KARIŞIK

16 Temmuz 2016 Cumartesi

SEYYİT VELİ BABA SULTAN..ULUĞBEY



Seyyİd Veli Baba`nın 10 göbek evveli Zeydi oğlu Hasan Gazidir Hüseyin Gazi Battal gazi`in babası olup Hasan Gazinin kardeşidir. 23 cü Göbek tende Zeynel Abidin`e ulaşılır. 

Veliyittin Gazinin Menakıbnamesi`nden alıntıdır. 

1 - Hüseyin Gazinin Hasan Gazi kardeşidir. 
2 - Hasan Gazinin oglu Hüseyin Gazi paşa 
3 - Hüseyin Gazi paşanın oğlu Ali Zahit 
4 - Ali Zahit`in oğlu Zeydi Şehit 
5 - Zeyt`i Şehit`in oğlu Caferi Sadık Alevi 
6 - Caferi sadık alevi`nin oğlu Uzun Er 
7 - Uzun Er`in oğlu Caferi Külli Battal 
8 - Caferi Külli Battalın oğlu Yalıncık Baba`dır. Kabri Arablar Mezarlığındadır. 
9 - Yalıncık Baba`nın oğlu Veliyittin Gazi dir türbe içindedir . 
10 - Veliyittin Gazinin oğlu Hüseyi Veli. Veli dededir Veli Baba Sultanın babasıdır. Cezair de şavaş ederken orada şehit olmuş ve türbesi oradadır. 
11 - Hüseyin Veli`nin oglu Seyyit Veli Babadır 

Veli Baba Sultan`ın dedesi Veliyyittin Gazin`nin 3 oğlu olan Cafer. Hüseyin ve Ali`dir 

Hüseyin Veli lâkabı ile Veli Dededir ve kendisi Veli Baba Sultanın Babasıdır. Veli Baba`nın Babası olan Hüseyin veli 1538`Kanuni Sultan Süleyman zamanında , Perveze deniz savaşında hiç kimsenin kaldıramadığı ve kullanamadığı gürz`üsü ile her vuruşta bir kadırgayı batırarak büyük kerametler göstermiş fakat bu muharebede şehit düşmüş ve cezairde denize yakın Seyyit Yakup tebesine türbesi yapılarak adına Veli dede türbesi konmuştur. 

Veliyittin Gazinin ikinci oğlu Cafer (lâkabı Gül Baba dır ) Veli Babanın amcası olur ve Türbe içierisindeki açık olan Makber de Gül Baba için yapılmıştır. 
Gül Baba Macaristanda savaşırken orada şehit düşmüş o zamanlar yurduna getirilmesi mümkün olmadığından Macaristan`ın Budapeşte sehrinde türbesi yapılarak GÜL BABA Türbesi adı verilmiş. 

Veliyittin Gazinin üçüncü oğlu Ali de Veli Babanın amcası olup kayıtlara göre Romanyanın ULUBEY şehrinde şehit düşerek defni orada olmuş ,türbesinin orada olduğu kaydına geçmiş. 

Veliyittin gazi 3 oğlunuda şehit vererek köye döndüğünde Veli Baba`nın 5 yaşında yetim kaldığı ve dedesi Veliyittin Gazi ,nenesi Gelincik ana ve annesi tarafından büyütülmüştür. O zamanlar Veliyittin Gazi evliya idi ve türbeleri yoktu fakat Dergâh ve müritleri var idi . İbadetlerini büyük dergâh haline getirilmiş evlerde yaptıkları kanatindeyiz 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.