bu olaydan sonra adı Kolu Açık Hacım Sultan olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.