KARIŞIK

27 Şubat 2016 Cumartesi

Ağu içen Ocağı

Ağu içen Ocağı hakkında AĞUÇAN




"ağuçan ocağı soy olarak imam zeynel abidin neslinden gelir. yalnız hangi oğlundan gelen bir soy olduğu hakkında biraz ihtilaflar var. malatyadaki doğan dedelerin seceresinde imam zeynel abidinin ali asgar isimli oğlunun adı geçiyor. ıspartadaki veli baba ve battal gazi secerelerinde ise imam zeynel abidinin zeyd isimli oğlu geçiyor. ismail kaygusuzun değişik secerelerden derleyip toparladığı secerede ise yine zeyd isimli oğuldan nesil geliyor. şu an içinde en doğrusu bu sanırım.koca seyite gelince daha önce bahsettiğim gibi türbesi elazığın merkez sün köyündedir. edindiğim bilgilere göre koca seyit kardeşlerinin büyüğü olarak babası ve annesi ailesi olarak elazığda kalıyor. diğer kardeşler erzincan tunceli ve erzuruma gidiyorlar. çok geniş talip ve dede kitlesine sahip ağuçan ocağı ocaklar hiyerarşisinde mürşit ocağı olarak bilinir. erzincan,tunceli,erzurum,malatya,sivas amasya,gümüşhane,çorum,adıyaman,elazığ gibi şehirlerde bu soydan gelen dedeler var. ağuçan ocağı diğer arkadaşlarında bahsettiği gibi 4 kardeş olan seyit mençek,köse seyit,mir seyit ve koca seyitin soyundan gelenlerin kurduğu bir ocaktır.bu 4 kardeşin biri elazığda,biri erzincanda,biri tuncelide ve biride erzurumdadır.elazığ sün köyündeki koca seyitin türbesinde bir şecere var biraz eksikte olsa güvenilir bir belge olarak kabul edilebilir.orda horasandan geldikleri yazıyor.geliş tarihleri hacı bektaştan öncesine dayanıyor.koca seyitin türbesinin yanında babasınında mezarı var.
*Yazan . Celal Abbas Takma adlı bir can.

"Ben elazig sun koyunde bulunan koca seyit'in kuçuk torunlarindanim. yasadigim ulkede olanaklarim olmadigi için bu yolla arastirmalarimi surduruyorum. ele geçirdigim bir dergide secerenin bir kismi var ama koca seyit ve kardeslerinin horasandan geldigi disinda direk imam Zeynel Abidin'e baglaniyor koca seyit'ten sonrakilerin buyuk bir kismi belgede mevcut. Ama imam Zeynel Abidin'den koca seyit'e kadar kimse yok. Yazan. Seyitcan takma isimli bir can.""adıyaman çelikhan ilçesine bağlı bulam kasabasında ağuçanlar var, ben de ağuçanlıyım ve bulamlıyım yalnız bulamdaki ağuçanların elazığ sunköyden göçettiklerini biliyorum,halen sunköyde akrabalarımız var ancak iletişim kopukluğu nedeniyle daha doğrusu pasifliğimizden kaynaklanıyor, görüşemiyoruz.ve ağuçanların bir kısmı hozat barginibir kısmı sivas bir kısmı maraşta var,bunun dışında istanbul gazidede ağuçanlılar var.
*Yazan .R.ocak7 takma isimli bir can.

"bende ağuçanlıyım. Benim dedelerim Kara Donlu Canbaba soyundan gelmedir. Benim bildiğim Kara Donlu Can Baba Elazığ a gelmiştir. Oradan da bizim dedelerimiz olan Deli Molla Erzincan a gelmiştir. Biz de Seyyid Deli Molla torunlarıyız.Bu konu hakkında bilgi için dedeme soracağım. Erzincan dedelerindendir kendisi.
Yazan . Burcu24 Takma isimli bir can."

"Merhaba Canlar,Adıyaman'da da var biliyorum OpAziz Dede diyorlar .(ağuiçen dede olarak biliyorum) Adıyaman-Çelikhan yolunun üstündedir.3-4 sene önce gitmiştik türbesine ....!Dedenin gelini bizim mahallededir her zaman.Ben Adıyaman'da olsaydım sizin için herşeyi ayrıntılarıyla sorar ,size aktarırdım (Beni çok sever sohbetler ederdi benle...) Bizimkilere söylerim birgün bize gelirse ,herşeyi sorsunlar ;bende size aktarırım....!saygılar....
*Yazan . Baran-6980 takma isimli bir can."

"AĞU İÇEN OCAĞI (KARA DONLU CAN BABA)Tunceli ili Pertek ilçesinde bulunan Karabakır (Bargini) Köyü'ndedir. Ağuiçen Ocağı'na gelenler arasında daha çok çocuğu olmayanlar yer alır, türbede kalarak kurban keserler. Kendilerini Ağuiçenli olarak nitelendiren dede ocakları Mir Seyyit, Köse Seyyit, Seyyit Mençek, Koca Seyyit olmak üzere dört koldur. Ağuiçen'in menkıbelerine ilişkin hem Ali Kemal'i, hem Nazmi Sevgen ve hem de Nuri Dersim'i de bazı bilgiler bulunmaktadır. Tunceli'de bulunan ve Ağuiçen olarak adlandırılan evliya Seyyid Mençek olarak da bilinir. Elazığ'ın Sün Köyü'ndeki eren ise Koca Seyyid'dir. Ağuiçen'in bir diğer yaygın adı da Kara Donlu Can Baba'dır. Hem Elazığ, Sün Köyü ve hem de Tunceli Hozat Karabakır Köyü'ndeki eren ise Koca Seyyid'dir. Ağuiçen'in bir diğer yaygın adı da Kara Donlu Can Baba'dır. Hem Elazığ, Sün Köyü ve hem de Tunceli Hozat Karabakır Köyü'nde bu konuda yaşlılarla görüştüm. Anlatılanlar kapsamlı olduğundan burada en genel bilgilere değinmekle yetiniyorum. Ağuiçen Ocağı'ndan dedeler ağırlıkla Elazığ, Erzincan ve Tunceli'de bulunurlar. Sivas Karakeban yakınlarında bulunan Alevi Ocak Ulularından Kara Pirbad'da Kara Donlu Can Baba olarak adlandırıldığından bazı araştırmacılar bu iki evliyayı karıştırmaktadırlar.
*Yazan Rojaazme takma isimli bir can. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.