GİRİTTE TEKKELER
Girit Adası' nın fethi sırasında Askeri Yönetici sınıf ile dervişler de fetihe katılmış ve hemen Ada' ya yerleşerek faaliyete başlamışlardır.
1650 yılında Horasanlı Ali Dede tarafından Bektaşi Tekkesi kurulmuştur.
Tekkeler Osmanlı' da bir eğitim kurumu gibi çalışmakta, devlet bu yolla toplumsal yapı içinde sızarak egemenliğini pekiştirmektedir.Tarikatlar Devletle koordineli hareket etmekte, Devlet tarikatlara yardımcı olmaktadır.
Girit Kandiye kentinde en yaygın tarikat Bektaşiliktir.Bektaşilik 1826' da yasaklanmasına rağmen Girit' te yasaklanmamıştır.
Diğer yaygın tarikat Kadiriliktir.Kandiye içinde bir çok tekkesi vardır.Kandiye' Rufai Tarikatı temsilcileri de vardı.Diğer bir tarikat da Nakşibendiliktir.
Girit' in Hanya Kentinde ise Mevlevilik Tarikatı etkindir.
Devlet tarikatlara maddi yardım yaptığı gibi, Cami görevlilerini Cemat-i İslami örgütü atamaktadır.
HORASANLI ALİ BABA DERGAHI : 1924 yılında mübadelede Horasanlı Ali Baba Dergahı son postnişini Halife Cafer Sadık Bektaş Baba Türkiye' ye göç ederken Rum saldırılarından Müslümanları yıllarca koruyan Horasanlı Ali Baba' nın türbedeki kemiklerini bir torbaya koyarak geldiği Mersin' e getirmiş, bir müddet kemikler sandık içinde Mersin Halk Evi' nde bektetilmiş, daha sonra Tarsus' a getirilerek Tarsus Giritli Mahallesi olan Reşadiye Mahallesi 3041 Sokakta oluşturulan Türbeye defnedilmiştir.Bu yer Giritlilerce ziyaret edilir.Son Tekke Mütevellisi olan Cafer Sadık Bektaş Baba ' da Tarsus' a yerleşmiştir.( 1 )
Hali hazırda Türbenin bulunduğu Reşadiye Mahallesinde oturan Giritliler, Horasanlı Ali Baba' nın geceleri Reşadiye Mahallesindeki evleri ziyaret etiğine dair inanırlar.
( 1 ) Melike Kara, Kandiye Müslüman azınlık cemaati Yükselk Lisans tezi
Knadiye ve Tarikatlar sayfa
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.