KARIŞIK

11 Ocak 2016 Pazartesi

Ese Dede Türbesi

Ese Dede Türbesi 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kentin önemli tarihi eserleri arasında yer alan, 18.Yüzyılın sonlarında yaşamış olan Seyyid Ese Dede Türbesi’ni restore etti. Yaşadığı dönemde çok önemli bir zat olduğu mezar kitabesinden anlaşılan Ese dede’nin kayıp mezar taşı bulunarak aslına uygun şekilde yerine yerleştirildi. 
 
MEZAR BAKIMSIZ HALDEYDİ

Büyükşehir Belediyesi kentin tarihini gelecek nesillere aktaracak tarihi yapıtları bir bir onararak gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Sırrı Paşa Konağı, Süleyman Paşa Hamamı gibi birçok tarihi eserin restore çalışmasını yürüten Büyükşehir şimdi de Seyyid Ese Dede diye tanınan zatın türbesini bakımdan geçirdi. Bağçeşme mevkisinde oldukça bakımsız bir durumda olan mezara yapılan restorasyon çalışması ile türbe hak ettiği değeri yeniden kazandı.
 
ORJİNAL MEZAR TAŞI BULUNDU

Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü uzmanlarınca Bağçeşme’de Osmanlı Mezar taşları ile ilgili yapılan incelemeler sırasında Ese Dede yazılı bir mezar taşına rastlandı. Osmanlı’ca yazısı okutulduktan sonra taşın Seyyid Ese Dede Türbesi’ne ait olduğu anlaşıldı. Tespitin hemen ardından orijinal mezar taşının türbeye monte edilmesi için çalışmalara başlandı.
Mezar kitabesinde ;
 "Abdullâh es-Seyyid
Merhûm ve Mağfûr
Ese Hûvallah Dede
Ruhuna Fâtiha
Sene 1183 " yazmakta.
 
BİLGİLENDİRME LEVHASI

Daha önce oldukça kötü durumda olan türbeye yapılan restorasyon çalışmasında orijinal yazılı mezar taşının bakımı yapıldı ve asıl yerine yerleştirilmesi tamamlandı. Bağçeşme Orhan Mahallesi’ndeki Ese Dede Oturma Köşesi’nde yer alan Türbe’ye günümüz Türkçesiyle halkı bilgilendirici kitabe mezar taşına monte edildi. Yapılan restorasyon çalışma sı ile yıllardır terk edilmiş bir görünüm arz eden Türbe gelecek nesillere ulaşacak bir yapıt haline geldi.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.