KARIŞIK

22 Şubat 2016 Pazartesi

Şah Çerağ Türbesi: şiraz.iran




                      Şah Çerağ Türbesi: şiraz.iran


şah çerağ türbesi
   Bu türbe, Hazreti seyyit Emir Ahmet ibni Musa İmam Musa Kazım’ın erşadının oğlu ve İmam Rıza Hazretlerinin kardeşinin mubarek kabiridir


 Şah Çerağ Türbesi Şii inancının kutsal mekanlarından birisidir. Işıkların Şahı anlamına gelen Şah Çerağ, Şii inancındaki 12 imamdan 8. olan İmam Rıza’nın kardeşi Seyid Mir Ahmed’e verilmiş olan bir lakaptır. Seyid Mir Ahmed, 835 yılında Abbasi Halifesi Ma’mun tarafından şehit edilmiş, 12. yüzyılda adına türbe yapılmıştır. Türbe sonraki dönemlerde genişletilmiştir. Türbeye bitişik şekilde yapılmış yeni ve büyük bir cami de bulunmaktadır.

İran’da tarihi ve turistik yerlerin açılış ve kapanış saatleri bulunmakta ve bilet alınarak içeriye girilebilmektedir. Şah Çerağ Türbesi ise 24 saat açık durumdadır. Türbeyi ziyarete gelen turistlere ücretsiz olarak bir rehber eşlik etmekte ve yapının tarihçesi hakkında bilgiler vermektedir. Türbe içerisinde belli kısımlarda resim çekilmesine izin verilmiyor. Ama çok da katı oldukları söylenemez. Kadınlar ve erkekler türbe içerisinde ayrı yerlerde bulunuyorlar. Eskiden müslüman olmayanların türbe içerisine girmesi yasakmış ancak şu anda tüm turistler türbeyi ziyaret edebiliyorlar.
Türbenin içerisi belki de Işıkların Şahı ismini yüceltmek amacıyla binlerde küçük ayna mozaik ile kaplanmıştır. Aynalar ile kaplı bu kutsal mekan gelen tüm ziyaretçilerini etkisi altına başarmaktadır.
Türbenin içerisinde büyük bir havuz olan geniş  bir avlusu bulunmaktadır. Bu avluda oturarak, Şii inancının en önemli yerlerinden biri olan türbenin mavi çini işlemelerine bakarak türbeye saygılarını sunmaya gelen kalabalığı seyretmek insana keyif veriyor. Avlu içerisinde ayrıca Mir Ahmed’in iki erkek kardeşinin de türbesi bulunmaktadır.
Şah Çerağ Türbesi’ni akşam güneşin batmasına yakın ziyaret edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Güneşin batması ile türbenin ışıkları yanıyor. Altın gibi parlayan kubbeleri ile türbe ayrı bir güzelliğe bürünüyor.
şah çerağ türbesi
şah çerağ türbesi
   Şah Çerağ ismi, Şiilerin sekizinci İmamı Hazreti Ali bin Musa Er-Rıza (as)’ın kardeşine verdiği lakaptır. Şah Çerağ, Şiraz şehrinin en önemli ziyaretgahıdır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.