KARIŞIK

28 Şubat 2016 Pazar

ŞIHEYLİK BABA (ŞEYH MEHMET EFENDİ)

ŞIHEYLİK BABA (ŞEYH MEHMET EFENDİ)
"Tamam Şeyhim, tamam!... Allah'tan iyilik bulasın, iyilik buldurasın!..."
Çeken Şıheylik Evliyası
 
            Şıheylik (Yeşilce) Köyü'nde bulunmaktadır. Şeyh Mehmet Efendi, Anadolu'nun manevî mimarları olan Horasanlı yedi kardeşin en büyüğüdür. Bu gelip yerleştiği ve çevrede binlerceinsanın gönlünü fethettiği söylenmektedir. Köyde yaşayan ve Topçular, lâkabıyla anılan ailenin, Şeyh Mehmet Efendi'nin soyundan geldiği bilinmektedir.
Şıh Mehmet Türbesi - Yeşilce Köyü
            Köyün merkezinde bulunan türbe, Selçuklu dönemi mimarî özelliğine sahiptir. Türbede Şeyh Mehmet Efendi'nin bayrak ve sancağı, ayrıca geyik derisi üzerine kendisi tarafından yazılmış bir şeceresi de bulunmaktadır.
Yeşilce Köyü Şeyh Eyük Türbesi
Yeşilce Köyü Şıh Mehmet Türbesi
            Şeyh Mehmet Efendi icazetini almak için Amasya'ya gider. Son derece mahcup bir tavrı olduğundan en sona kalır. Amasya Şeyhi, Şeyh Mehmet Efendi'ye seslenerek : "Gel bakalım Şeyh Efendi, bize marifetini göster ki, icazetini verelim." der. Şeyh Mehmet Efendi, binanın temel direğini bir eliyle kavrar, sallamaya başlar. Direkle birlikte bütün bina sallanmaya başlar. Bunu gören Amasya Şeyhi, "Tamam şeyhim, tamam!... İyilik bulasın Şıhım!..." diye, icazetini dahi vermeden, Şeyh Mehmet Efendi'ye bağlılığını bildirmiştir.
            Hemen hemen her türlü hastalık ve dilek için ziyâret edilmektedir.
Yeşilce Köyü Şıh Mehmet Türbesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.