KARIŞIK

9 Mayıs 2016 Pazartesi

Tacü'l -Vezir Türbesi,Ulaş Baba Türbesi

     1239 yılından önce Selçuklu Sultanı l.Alaeddin Keykubad ve ll. Gıyaseddin Keyhusrev devri emirlerinden Tacü'l-Vezir  olarak anılan Taceddin Seyyid Mehmed tarafından yaptırılmıştır.Türbede Taceddin Seyyid ve torunları medfundur.


     Kültür park içerisinde bulunan türbe klasik Selçuklu dönemi türbeleri planında yapılmıştır. Bitişiğinde medrese, mescid ve hangah varken zamanla bunlar yıkılmış, bugün sadece türbe ayakta kalabilmiştir.


   Sekizgen planlı türbenin üzeri yine sekizgen bir külahla örtülüdür.İçteki örtü kubbedir. Türbenin alt katı cenazelik kısmıdır.

   Ulaş Baba Türbesi Ulaşbaba Caddesi üzerinde Numune hastanesi'nin doğusundadır. Ulaş Baba veya Ulaş Dede olarak ün yapan zatın , doğum ve ölüm tarihleri bilinmiyor.Meram'da bir zaviye ve Kalenderhanesi ile adını taşıyan bir değirmeni var. Rus araştırmacı , Gordievski; Ulaşbaba'dan geçen su, Yaka'da veya Hocacihan'da iki kola ayrılır. Ulaş , bir zenginin veya dervişin adı olmalıdır der. Konyalı ise ; Ulaş Baba bir ilim veya din adamı mıdır? Yoksa bir devlet ulusu , kumandan veya emir midir? Bunu şimdilik kesin olarak tespit edemiyoruz der. Ulaş Baba , Selçuklu Dönemi büyüklerinden , zaviye ve Kalenderhanesi'nden bugün bir eser kalmamıştır. Kalenderi Tarikatı'na mensup bir zat olduğu tahmin ediliyor. Bulunduğu yere de ismini veren Ulaş Baba Türbesi 14. yüzyıl eserlerindendir. Cuma günleri açık olup ziyaret edilebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.