KARIŞIK

13 Mart 2016 Pazar

AFLAK BABA TÜRBESİ..mucur

AFLAK BABA TÜRBESİ..mucur




         Mucur İlçesinin 10 km güney doğusunda şirin bir köyünde,eski adı Aflak olan Altınyazı Köyü'nde,  Aflak baba adıyla bir türbe bulunmaktadır. Aflak Baba ,halktan bir derviş ve dini yönü ağır basan  tarikat ehli olarak  bilinmektedir.
         Türbe köye ayrı bir güzellik vermektedir.  Türbenin hemen yanında el yazması yazılı mermer bir taş vardır. Köyün yakınından geçen Aflak özü boyunca uzanan bağ ve bahçeler uzanmaktadır.  Anısını yaşatmak için ölümünden kısa bir süre sonra, belki de ekonomik nedenlerle çok sade ve ufak boyutlu kümbetler örnek alınarak, 14.yüzyılın ilk çeyreğinde, Aflak Baba Türbesi'nin yapılmış olduğu söylenmektedir. 
         1968 yılına kadar moloz taş yığıntısı ve sandukadan ibaret olan Aflak Baba Türbesi, aynı yıl Selçuklu kümbet mimarisine uygun olarak yeniden yaptırılmıştır. Kare planlı ve taştan yapılan türbe, köşe pahlarıyla sekizgene dönüşerek, en üstte de külahla örtülmüştür.

         Türbenin çevresinde mezar taşlarına rastlanmaktadır. Zaman zaman türbeyi ziyarete gelenler köyün muhtarından ve bazı yaşlılardan bilgiler almaktadırlar.
         Anlatılan bazı efsanelere göre; Aflak Baba Türbesinin uçarak Mucur'un Gümüşkümbet Köyü'ne konduğunu, ondan sonra da köyün isminin Gümüşkümbet olduğu rivayet edilmektedir.
         Yine bir efsaneye göre Ankara'da yaşayan, dizleri tutmayan, yürümeyen bir kadının 2000 yıllarında Altınyazı Köyü'ne geldiği ,türbenin alt tarafında bulunan çeşmeden su doldurup, türbenin yanında okuyarak, dua ederek, çeşmeden getirdiği suyla dizlerini ovduğunu ve düzelerek yürüyerek gittiğini anlatmaktadırlar. Türbenin içerisinde bir mezar taşında
(Saff süresi 13. ayet) yazılmıştır. Okunuşu: Ve uhra tuhıbbuneha nasrun minallahi ve fethun garibun ve beşşiril'mu'minine.
Anlamı: "Seveceğiniz başka bir kazanç daha var: Allah'tan bir yardım ve yakın bir fetih (Mekke'nin fethi) (Ey Muhammed) Mü'minleri müjdele!"
         Çevre köylerden ve ilçelerden çocuğu olmayanların, hasta çocuklarını şifa bulması nedeniyle gelip Aflak Baba Türbesine gelip dualar okumaları, kestikleri kurbanları fakir fukaraya dağıtmaları gelenek haline geldiği söylenmektedir.
                                               HAZIRLAYAN:  Ali Aydemir- Mucur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.