KARIŞIK

20 Şubat 2016 Cumartesi

AHİ HIZIR ZİYARETGAHI

AHİ HIZIR ZİYARETGAHI
Ahi Hızır Ziyartgahı: Köy içersinde Sandıklı’dan köye girişte yolun sol tarafındadır.Etrafı duvarlarla çevrilidir. Birbirine bitişik iki mezar bulunmaktadır. Mezar yakın dönemde tamir ettirilmiş olmasına rağmen asıl yapıda horasan tarzı sıva özellikleri görülmektedir. Mezarı başında 1,5 metre uzunluğunda yazısız silindir şeklinde bir mezar taşı vardır. Bu taşın ortasın da ise hilal şeklinde bir işaret mevcuttur.Bazı kaynaklara göre bu ayın doğuşunu simgelemektedir. Mezar yapısında antik döneme ait taşlar kullanılmıştır.Mezarın bulunduğu yer Hatip İvaz zaviyesinin bulunduğu yerdir.

Ahi Hızır Kimdir: Anadolu’nun Türkleşmesinden sonra iskan yapılan yerlerin başına getirilerek halkın dini ve milli eğitimlerini veren bir Anadolu Evliyasıdır. Hepsinden önemlisi adına bir zaviyesi bulunmaktadır. Kendisi Ahi Teşkilatına bağlı bir eren’dir. Çorhisar Dede’nin kardeşlerinden olduğu söylenmektedir.[5] Diğer mezarın ise Hızır Dede’nin eşi olduğu söylenmektedir.
Ahi Hızır Ziyaretgahı Halk İnançları:Türbenin duvar dışında kazan ocakları mevcut olup adak törenleri burada yapılmaktadır. Türbe genellikle çocuk sahibi olmak isteyen aileler tarafından ziyaret edilmektedir. Koçhisar köyü yağmur duasına burada çıkmaktadır.Yine adak,kurban gibi törenler yine burada yapılmaktadır[6]. Mezar taşlarında görülen değişik tip ve renkte yazmalar ise burada da dilek tutulduğunun bir başka göstergesidir.
 Dipnotlar
[1] A.Osman Karakuş,Cumhuriyet Öncesi ve Sonrası Tarihte Sandıklı, s;53
[2] Ali Osman Karakuş,Sandıklı Türbeleri C.1 Syf.8 Sandıklı 2011
[3] A.Osman Karakuş,Cumhuriyet Öncesi ve Sonrası Tarihte Sandıklı, s;81
[4] Ali Osman Karakuş,Sandıklı Türbeleri C.1 Syf.8 Sandıklı 2011
[5] Bu kardeşlik ana ve babadan dolayı değil,aynı gayeyi gütmekten,bir dergaha bağlı olmaktan ileri gelmektedir.Kardeşlikten kasıt yol arkadaşı,dava arkadaşı anlamındadır.
[6] Koçhisar Köyünden Adem Çalışkan,Çiftçi  55 Yaşında
Kaynak:Ali Osman KARAKUŞ,Sandıklı Türbeleri c.2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.