Revak Sultan..manisa
Horasan Erlerinden Revak Sultan'a arada sırada uğruyorum. Onlar için zaman ve mekan yok. Okunan duaların frekansı onlara ulaşıyor…
Saruhan Bey'in Manisa'yı Bizan'tan aldığı dönemlerde, Orta Asya'dan Manisa'ya geldiler. Türk'ün arkasında manevi güç oluşturdular.
Revak Sultan Türbesi, Manisa Dere Mahallesi'nde, Niobe Anıtı'nın kuzeyindedir. Piramidal kiremitli bir kubbe ile örtülüdür. Yöre'de bulunan kaba taş ve tugladan inşa edilmiştir.
Duvarlarında, antik döneme ait mimari objeler kullanılmış. Türbenin Güneyinde, pencere üzerinde, 2 metre uzunluğunda bir bezeme uzanmaktadır. Batıdaki duvarda, zeminden 1,5 metre yukarıda, mermerden yapılmış büyük bir kum saati, diklemesine taş malzeme olarak kullanılmıştır. Ön cephede, kapının sağ üst köşesinde bir yazıt, kapının solunda bir bezeme ve türbenin kitabesi vardır. Türbenin doğu, güney ve batısında ufak pencereler bulunmaktadır. Güneydeki pencerenin üzerinde, dekoratif olarak sıralanmış 7 tugla dikkati çekmektedir.
Giriş kapısının bulunduğu, kuzey cephesi, yuvarlak tugla kemerli sağır bir niş şeklindedir. İç mekan 5,07x5,24 metre ölçülerinde, küçük pencerelerden gelen ışıkla aydınlatılmaktadır. Türbe'nin içinde üç sanduka bulunmaktadır. Ortadaki, Horasan Erlerinden, Halveti Şeyhi olduğu söylenen Revak Sultan'a aittir. Diger ikisinin kime ait olduğu bilinmiyor.
Köşe üçgenleri üzerinde Allah, Muhammed, Ebubekir ve Ömer yazıları bulunmaktadır. Revak Sultan Türbesi, 1371 yılında inşa edilmiştir. Türbe, 1963 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmış, sandukalar betona dönüştürülmüştür.
Türbe'nin kapısı üzerinde bulunan kitabede "Bat fi şehir safer sene" yazısı, Ayetel Kürsi'nin son bölümü ve "Ya Alim" sözü yer alıyor. Kitabede, Revak sultan'ın ismi ve türbenin kuruluş tarihi yoktur.
Türbenin bahçesi, Helveti Tarikatına bağlı kişilerinn gömüldüğü bir mezarlıktı.
Revak Sultan Türbesi ile Helveti Dergahı arasında bir vakfiye düzenlenmiş. Günümüze dergahtan hiçbir iz kalmadı.
Halvetiyye, Ömer Halveti tarafından kuruldu. Ömer Halveti, şeriat ilkelerine bağlıydı. 14. Yüzyılda İran ve Afganistan'da doğdu. Dinle tasavvufun uzlaşmasıyla yeni bir inanç sistemi kurmaya çalıştı. Ona göre, "dinin özü ibadet ve zikirden oluşuyor."
Şeyh, dünya nimetlerinden tamamiyle ayrılmayı, Allah zikrini anmayı ögütler…
Halvetiyye denmesinin nedeni de kişinin yalnızlığa çekilip, zikre yönelerek kendi varlığında Allah'ı bulmasıdır. Vahdet-i vücud onları etkiler...
Osmanlı Devleti'nin destekçisi oldular. Osmanlı İmparatorluğu'nda, 18 padişahın Halvetiyye Tarikatının kollarına katıldığı biliniyor.
Türk insanı ve toplumu etkilenmiştir… İslam Dünyası'nda en çok kola sahip tarikattır.
1925 yılında Türkiye'de tarikatlar kapatıldığı halde faaliyetlerini sürdürdü.
Manisa Belediyesi, 2010 yılında Dere Mahallesi'nde, sel baskınlarının yaşandığı Revak Sultan Türbesi'nde gerekli önlemleri aldı. Türbenin üst kısmında bulunan istinat duvarları yenilendi. 2011 yılı sonlarında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Revak Sultan Türbesi'nde bahçe ve eski mezarların düzenlemesi yapıldı...
Düzenlemeden sonra, bazı mezar taşlarının ve mezarlardaki yazıtların yok olduğu gözlendi…
Bu durum bir yıl önce çektiğim fotoğraflarla, 2012 yılı başında çektiğim fotoğraflarda açıkça görülüyor.
Not: Bir kaç kez gündeme getirdiğim, Dünya'nın Kutbu Hekim Abbas'ın mezarının kentimizde olduğunu, mezar taşının Manisa Müzesi'nde (163 no'da) olduğunu yazdım… Müze müdürüyle konuştum. 163 no'da çepken görüküyor. Arap harfleriyle yazılan mezar taşının Manisa Müzesi'nde araştırılması zor olmasa gerek…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.