KARIŞIK

13 Şubat 2016 Cumartesi

ŞEMUN NEBİ ..kilis

Şemun Nebi ve Kütküt Dede..kilis




ŞEMUN NEBİ (HZ): Yakup aleyhselamın 12 oğlundan biri, Yusuf aleyhselamın kardeşlerindendir. İnsanları putlara değil, Allah'a inanmaya çağırmış ve bu uğurda bir devenin çene kemiğinden yaptığı silahla tam 84 yıl savaşmıştır.147yaşında vefat etmiştir. Kilis'in en eski türbelerindendir.

Küçük kubbeli kargir bir yapıdır.Yol tarafına bir pencere açılır.Penceresinin üzerinde yeni harflerle bir tamir kitabesi vardır. 
Kitabe de Şem-un’un peygamber olduğu söyleniyor,halk da böyle kabul ediyor.Evliya Çelebi Kilis’te ki bütün türbe yerlerini saydığı halde Şem-un nebi Ziyaretgahı’nı yazmamıştır. Yalnız vilayet salnamelerinde geçer.Bu ziyaretgahın yani Şem-un Nebi'nin bir peygamber olması gibi havariyyundan ,Hristiyan Azizlerinden birisi olma ihtimali de vardır. 
İsa'nın doğumundan 2206 yıl önce doğduğu ve 147 yaşında öldüğü kabul edilen ve bir adı da İsrail olan Hz. Ya’kub’un on evladının birisinin de adı Şem-un’dur.Oğlu Şem-un’un Mısır’da ölmüş olduğu kabul etmek lazımdır.Eğer bu şem-un ise Kilis’te ki onun bir makamı olur. 

Hz. İsa'nın da Şem-un adlı 2 havarisi vardır.İslam kaynaklarında Şem-un-üs-safa, Hristiyan kaynaklarında Petros şeklinde anılır.Hz. İsa'nın baş havarisidir.Öbür Şem-un’a da Yuda diyorlar. 

Hz.Peygamberin ashabında El-izdi şeklinde meşhur olan Ebu Reyhne Şem-un vardır.Kızı Hz.Peygamberin hizmetinde bulunmuştur. 

Bu türbede yatan veya adına makam yapılan bu zatın kimliği şimdilik tamamen bilinmezliğini korumaktadır. 
Yöredeki yaygın inanca göre bu türbe, Hz. Peygamber'imizin ashabından olan ve 83 yıl at üzerinde savaşan Şem’una aittir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.