KARIŞIK

8 Mayıs 2016 Pazar

SOMUNCUBABA

SOMUNCU BABA..aksaray.......................................
 
Bursa Ulu Cami açılışında verdiği vaazdan sonra kerameti anlaşılınca önce Kayseri’ye sonrada Aksaray’a gelmiştir.
Türbesi Ervah Kabristanlığı’nın içerisinde mescidin yanındadır.Türbesi açıktır.
Hicri olarak 750 yılında Kayseri’de doğmuştur.Babasının adı ise Şemseddin Musa’dır.
Halk arasında somun ekmek dağıttı için Somuncu Baba veya Ekmekçi Koca olarak da bilinir.Gerçek adı ise Şeyh Hamid Veli’dir.
Hacı Bayram Veli ile bayram günü karşılaştıkları için bayram adını ve beraber hacca gittikleri içinde hacı adını vermiştir.
1412 hicri 815 yılında vefat etti ve etmeden önce talebeleri ile vedalaşarak iki rekat namaz kıldı.Cenaze namazını ise Mürşidi Hacı Bayram Veli kıldırmıştır.
Bursa Ulu Cami Serüveni
Yıldırım Beyazid bir cami yaptırmaya karar verir.Cami yapılırken orda bulunan işçilere somun ekmek getiren bir zat vardır.Bu zat Somuncu Baba olarak anılan Şeyh Hamid’i Veli’dir.Cami yapılır ve açılışı kimin yapacağı tartışılırken vezir derki;’’efendim şurada somun ekmek yapan bir zat var’’o yapsın der ve açılışı Somuncu Baba yapar.
Somuncu Baba açılış sırasında Fatiha şerife ile yapar ve Fatiha’ya yedi anlam verir. Açılışı Fatiha ile yapmasını nedeni  Fatiha açmak anlamına gelir ve bu nedenle bu sure-i şerifle yapar. Fatiha süresinin ilk tefsirini bütün cemaat anlar, ikinci tefsirini cemaatin büyük bir kısmı anlar, üçüncü tefsirini cemaatin yarısı anlar, dördüncü tefsirini cemaatin küçük bir kısmı anlar, beşinci tefsirini cemaatin çok azı anlar, altıncı tefsirini birkaç kişi anlar ve yedinci tefsiri ise anlayan olmamıştır. Bu olaylardan sonra kerameti anlaşılır cami çıkışı üç kapıda görünür ve herkes elini öper.Üç kapıdan görülünce kerameti anlaşıldığı için burada kalamayacağını düşünerek Kayseri’ye gelir.Sonrada şehrimizi Aksaray’ı şereflendirir.
Ne kadar mezarı Darende var dense bile Aksaray’da bulunduğu kanıtlarla ve belgelerle ortadır.Ulu Cami kitabesinde bile Aksaraylı Hamid olarak geçer.






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.