KARIŞIK

5 Ekim 2016 Çarşamba

Ankuzu Baba Türbesi.......Elazığ

                 Ankuzu Baba Türbesi.......Elazığ 


Bu Türbeye 12-13 yaşlarında Ailemle gitmiştik.Türbe küçük bir Tepenin tam üzerinde.Türbeye çıkarken gördüğüm At nalı İzleri İnsanı hayrete düşürüecek cinsten...Kayalıklardaki Kan İzleri bile Kaybolmamış.Elazığ a giden herkesin görebileceği bir Türbe....Yakınlarında bulunan dereleri ve Doğal güzelliğiyle Ankuzu Baba gezilip görelebilecek bir yer.. 

Aşağıda Ankuzu Babanın hayatı yla ilgili bir makale var.Aynen aktarıyorum. 

Alıntı:
Harput'un beş kilometre doğusunda kendi ismiyle anılan "Ankuzu Tepesi"nin üzerinde medfundur. Kayalarla kaplı bulunan bu tepe Harput çevresinin en yüksek yeridir. Türbe bu tepenin en üst kısmında bulunan bir düzlük üzerindedir. Duvarları taşlarla ve betonla örülerek İnşa edilmiş, tavanı ise eğimli bir beton tabiiye ile ka­patılmıştır. Oldukça küçük olan Ankuzu Baba Türbesi tek mekânh olup, elektriği ve suyu yoktur. Ayrıca türbeye herhangi bir şekilde taşıt yolu yapılmamıştır. 


 

Fotoğraflar Alıntıdır. 


 



 




ANKUZU BABA KİMDİR? 



Harput'ta tarihi bilinmeyen türbelerden birisi de "Ankuzu Baba" türbesidir. 16. Yüzyılda türbenin hemen yanıbaşmda bir zaviye olduğu çeşitli kayıtlarda geçer. Bugün bu zaviyeden hiç bir eser kal­mamıştır. Evliya Çelebi meşhur "Seyahatname"sinde bu zaviye ve türbeden bahseder. Burası Osmanlı Dönemine ait çeşitli kayıtlarda değişik isimlerle anılmıştır. Başvekalet Arşivi tapu defterinde "Ey Kuzu" denildiği gibi Hicri 1115 tarihli bir başka vesikada da "Aynül Kuzat" olarak isimlendirilmiştir. Bazı rivayetlere göre onun 8. ve 9. yüzydlarda Arap-Bizans savaşları esnasında Arap ordu­larına katılan bir asker olduğu ve burada şehit düştüğü belirtilir, kuzu Baba Dağı'nın yamacında bulunan bir kaya üzerindeki at nalına benzeyen çukurluğun Ankuzu Baba'nın atının izi ve taşlar üzerinde bulunan kırmızı lekelerin de Ankuzu Baha'nın yaralarından damlayan kan izleri olduğu yolunda bazı efsaneler anlatılır. 



Harput çevresinde Ankuzu Babayla ilgili anlatılan bazı keramet­ler halkın buraya karşı gösterdiği ilginin boş olmadığına işarettir. Ishak Sunguroğlu'nun "Harput Yollarında" isimli eserinde bu­rasının çok eski yıllarda daha çok ziyaret edildiği, burada halkın piknik yapıp, kurbanlar kestiği anlatılır. Bugün bu ziyaretgâha araba yolunun olmaması, ayrıca ziyaret çevresinde içme suyunun bulunmaması bu ziyaretçi sayısını oldukça düşürmüştür

Kayanak:Harput.net.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.